https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Minister Židan: »Madžarsko manjšino v Sloveniji spoštujemo«

Gledališka dvorana Lendava, 17.03.2014 ob 9:00  

Za madžarski narod je 15. marec narodni praznik spomina na znamenito madžarsko marčno revolucijo in boj za svobodo v letih 1848–1849. Tako je v počastitev praznika to nedeljo v Lendavi potekala osrednja prireditev. Slavnostni govorniki na prireditvi so bili dr. Sándor Fazekas, minister za razvoj podeželja Madžarske, mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje ter Ferenc Horváth, predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

Pred prireditvijo je potekalo polaganje vencev pri spominskih obeležjih Széchenyija in Kossutha, kjer sta  slavnostna govornika bila mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava in dr. Albert Halász, predsednik Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava.

Minister Židan: "Pomen madžarske narodne manjšine v Sloveniji spoštujemo."

Minister Židan je ob tej priložnosti povedal: "Današnja slovesnot je priložnost za poklon revoluciji, ki je odprla pot narodnega prebujenja, razvoja ter svobodnega demokratičnega razvoja družbe. 15. marec je velik praznik za madžarsko narodno skupnost v Sloveniji, spominjamo se obdobja, ko so nepredstavljive ideje tistega časa zažele postajati predstavljive in uresničljive. Krepila se je samozavest in težnja po spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter načel pravne države. Zdaj ko sta tako Slovenija kot Madžarska članici NATA in EU. Borba za spoštovanje in enakost med posamezniki, državljani in med narodi ni končana. Borba za spoštovanje posameznega naroda in spoštovanje do posamezne države ni nikoli dobljena. Vesel sem, da se v tej borbi obe državi bojujeta za spoštovanje tudi v Bruslju. Manjšine so nekaj lepega, saj omogočajo, da drug drugega spoznavamo, spoštujemo in sodelujemo med sabo. Kot podpredsednik slovenske vlade lahko povem, da spoštujemo pomen madžarske manjšine v Sloveniji."



Sledil je kulturni program, na katerem se med drugim nastopili dijaki DSŠ Lendava ter folklorna skupina Muravidék.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.03.2014 ob 9:35 ms gost

      Mi spoštujemo ja ampa Madžari slabo spoštujejo Slovensko manjšino kar je že stotine krat dokazano da naše tam ne šljivijo .Madžari pri nas majo velki vpliv in uglednost .

      17 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.