https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Projekt za povečanje zaposlitve mladih

27.03.2014 ob 7:00  

Zaradi vse večje brezposelnosti v Pomurju, se mladi prepogosto znajdejo v težavah. Kljub doseženi izobrazbi se, po zaključeni srednji šoli ali fakulteti, mladi izredno težko zaposlijo na želenem področju.

 

Te in še mnoge druge težave so obravnavali na Turistični kmetiji Puklavec, kjer so se zbrali mladi Pomurja iz različnih regij. Dvodnevno srečanje je potekalo ob projektu "Dialog mladih! 2.0: Vključujemo!" Program je bil izveden v organizaciji Mladinske mreže MaMa in Mladinskega sveta Slovenije. Potek in koordinacijo srečanja je vodila Nina Stegmüller pod okriljem Mladinskega centra Prlekije. Prisotni člani pomurskih Mladinskih centrov so analizirali lokalne probleme, za katere so iskali rešitve in ukrepe, kako bi izboljšali sodelovanje med delodajalci, brezposelnimi mladimi ter z Zavodom za zaposlovanje. Razvijali so lastne ideje za posamezne ukrepe, katere so nato predstavili prisotni javnosti na samem dogodku in povabljenim gostom, ki strokovno delujejo na različnih področjih.

Subvencije podjetjem za zaposlitev mladih

Po skupinah so analizirali in določili morebitne ukrepe, naslovljene "Subvencije podjetjem za zaposlitev mladih". Tak ukrep bi naj vključeval sodelovanje Zavoda za zaposlovanje, ki bi, v sodelovanju s posamezno občino, dodelil subvencije podjetjem, ki pa naj bi zaposlila mlade do 29. leta starosti. Višino subvencije bi tako določila občina, pri čemer bi bilo podjetje oproščeno plačila prispevkov. Sami stroški podjetja bi bili odvisni od same subvencije in za izvedbo ukrepa ne bi bilo potrebe po dodatni infrastrukturi in dodatnih kadrih. Kot učinke ukrepov so predstavniki Mladinskih centrov Pomurja navedli možnosti kot so širjenja podjetja, zmanjševanje stopnje brezposelnosti, večje zadovoljstvo občanov in tako bi mladi lahko ostali v domači regiji, predvsem pa se osamosvojili.

 

Ustanovitev, združitev in pobratenje  Mladinskih svetov lokalnih skupnosti

Po analizi skupine, ki se je ukvarjala z možnimi ustanovitvami, se nahaja znotraj Pomurja 29 občin, v katerih so le trije Mladinski sveti lokalnih skupnosti (MSLS). Kot uspeh in možnost nadaljnjega razvoja, spodbujajo povezovanje in skupen nastop na regionalnem in nacionalnem nivoju.  Velik pomen je v aktivnem udejstvovanju mladih, ki bi naj soodločali o prihodnosti.  Kot vir financiranja je navedena posamezna občina ter polletno obdobje, v katerem se ukrep lahko realizira. Po navedbah predstaviteljev so ukrepi namenjeni mladim pod okriljem lokalnih Mladinskih organizacij.

Spoznajmo delodajalce

Ukrep pod nazivom "Spoznajmo delodajalce" vsebuje procese, pri katerih bi se organizirala srečanja   delodajalcev z mladimi v prijetnem okolju. V sami komunikaciji bi se tako izoblikovala mnenja mladih ter  potrebe in želje zaposlitve in mnenja, ki bi jih podali delodajalci ob zahtevah in željah  po novi delovni sili. Sam postopek bi se naj organiziral na osnovi promocije ter v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje, ki bi pri tem ukrepu podal informacije o delodajalcih. Kot glavni učinek tega ukrepa bi bil zmanjšati strah pred delodajalci. Morda bi hitra in kvalitetna menjava informacij neposredno med mladimi iskalci zaposlitve in delodajalci, ki iščejo mlad potencial, le razbremenila Zavod za zaposlovanje. Ob zbranih podatkih, kaj želi delodajalec od iskalca zaposlitve, bi mladi lažje in učinkoviteje našli želeno zaposlitev ali naredili vsaj prvi korak v življenjski karieri. Kot so člani mladinskega centra navedli, bi stroški tega ukrepa zajemali le strošek najema prostorov za tovrsten dogodek ter strošek tiska letakov, za katere bi poskrbela občina.

 

Ukrepi so bili predstavljeni, kot je bilo že navedeno, strokovni komisiji, v kateri so sedeli župan Središča ob Dravi, Jurij Borko, direktor občinske uprave Ljutomer, Tomislav Zrinski, višja svetovalka občine Ljutomer, županja mag. Olga Karba, poslanec državnega zbora, Branko Smodiš, direktorica ZRSZ OS Murska Sobota, mag. Cvetka Serš, predstavnica ZRSZ OS Ptuj, mag. Mojca Žnidarič in svetovalec za mednarodno sodelovanje, Romeo Varga. Povabljeni gostje so individualno strokovno  ocenili predstavljene ukrepe in podali lastna mnenja. Mnenja so bila presenetljivo v vseh smereh pozitivno usmerjena in predvsem naklonjena bodočim razvijajočim se projektom in ukrepom, ki jih pomurska regija v vezi z zaposlovanjem nujno potrebuje.

