https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Primož Sraka - Beltinčan, ki mu brez folklore živeti ni

12.3.2014  

Primož Sraka je sinonim beltinskega folklornega podmladka. S plesanjem folklore je pričel že v najrosnejših letih ter s krajšim premorom nadaljeval pri 18ih. Danes je vodja KD Marko Beltinci, prav tako folklorne skupine v Petrovčah, kjer s svojo družino tudi živi. Da brez glasbe ne gre, dokazuje s skupino Veški dečki, s katero nastopa že deseto leto. Kaj vse še počne, si preberite v današnjem profilu.


 

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade,  zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Primoževi folklorni začetki segajo v osnovnošolski čas, sledilo je pubertetniško obdobje premora do 18 leta, ko ga je oče dobesedno prisilil, da se je udeležil vaj foklorne skupine KUD Beltinci. Čeprav se je upiral, mu je na samih vajah postalo tako všeč, da je pri njih plesal celih pet let. Zatem je nastala skupina KD Marko Beltinci, kateri se je kasneje tudi pridružil. Vmes je bil na študiju v Ljubljani in brez foklore seveda ni šlo. Tako je zaplesal pri AFS France Marolt in ostal dve leti. Po vrnitvi v Beltince je prevzel vodenje skupine KD Marko, v kateri mu je uspelo združiti okoli 30 srednješolcev in študentov, kar je danes prava redkost.

V Beltincih združil 30 mladih plesalcev in glasbenikov

O tem Primož pravi: »Združujemo mlade, danes nas je okoli 30 plesalcev in muzikantov. Lepo je voditi tako skupino, ki ohranja tradicijo. In lepo je videti, da je tudi mladim folklora zanimiva. Veseli me, da naši mladi člani tudi raziskujejo folklorno tradicijo na terenu in tako počasi ugotavljamo nove stvari, ki se tičejo plesanja.« Ena od članic je tudi študentka etnologije, nekateri pa so samoiniciativni in iz svojega zanimanja gredo sami na teren poizvedovat, kar je seveda vzpodbudno. Na ta način Primož v skupini skrbi tudi za strokovno znanje in raziskovanje, ki je podlaga za kvalitetno delo.

Zavzema se za plesanje novih plesov v folklornih skupinah

Primož gre tudi s časom naprej, ne drži se preživelih omejitev, ampak je odločen: »V Prekmurju je potrebno plesati tudi nove plese - za to se zavzemam. Spoznavati je treba nove načine plesanja, zato naši člani in jaz z njimi gremo na teren, raziskujemo in tako od ljudi ugotovimo, kako se je plesalo. Raziskave v preteklosti so bile, vendar pomanjkljive. Npr. na terenu smo ugotovili, da so »tkalečko« pri nas plesale tudi ženske, čeprav je do sedaj veljalo, da so jo plesali le moški. Čeprav smo kdaj deležni strokovnih kritik, pa se želim držati lastnih terenskih ugotovitev, ki pridejo od starejših ljudi, kot pa delati samo po starih knjižnih zapisih.«

Splet za plesanje jim je naredil Tomaž Simetinger, umetniški vodja pri Maroltu, ki je bil tudi Primožev vodja, ko je bil Maroltov bruc. V skupini, v kateri Primož po potrebi tudi zapleše imajo tudi tamburaše, prav tako bando, ki jih spremlja na nastopih.

Kako je biti vodja takšne velike skupine:

»Letos je bolje, saj sta člana Miha in Špela naredila seminar za voditelja folklorne skupine, tako da sem jaz razbremenjen. Onadva me nadomeščata in vodita vaje.« Sicer je Primož kot vodja zadolžen za priprave na nastop, vaje, določi kaj se bo plesalo, določiti pare. Vaje imajo vsak teden, pred nastopi celo večkrat, plešejo tudi poleti. Primož, sicer rojeni Beltinčan zadnja leta dela in živi z družino v Petrovčah, kjer vodi skupino starejših plesalcev. Tako je prenesel svoje znanje tudi na njih, saj plešejo prekmurske plese, veliko nastopajo na območju Petrovč, saj prej folklornih skupin tam ni bilo. Okolje je navdušeno, plesalci, najstarejši med njimi ima 79 let, pa tudi.

