https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Župan Balažek: Resnica je daleč od tistega, kar trdi arhitekt Komloš

Lendava, 12.03.2014 ob 11:00  

Včeraj je Občina Lendava na svoji spletni strani objavila odgovor župana Antona Balažeka na odprto pismo arhitekta Laura Komloša, ki je bilo prejšnji teden objavljeno tudi na naši spletni strani.



Županov odgovor objavljamo v celoti:

"Občinska uprava in jaz osebno prisluhnemo občanom, nimamo tako imenovanih svojih projektov in vse, kar počnemo, je izključno v javnem interesu. Tako je tudi v primeru načrtovane gradnje razglednega stolpa v Lendavskih goricah. Pri tem ne trdim, da smo nezmotljivi. Kljub temu vem, da je resnica daleč od tistega, kar trdi g. Komloš v objavljenem odprtem pismu.

Trditev, da smo na občini "izgubili stik z realnostjo", je groba in neobjektivna. Stika z realnostjo nimajo tisti, ki gradnji razglednega stolpa naenkrat dajejo tolikšen pomen ter ga razglašajo za "projekt stoletja", ki nam bo spremenil romantično idilo Lendavskih goric in zahtevajo odločanje z referendumsko večino. Tisti, ki smo trdno na tleh, vemo, da je visoka brezposelnost trenutno edini pravi problem tega okolja, za katerega že desetletja ne najdemo prave rešitve. Rešitev pa je prav v takšnih infrastrukturnih projektih, ki bodo spreminjali utečene stereotipe razmišljanja, utečene vzorce ravnanja in nas spodbudili k večji podjetniški iniciativi.

Tisti, ki imamo stik z realnostjo, vemo, da nam teh problemov ne bo rešila ne država in ne "stroka" v Ljubljani. Predvsem bomo morali bolj zaupati vase in v znanja, ki jih premore lokalno okolje, pa čeprav to znanje ni "vrhunsko". Prepričan sem, da tudi Ljubljana ni preveč bogata z ekspertnimi znanji, kajti če bi temu bilo tako, potem bi tudi nam na "periferiji" šlo bolje. Sicer pa iz lastnih izkušenj vem, da jih prav malo briga za naše težave in sem previden, ko začnejo kazati veliko zaskrbljenost zaradi naših projektov tako, kot je to v primeru razglednega stolpa. Za dobronamerne sogovornike bi vzel tiste, ki ne iščejo medijske pozornosti, ampak možne rešitve v neposredni komunikaciji z občino. V dveh letih nastajanja projekta smo naleteli samo na eno takšno iniciativo, ki jo tudi spoštujemo in skušamo upoštevati. Z očitki, da je stroka premalo vključena, se ne strinjam.

Občina ima zaposlenega arhitekta, ki je diplomiral na ljubljanski univerzi in si s tem pridobil določene kompetence. Druga znanja najemamo občasno in po potrebi tako, kot smo to storili tudi v tem primeru. Pri tem smo bili v veliki meri pozorni na tehnične rešitve, ker se nam je projekt zdel predvsem inženirsko zahteven. Očitek, da ni bilo arhitekturnega natečaja, drži, tako kot drži dejstvo, da takšnih natečajev v Pomurju ni bilo v zadnjih desetih letih. Mogoče pa jih ni tudi zaradi slabih izkušenj, ki so jih drugi imeli z njimi. Če je to napaka, sprejemamo sugestijo, da bi bilo to prakso morda treba spremeniti, vendar ne samo v Občini Lendava.

