https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Buzeti: Mladi moramo biti agenti, ki vohljajo

13.03.2014 ob 10:00  

Združenje Mreža idej je na konferenci Marčeve ide skupaj z g. Borutom Pahorjem, predsednikom Republike Slovenije, in drugimi uglednimi gosti iskala rešitve in odgovore o tem, kako ravnati in delovati v prihodnosti. Dogodek Marčeve ide, ki se je odvil na ljubljanskem gradu, je navdušil več kot 260 udeležencev. 

Konferenca "Marčeve ide - kdo bo sprejel odgovornost za prihodnost?" je minuli ponedeljek v treh delih prikazala položaj Slovenije in Slovencev na področju podjetništva, inovativnosti in konkurenčnosti.

Buzeti: Postavimo v ospredje pozitivne zgodbe

Predsednik Mreže idej, mag. Jernej Buzeti, ki prihaja iz Bakovcev, je v govoru med drugim dejal, da so želeli z marčevimi idami izdati in v ospredje postaviti predvsem vidik pozitivnega, dobrega. "Govorimo, kažimo, tečnarimo s pozitivnimi zgodbami in zgledi in ne samo s slabimi."

Ob koncu je izpostavil še vlogo in nujnost mlade generacije pri prevzemanju odgovornosti za prihodnost. "Mladi moramo biti agenti, ki »vohljajo« in iščejo informacije o tem, kakšna bo naša skupna prihodnost. Pa ne samo to – moramo postati agentje, ki gradijo prihodnost z dejanji, ki bodo v ponos in zgled prihodnjim generacijam."

Leonardi, Bobinac, Češko in Boscarol iskali odgovore na ključna vprašanja 

V prvem delu so na okrogli mizi z naslovom Ponos, uspeh in ključ do rešitev štirje menedžerji vodilnih slovenskih in globalnih podjetij odgovarjali na vprašanja mladih o vrednotah, ki so potrebne za vodenje uspešnega in družbeno odgovornega podjetja.

Michele Leonardi iz IBM je izpostavil skrb za stranko, ki ji moraš ostati blizu ter v kratkem času zadovoljiti njene potrebe. Poudaril je tudi prizadevanje za modrejšo družbo, ki je odgovorna do družbe in okolja.

Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja, je ponosen na izdelke svojega podjetja, saj so po njegovih besedah "narejeni z nemško natančnostjo, italijanskim dizajnom ter slovensko dušo". Uspešnost svojega podjetja zagotavljajo s strateškimi partnerji-Panasonic, z lastnim prepoznavnim dizajnom ter medkulturnostjo, s katero v svoje vrste privabljajo tuje strokovnjake.

Sandi Češko iz Studia Moderna opaža, da je prepletenost poslovnih procesov in družbene odgovornosti neizogibna. Ne skrbi ga za razvoj slovenskega gospodarstva, bi si pa želel več posluha države za gospodarstvo. Meni, da ne smemo čakati na državo, da bo ustvarila konkurenčnost podjetij: "Država je skorumpirana in neučinkovita. Prav tako se ne zanima za podjetništvo in podjetnike ignorira, neustrezen pa je tudi izobraževalni sistem, ki zatira tekmovalnost. Podjetništvu je potrebno povrniti status vrednote".

Ivo Boscarol iz podjetja Pipistrel je izpostavil potrebno dolgoročno usmerjeno vizijo in stalno težnjo po inovacijah, ki te obdržijo v prednosti pred konkurenco. Bolj kot inovativen produkt pa je po njegovem pomembno, da ima podjetje razvit trg, na katerem lahko prodaja svoje izdelke. Želel bi si, da bi bil slovenski šolski sistem bolj usmerjen v spodbujanje podjetniškega razmišljanja in zdrave tekmovalnosti: "Vedno so me prištevali med hiperaktivne in nemirne otroke, sistem nas od majhnega tlači dol."

Govorci so se strinjali, da je pomembno verjeti vase, ne pa v državo ter da je za uspešno vodenje podjetja potrebna vizija, ustvarjanje konkurenčne prednosti, tekmovalnost in družbena odgovornost.

 Pahor je optimističen glede prihodnosti Slovenije

V osrednjem delu konference sta častna govornika g. Borut Pahor, predsednik RS, in g. Jeff Jonas, vodilni IBM analitik ter strokovnjak za podatkovne zbirke, predstavila svoj pogled na prihodnost.

Sogovorca sta se strinjala, da je analiza podatkov lahko koristno orodje, da pa je podatke vedno potrebno razumevati v širšem kontekstu, kar bo za nekaj časa še vedno ostala naloga človeka. "

Dotaknila sta se tudi pomena formalne izobrazbe, pri čemer je g. Jonas jasno izrazil, da, navkljub dejstvu, da sam ni dokončal šolanja, vse svoje tri otroke spodbuja k izobraževanju. Dopušča možnost, da bi jim dovolil prekinitev šolanja, če bi izkazali interes po dosegu višjega cilja. Predsednik Pahor je pri tem pripomnil, da je tudi sam kot oče šolajočega otroka in predsednik optimističen glede prihodnosti mladih in Slovenije.

Napočil je čas, da pozornost posvetimo ljudem

Zaključek konference je postregel z odličnim predavanjem mednarodno priznanega podjetnika, motivatorja in učitelja naprednega podjetniškega koncepta in nove kulture vodenja podjetij Beyond Leadership, Patricka D. Cowdena. Predstavil je podjetniško miselnost, ki brez odpuščanja in s poudarkom na dobrem odnosu med vsemi zaposlenimi znotraj podjetja ustvarja boljše rezultate in hitrejši razvoj podjetij. V svojem nagovoru je poudaril, da je zopet napočil čas, da se pozornost in skrb preneseta na ljudi, na gojenje prijetnih medsebojnih odnosov in na vrednote, kot so zaupanje in pravičnost. Izpostavil je človečnost in prepoznavanje potencialov v vsakem posamezniku znotraj in zunaj podjetij. Slovenija z morjem, Alpami, prekrasnimi rekami in jezeri v srcu Evrope ima namreč po njegovo odlično priložnost, da to miselnost prenese iz podjetij na raven celotne družbe.

    Fotogalerija