https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Židan na tiskovni konferenci o podnebnih spremembah

Moravske Toplice, 24.03.2014 ob 7:00  

V petek je potekala tiskovna konferenca v okviru strokovnega posvetovanja "Gospodarno in odgovorno" na temo ravnanja z odpadki, ki je v četrtek in petek potekalo v hotelu Ajda v Moravskih Toplicah, katere so se udeležili tudi strokovnjaki s področja varstva okolja, ki so odgovarjali na zastavljena vprašanja, med njimi tudi minister mag.Dejan Židan.

Sodelujoči na konferenci so bili: Sebastijan Zupanc, predsednik komisije za odpadke pri Zbornici komunalnega gospodarstva, Drago Dervarič, direktor Saubermacher Komunala Murska Sobota, dr. Marinka Vovk, Karel Lipič, mag.Tanja Bolte, dr. Boštjan Petelin, Leon Behin in minister mag. Dejan Židan.

Minister Židan je predstavil usmeritve ministrstva na področju odgovornega in gospodarnega ravnanja z odpadki in potrebne ukrepe na področju zunanjega zraka za zmanjševanje problematičnih onesnaženj. Povedal je, da smo vsi mi že soočeni s posledicami podnebnih sprememb, saj zaradi teh nastane v EU letno od 80 do 90 milijonov škode. Evropska unija je ocenila, da če ne bomo spremenili načina življenja, bo leta 1950 v EU omenjena škoda znašala 250 milijard evrov, kar bi za Slovenijo pomenilo eno milijardo evrov škode (trenutno znaša letno škoda 400 milijonov evrov). V letošnjem letu je zaradi žleda v slovenskih gozdovih, ki je posledica podnebnih sprememb, nastalo za 200 milijonov evrov škode. Lani je v kmetijstvu zaradi suše nastalo za 100 milijonov evrov škode, prav tako je nastala škoda zaradi poplav, ki na letni ravni znaša 100-150 milijonov evrov. Strokovnjaki pravijo, da bi bilo bolj smiselno, da del denarja, ki ga namenijo za sanacijo škod, namenijo za preventivno delovanje. V tem trenutku nekaj preventivnih delovanj že poteka, trenutno pa je najpomembnejše zagotoviti stabilno preskrbo s pitno vodo za naslednje obdobje. V Sloveniji, tudi v Pomurju, se gradijo novi veliki vodovodni sistemi, ki temeljijo na večvodnih virih in prav tako s prečno povezanostjo omogočajo, da delujejo kot amortizerji. Druga prioriteta je čistost zraka v Sloveniji. Zadnja leta imamo v Sloveniji zaradi neobvladovanja majhnih prašnih delcev, ki jih pol povzroči gospodarstvo z energetiko in 25% promet. Osnova, da se začne uporabljati denar iz Podnebnega sklada, je lani sprejetih 6 odlokov, prav tako bodo začeli porabljati denar iz kohezije, denar iz lokalnih skupnosti, gospodarskih družb in ljudi, da se potem v prihodnosti investira predvidenih 400 milijonov evrov, da se ljudem zagotovi boljši zrak. Prvi razpisi iz Podnebnega sklada so že zunaj, največ jih je namenjenih učinkoviti rabi energije, del denarja pa bo namenjen tudi škodi, ki jo povzroča promet. Ministrstvo ima tudi v načrtu, da proces, v katerem odpadki postanejo spet surovina, pripeljejo na evolucijski način v stanje, da bo deloval bolj tekoče.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.03.2014 ob 13:01 smrkci gost

      Gospod židan,za podnebne spremembe je kriv človek.In ta človek je politika,ker delajo vse mogoče poiskuse in še marsikaj in stem ogrožajo nas navadne smrtnike naravo in živali.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2014 ob 7:43 Slavko gost

      Hinavski blefer, kaj je kmetom obljubljal glede nepremičninskega davka?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2014 ob 8:39 Slavko gost

      Hinavski blefer, kaj je kmetom obljubljal glede nepremičninskega davka?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.