Vesel sem, da se je g. Komloš dotaknil evropskih sredstev in me pri tem spomnil na gradnjo lendavskega kulturnega doma, ki je nastajal kot  "Noetova barka" kljub temu, da se je delalo po vseh pravilih stroke. Malo sem brskal po spominu in se spomnil, da se je takrat "lokalna strokovna javnost" postavila proti angažiranju svetovno uveljavljenega arhitekta Imreja Makovcza. Nastal je "ves cirkus", ki se ni polegel vse do konca gradnje. Koristno bi bilo pobrskati po spominu in po arhivih medijev ter poiskati vzporednice. Zanimivo je, da je ureditev platoja pred kulturnim domom brez arhitekturnega natečaja zaupana g. Komlošu, realizirana pa pretežno z evropskimi sredstvi, tako kot ureditev parka (arhitekt Goran Dominko, tudi brez arhitekturnega natečaja), mestne hiše, obnova industrijske cone, ureditev vinsko-turistične ceste, gradnja in obnova vrtcev, izgradnja vodovoda in kanalizacije  itd. ... Če so vse to zgrešeni in nepotrebni projekti, potem so najina stališča in dojemanje realnosti resnično zelo različna. Pri tem bi spomnil na dejstvo, da arhitekturne rešitve g. Komloša niso požele vsesplošnega odobravanja, kar je logično, saj so okusi in mnenja različna. Ti posegi v prostor niso bili majhni in projektanti niso delali zastonj, kar je tudi logično.

Izdelava projektne dokumentacije je bila naročena po sistemu "javnih naročil malih vrednosti". Projektna dokumentacija je stala 23.400 EUR, kar je 1,6 % vrednosti projekta. Glede na tehnično zahtevnost bi se vrednost dokumentacije morala gibati v razponu 3-5 % vrednosti projekta. Dodatnih 12.000 EUR smo plačali za racionalizacijo projekta v smislu iskanja možnih prihrankov in znižanja predračunske vrednosti v okvirje finančnih zmožnosti. Na ta način smo prihranili vsaj 200.000 EUR. Obvezna je bila tudi požarna recenzija, ki sodi v kontekst priprave projekta. Kljub krepko zapoznelim pripombam, smo se odločili za eksterno strokovno recenzijo projekta, kar nas bo stalo dodatnih 17.500 EUR. Zaupali smo jo mariborskim strokovnjakom, arhitektom, ki so po naši oceni lahko pri tem delu objektivni. Prepričan sem, da je ubrana pot cenejša in hitrejša od tiste, ki jo predlaga g. Komloš, je pa res, da ima tudi svoje slabosti, na katere upravičeno opozarja. Res pa je tudi to, da ni nobene garancije, da bi drugačna pot dala boljše rezultate.

Rezultati recenzije kažejo na možne korekcije projekta v okviru obstoječega gradbenega dovoljenja. Zadnjo besedo glede tega bosta imela občinski svet in upravna enota. Iz pisma g. Komloša je zaznati, da se bo tudi to problematiziralo, čeprav gre za odgovorno ravnanje občine, ki bi jo javnost morala pozdraviti, ne pa kritizirati. Enako velja za naše gospodarjenje z javnimi sredstvi. Občina ne bi bila v dobri finančni kondiciji, če s sredstvi ne bi ravnali odgovorno in gospodarno. Če želi kdo objektivno soditi o teh zadevah, si mora pogledati stanje v drugih občinah, ki niso zapravljive, pa imajo kljub temu težave.

Spoštujem mnenja in stališča drugih, vendar upravičeno pričakujem, da imajo občani in strokovna javnost korekten odnos do mene in občine. Trditev, da so načrtovano gradnjo razglednega stolpa "vzeli za šalo", ni v tem duhu. Občina Lendava ni prva in edina, ki se je lotila takšnega projekta. Župan ne sklicuje zbora krajanov in seje občinskega sveta z namenom, da bi se šalil.

Na zboru krajanov Krajevne skupnosti Gorice pri Lendavi, ki je bil 21.10.2012, so krajani projekt podprli, ker si ga resnično želijo. Enakega mnenja je bil občinski svet 1.2.2012, 27.7.2012, 18.10.2012, 14.2.2013, 27.6.2013, 8.3.2013, 17.7.2013, 25.9.2013 in 8.1.2014, ko je sprejemal s tem povezane odločitve. Vse se je odvijalo ob prisotnosti medijev in pred očmi javnosti. Občina ni noben projekt realizirala na "silo" in tudi tega ne bo, ker za to ni nobene potrebe. To ne pomeni, da lahko ugodimo vsem željam in neodgovorno odstopimo od projekta. Spoštovati je potrebno dobro idejo, opravljeno delo, odprte možnosti financiranja ter odgovorno proučiti pripombe, tudi če so prispele prepozno in nam povzročajo težave. Manevrskega prostora ni veliko. Gradbeno dovoljenje je izdala Upravna enota Lendava dne 28.12.2012, kar pomeni, da je od takrat javni dokument, ki ni bil spravljen v županovem predalu. Vse postopke je po predpisanih korakih, skladno s prostorskimi akti in pred očmi javnosti vodila upravna enota. Delo je korektno opravila, kar ugotavlja tudi pristojno ministrstvo. V času kandidiranja za evropska sredstva res nisem dajal komentarjev in teh ne dajem tudi v času, ko potekajo postopki javnih naročil. K temu me zavezujejo predpisi in odnos do dela, ki ga opravljajo sodelavci.