Z Veškimi dečki od porok do ločitev

Primož rad raztegne meh na harmoniki, to počne v skupini Veški deški, v kateri tudi poje. Prav letos so praznovali že deseto obletnico delovanja, nastopajo po celi Sloveniji: »Kolegici smo igrali na poroki, drugo leto pa na ločitvi, saj nas je povabila na ločitveni žur. Tako smo bend za vse priložnosti.« Tako se Primož šali: »Če igramo na poroki, potem je za igranje na ločitvi popust.« Po vsem povedanem je res vidno, da je Primož polno zaseden, zato se vsak dan mora veliko prilagajati, da takšen ritem dohiteva.

S KD Marko Beltinci gredo marca v Strasbourg nastopat, maja pa na izletn v Beograd: »To se mi zdi pomembno, saj je to plesalcem v motivacijo, tam si lahko dajo duška, se družijo in še bolj povežejo. Sedaj planiram, da bi nabavili noše za štajerske plese, tako bomo imeli na repertoarju prekmurske, belokranjske in štajerske plese. Smo edini v Prekmurju, ki plešemo tudi ostale plese, izven Prekmurja. Sam sem mnenja, da od mladih ne morem zahtevati, da bi skoz plesali iste plese. Tako bi se naveličali, zato širimo svoje znanje in mladim popestrim plese.«

Primož kot vodja poskrbi za prijetno vzdušje, ki mlade drži skupaj

Pravi, da so se mladi za vključitev v skupino odločili zaradi družbe in pozitivnega vzdušja. Primož je tudi vodja, ki ne zganja pritiskov nad svojimi plesalci in verjetno je tudi to razlog, da skupina drži mlade skupaj. Po vajah se tudi radi družijo. Sicer je Primož bil v stiku s folkloro že od majhnega, plesala sta oba njegova starša, prav tako njegova teta Jelka Breznik, ki danes vodi mlajše skupine na osnovni šoli: »Največji vzorniki pa mi je skupina AFS France Marolt, kjer sem spoznal sistem profesionalnega plesanja in zahteve po kvaliteti. Takrat me je kot bruca vodil Tomaž Simetinger, ki je danes umetniški vodja skupine. Bil je strog, ampak nas je naučil. Tudi danes z njim sodelujemo

Za konec še pove: »Zavzemam se za novosti v folklori, zaradi tega imamo včasih probleme pri ostalih vodjah skupin, saj se marsikdo s tem ne strinja, ampak pleše po ustaljenih načinih. Glede plesov in ljudskega izročila je veliko neodkritega na našem področju, zato si zares prizadevam, da bi izkoristili čas za raziskovanje izročila pri ljudeh, ki še živijo in se tega spominjajo, drugače bo ljudsko znanje – kar tudi pomeni folk lora izginilo za vedno.« Sicer pa mi je zaupal, da brez folklore preprosto ne bi mogel, saj je to zanj sprostitev, veselje, druženje. Svoj čas, ki mu ga ne ostane veliko poleg vseh obveznosti pa najraje preživlja s svojo majhno hčerko in družino.

Foto: osebni arhiv

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Primoževih TOP 5:

Svetovni voditelj:    Nelson Mandela

Knjiga/film: Avtobiografije ljudi, ki so uspeli s svojim znanjem in sposobnostjo

Glasbena skupina/izvajalec: Zvonko Bogdan

Kraj v Pomurju: Beltinci itak:)

Želja v življenju: Uresničiti vsaj pol zastavljenih ciljev iz zgodnje mladosti

 

 PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

 

 

 

 

 

    Fotogalerija