https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Srečanje članov pastoralnih svetov ljutomerske dekanije

18.03.2014 ob 14:00  

Pastoralna služba škofije Murska Sobota vsako leto v postnem času organizira postne duhovne obnove za vse člane in članice Župnijskih pastoralnih svetov, katerih članstvo šteje okoli dvesto članov. Duhovne obnove so in bodo potekala po vseh treh dekanijah soboške škofije.


Na drugo postno nedeljo, 16 . marca, se je pri sv. Petru v Gornji Radgoni  zbralo okrog 70 članov in članic Župnijskih pastoralnih svetov ljutomerske dekanije na postni duhovni obnovi. Sama postna obnova je potekala v dveh delih. V prvem delu , ki je bila v dvorani Trstenjakovega doma, sta svoje misli podala murskosoboški škof dr. Peter Štumpf in pater mag. Branko Cestnik, drugi del srečanja pa je potekal v cerkvi sv. Petra s pobožnostjo križevega pota, ki so ga pripravili člani dekanijskih pastoralnih svetov.

Škof Peter Štumpf je v svojem nagovoru predstavil škofijo Murska Sobota in izpostavil ter kritično ocenil pomanjkljivosti in problematiko, ki teži vse škofije po Sloveniji, in sicer vse manjše število krščencev in birmancev ter posledično zmanjšanje števila predvsem mladih vernikov. Izpostavil je tudi problematiko revščine in pojasnil, da bodo med drugim v škofijskih prostorih odprli prostor za revne in brezdomce ter razdeljevalnico hrane.

Pater Branko Cestnik, predavatelj z mednarodnimi izkušnjami in vizionar cerkve na slovenskem, je  v svojem predavanju spregovoril na temo sekularizacije. Škofija Murska Sobota je sicer močna v tradicionalni veri, opažajo pa močan vpliv sekularizacije. V najširšem pomenu izraz sekularizacija označuje spremembe v moderni družbi z ozirom na religijo. Gre za proces zmanjševanja družbenega pomena religije (religioznega mišljenja, prakse in institucij) kot posledica modernizacije.  Kristjani se oddaljujejo od vere ter krščanskega življenja, hočejo živeti, kot da ni bilo boga. Analiza, ki je bila opravljena, pa je pokazala, da se je 65% Slovencev opredelilo, da so kristjani, od tega jih 55% veruje v boga, 40% veruje v Jezusa Kristusa Odrešenika, le 29% pa veruje v večno življenje. Mag. Cestnik je na koncu predavanja podal smernice po potrebi po vrnitvi k izviru vere, ter kako jo ohranjati in krepiti z molitvijo, pastoralnem spreobrnjenju in novem misijonarskem valu oznanjevanja vere.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.03.2014 ob 8:33 Stewen gost

      VOLIM JOŽEKA - Kam bi se zatekla noseča in neporočena deklica Marija, ko ne bi bilo njegovega (Jožefovega) zavetja in ne bi ljubeče skrbel zanjo? - To je le eno izmed vprašanj, ki jih zastavlja v zadnji Družini vsem nam dobro znan tržaški pisatelj in avtor najbolj brane kolumne Credo. Naslov je tudi vprašalni stavek: Ali je sveti Jožef zapostavljen? Tam tudi zvemo, da je uradna Cerkev Jožefa razglasila za zaščitnika vesoljne Cerkve. - Sveti Jožef pa se bo očitno moral na Slovenskem nekoliko bolj potruditi na popdročju zaščitništva, kajti s 65 odstotki kristjanov (sem so seveda všteti tudi evangeličani) nismo med prvimi v Evropi. Kot je zapisano v članku le 55 ostotkov kristjanov veruje v Boga, 40 odstvotkov v JK, upanje v večno življenje (končno ničveč skrbi, ki nas spremljajo Zemljane) pa le 29 odtotkov. Sam osebno sem med temi, saj ne morem verjeti, da bi bilo s smrtjo vsega konec. - V to pa nas posredno nagovarja tudi dokument slovenske katoliške Cerkve PRIDITE IN POGLEJTE, kratica PIP, ki ga je sestavil vse bolj upoštevan mag. Branko Cestnik. To pismo zdaj berejo (kot je bilo razviodno v lanskih poročilih v Družini) v župnijskih pastoralnih svetih, v skupnostih posvečenega življenja (redovniki, nune) in dugod. Ne mi zamerit: to množično branje Pisma ne spominja na nekdanje Titovo PIsmo, ki smo ga brali v OO ZKS. Prebereš in greš naprej: Mi gremo po svoji poti. Na koncu Rebulovega komentarja je zapisano: Danes, v tej vsestransko krizni Sloveniji, je (sv.Jožef), vredern večje pozornosti vernikov. S tem se seveda strinjam. Danes, ko Jožefi godujejo (Isrene čestitke!), od njih ne pričakujem le, da bodo "častli" (plačali kavico), ampak, da bodo popravili svoje napake, odpustili drugdrugemu in šli po stopinjah svojega svetopisemskega soimenjaka, ki je bil preprost mizar oziroma tesar. NO, PA NA ZDRAVJE! - Pa zavrtite si melodijo VOLIM JOŽEKA!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.03.2014 ob 14:06 đouži gost

      Te številke, ki jih prikazuje cerkev so daleč od resnice. Oni uporabljajo za svojo statistiko nedeljnike in izjave po popisu prebivalstva. Kar je seveda daleč od resnice. Število vernikov je bistveno večje. Seveda jih veliko noče imeti nič s cerkvijo. Zaradi že znanih zadev. Najlepša slika vernih je za Božič in Veliko noč. Tega seveda popi nočejo priznati. Za njih šteje največ tisti, ki pride v nedeljo in vrže v pušico. Naj se bi raje popi in seveda vsi odgovorni vprašali, zakaj ljudje nočejo v cerkev. Pri sebi nikoli ne iščejo vzrokov. Vedno nekje drugje. Pač je najlažje obsoditi medije. Sebe vprašati, če sem naredil dovolj, da ljudje pridejo pa je veliko težje. Še huje je, ker so vmes taki popi in tudi višje instance, ki ljudi dobesedno naganjajo iz cerkve s svojimi dejanji. Stewen omeni tednik Družina. Nedolgo nazaj je bil v Družini objavljen govor papeža Frančiška, kjer je lepo opisal kakšni bi naj bili škofje. NE poslovneži, ampak usmiljeni Samarjani. In kaj je tisti, ki sobratu odvzame vir preživetja in ga na jesen življenja pahne iz skupnosti za katero se je daroval vso svoje življenje ?!?!?!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.03.2014 ob 11:09 KAPLAN gost

      NEKAJ VODILNEGA KADRA, JE POTREBNO ZAMENJATI, POSLATI JIH V MISIJONE , DA SE BOJO TAM NAUČILI SVOJEGA POSLANSTVA , KI GA TUKAJ PRI NAS NIKAKOR NE MOREJO IN NOČEJO IZVRŠEVATI !!!!!!!!! NA ČELU Z GLAVO TEGA TELESA Z GOS. ŠKOFOM !!!! ZA NJIH JE GLAVNA NABIRKA !!!!!!!!!!! USMILJENI SAMARIJANI ?????????????

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.