Nočem polemizirati glede izbrane lokacije, ker je jasno, da je lastništvo zemljišča osnovni pogoj za gradnjo objekta. Ob tem je potrebno upoštevati še možnosti prometne ureditve (parkirišča, obračališča, prometno varnost) in nenazadnje, kaj od dejavnosti še premore neka mikro lokacija. Po vseh teh kriterijih je izbrana lokacija boljša od predlagane.

Informiranje občanov je v občini na visoki ravni in informacij je bilo dovolj, da  se je javnost lahko pravočasno in aktivneje vključila v pripravo tega projekta.

Mogoče pa bi se temu vprašanju in vprašanju novih delovnih mest lahko vsi skupaj bolj kakovostno posvetili, če bi okolje premoglo več pozitivne energije, če bi stanje v državi bilo boljše in če letos ne bi bile lokalne volitve. Prednost Občine Lendava je v njeni enotnosti, ki jo je potrebno ohraniti tudi v bodoče ter temu podrediti interese posameznikov in interesnih skupin.

Anton Balažek, župan"

 

Pismo arhitekta Komloša, ki smo ga objavili pred dnevi, pa si lahko preberete na spodnji povezavi:

Lendava: Odprto pismo arhitekta Komloša o razglednem stolpu

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.03.2014 ob 13:03 XY gost

      Pa koga farbaš? Gre izključno za tvoj osebni projekt. Naslednji stavek pa me je pošteno nasmejal: Tisti, ki smo trdno na tleh, vemo, da je visoka brezposelnost trenutno edini pravi problem tega okolja, za katerega že desetletja ne najdemo prave rešitve. Rešitev pa je prav v takšnih infrastrukturnih projektih, ki bodo spreminjali utečene stereotipe razmišljanja, utečene vzorce ravnanja in nas spodbudili k večji podjetniški iniciativi......................Torej, sami sebe negirate v enem stavku. Najprej pišete, da ne veste rešiti situacijo, nakar je rešitev nek stolp. Dokazali ste, da nimate pojma na področju gospodarstva, poleg tega ste imeli več kot dovolj časa dokazati svoje kompetence.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.03.2014 ob 13:19 domačijn gost

      Foj kakši grdi stolp .Boug ne daj ka bi ga postavili več san vrag nede prišel v Lendavo da te tou stalo

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.03.2014 ob 13:29 lendavčan gost

      ka pa fali tome stolpe, pa še kasejrale do leko za občudovanje narave. Te arhitekt pa se bune zatau ka je naj cuj prišo, naj je samo tuj.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.03.2014 ob 13:34 Konj gost

      Prvo, kot prvo: XY, ocena pet. Naslednje: resnično ne prisluhnete nikomur in da ste vi (ne mešajte občine), izgubili stik z realnostjo. Če boste s tem stolpom razbili stereotipe in vzpodbudili podjetniško iniciativo, se vam bom globoko priklonil. Kdo pa po vašem od Lendavčanov išče medijsko pozornost ? Tako, kot ste delali do sedaj, je bilo vse skrito, pa če boste še tako trobili o KS L. gorice in občinskem svetu. O njem je škoda izgubljati besede. Res je, imate arhitekta, ki se še oglasiti ne upa. Pa ne samo on. O kulturnem domu, pa bodite rajši tiho, ker nimate pojma. Ni tako kot pišete. Največjo bedarijo pa ste napisali, da je informiranje občanov na visoki ravni in da je bilo informacij dovolj. Naj vas spomnim: o nobeni stvari, ki se je v Lendavi delala pod vašim mandatom, ni bilo dovolj informacij, kaj se bo delalo, pa smo občani izvedeli šele takrat, ko so se dela začela. To, če bi okolje premoglo več pozitivne energije in podobno blebetanje poslušamo že enajst let. In ne mešajte stolpa in podobne vaše stvaritve z lokalnimi volitvami. Te naše kritike niso zaradi volitev. Vse kar se je pa delalo koncem lanskega leta in gradnja stolpa, katerega otvoritev ste napovedali pred volitvami, pa kaže prav na to. Končanje projekta in hvaljenje z njim, tik pred volitvami.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.03.2014 ob 13:36 XY gost

      @lendavčan Pa ti si z lune padel? Vzpenjača v Ljubljani ni rentabilna stvar, kaj šele, da bo nek običen stolp.Ta stolp bo nekaj takega kot vse v Lendavi. Najprej veliko pompa okoli nove pridobitve, kaj bo pa z objektom po 5 letih pa nikoga ne zanima(glavno, da on zmaga še ene volitve)...stadion, kulturni dom.. Deja vu? Naj prvo zrihta, da bodo mladi imeli dostjone zaposlitve, pol si pa zaradi mene lahko zgradi en kip pred občinsko stavbo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.03.2014 ob 13:49 Pomurec gost

      Nimam nič proti stollpu pa proti večji turistični atrakciji, a če bo stolp dejansko takšni, kot je zgoraj na sliki, je vsakemu jasno, da pač takšen ne paše v to okolje.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.03.2014 ob 13:52 Pomurec gost

      No, mogoče pa ne bo izgledal tako futuristično, kak je prikazano na sliki. Po eni strani, pa če ima Pariz Eifflov stolp, zakaj ne bi mogla Lendava imeti Balažekovega stolpa?

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.03.2014 ob 16:19 fidlboy gost

      Glavno, da bo ta stolp rešil veliko nezaposlenost v Lendavi. Tale stolp bo Lendavi in širši okolici prinesel najmanj 400 delovnih mest. 150 jih bo zaposlenih na vrhu stolpa v kavarni, drugih 150 spodaj v vinotoču, preostalih 100 pa bo turističnih vodičev, ki bodo množice turistov iz celega sveta, vodili po naši lepi pokrajini in na vrh stolpa. To bodo milijoni kapali. Lendava je rešena. To stvar smo si občani Lendave že leta in leta želeli. Hvala gospod župan, da ste nam uresničili sanje.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.03.2014 ob 16:48 hotižanec gost

      Vse tou ka se dogaja v Lendavi diktejrajo Vogrini in komandejrajo naši loleki pa tiho in delajo kak majo zapovejdano .

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.03.2014 ob 8:52 šraufek gost

      No,pa se je Lendavski šefif --pardon župan oglasil..Res je želel z ogdovorom.g.Komlošu nekaj zapisati in odgovoriti,a je mutil in pisal ,le ,da je želel dokazati ,da ima on in njegovi ritolizniki prav.Pa šerife:verjamemo G.KOMLOŠU SAJ JE RES ZAPISAL DO POTANKOSTI RAZUMLJIVO IN RAZLOČNO ,TAKO ,DA VSAK LAHKO RAZBERE IN SPOZNA MARSIKAJ ZANIMIVEGA.SAM ,PA SI SE IZDAL,DA STA SE TRG ,PA PAR DELALA BREZ JAVNEGA RAZPISA.Pa kdo je za to kriv?TI ŠERIF ,PA ŠE NENDO OD TVOJIH ,PA ZAKAJ NI SPPROJEKTIRAL VSE TO TVOJ OPEVANI ARHITEKT NA OBČINI??PA kaj ta človek sploh počne?? PA KRAJANI SO PROJEKT PODPRLI?Koliko krajanov ,pa je bilo na tej predstavitv??UPAM IN ŽELIM SI ,DA BO PREDLOG MINISTRA VRANTA SPREJET ,TAKO ,DA TE BOMO LAHKO ŠE PRED VOLITVAMI ODPOKLICALI ,SAJ SI Z SVOJO AROGANCO IN SAMOVOLJO IN SAMOODLOČANJEM IZGUBIL NAŠE ZAUPANJE....Upam ,pa ,da še nimaš direktorja svoje spomenika ,ki bo iznakazil Lendavske gorice.....a ga verjetno ,že imaš ,saj o vsem odločas ti sam.......

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.