Branko Smodiš, državni poslanec: »To kar ste mladi predstavili, je podobno kot v prejšnjih časih, ko so se organizirala mladinska društva, kar me pa zelo veseli. Dobro je to, da bomo ponovno izpostavljali mladinske organizacije, ki so bile z neznanim razlogom ukinjene. Sam imam tri sinove in enako me skrbi za njihovo prihodnost. Srečo imamo, da imamo ministrico Mrakovo, ki se res  bori za mlade na vseh koncih, tako v Bruslju, kot Sloveniji. Vendar moramo si biti na čistem. Kapital prevladuje in v finančni krizi se denar enako obrača. Peščica je še bolj bogatih in ostali so še bolj siromašni. To je tržno gospodarstvo, ko v nekaterih državah delajo otroci. Moje osebno mišljenje je takšno, da ni prav, da morajo starejši delati do 70. leta.  Kar je zanimivo, mladi pa ne dobijo službe. Je to pošteno? Če bi bila čarobna palica, ne bi bilo 27 milijonov brezposelnih v Evropi!«  Veliko informacij je poslanec Branko Smodiš izpostavil o težavnem gospodarstvu, v katerem je vse več brezposelnih ljudi, med katerimi so vsekakor tudi mladi. Dotakne se tudi teme izobrazbe in najnižje dovoljene plače v Republiki Sloveniji.

Mag. Olga Karba, županja: »Sem zelo počaščena, da sem bila povabljena v vašo družbo. Mislim, da je zelo pozitivno, da ste mladi tako aktivni in da ste začeli tudi razmišljati o tem, da je potrebno aktivneje delovati ali ustanoviti mladinske svete. Ob enem sem zelo vesela, da imamo v Ljutomeru to veliko čast in da imamo tudi zelo aktivne mlade in mladinski svet. Zelo vesela sem za to srečanje, ker zdaj pričakujem rezultate, kaj bodo prinesli in kakšne ukrepe  bomo sprejeli. Pomembno je, da se boste mladi  dobro počutili in da se postavite v vlogo odločevalcev. Dejstvo pa je,  da smo zašli na najbolj neugodno pot v Sloveniji in računam na vas,  da se boste temu odločno uprli. Mislim, da imamo veliko možnosti ob tem, da si lahko oblikujete organ in da ste aktivni in da se da pobuda na svet regije za ustanovitev  sveta centrov na področju Pomurja. Župani so seznanjeni o teh aktivnostih in verjamem da bodo vsi podprli to aktivnost. Zelo pozitivno in spodbudno se mi zdi ta zapis glede prostovoljstva, ker nekje je potrebno začeti. Občina se trudi izvesti projektna dela z mladimi.«

Mag. Olga Karba je navedla veliko informacij o težavni temi brezposelnosti, predvsem pa je dala podporo nastajajočim dejavnostim, v katerih bodo mladi imeli ključno besedo.

 

Mag. Cvetka Sreš, direktorica Zavoda za zaposlovanje Murska Sobota »V bistvu sem navajena kritičnega odnosa do Zavoda za zaposlovanje, ampak bom poskusila pojasniti  določene stvari tako na državnem kot lokalnem nivoju. V ukrepu »Jamstvo za mlade« se država zaveda problema brezposelnosti, prav zaradi tega je ta dokument nastal. Vsi ti ukrepi predstavljeni danes niso še delujoči, bodo pa v zelo kratkem času, od enega do dveh mesecev. Ti ukrepi vsebujejo tudi subvencije za zaposlitev mladih.«

Mag. Cvetka Sreš je pojasnila še nekatere pojme, ki jih je potrebno razumeti pri delovanju Zavoda za zaposlovanje. Kot je navedla, se zaposlitve dogajajo znotraj podjetij in da je potrebno spodbujati, da ta podjetja ostanejo v dobri kondiciji, da bodo lahko zaposlila čim več ljudi.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.03.2014 ob 8:01 smrkci gost

      Razumem da je treba mlade zaposliti,ali kam?podjetja zapirajo po tekočem traku s.p jim pa neda plač ali jih sploh ne zaposli,ker že ima svoje delavce.Kaj de pa država delala znami,ki še imamo 10,15,20 let delati da ne omenjam delavnih invalidov,ki se jih delodajalci izogibajo,kot hudič križa.Treba je nujno dati delo vsem,ki smo še delovno aktivni mladi,starejši in delavni invalidi,ki so najbolj ogroženi glede zaposlitve,ampak tudi plačo dostojnemu življenju v današnjem času.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.03.2014 ob 8:52 gargamel gost

      Magistra Alenka, v novi koalicijski pogodbi, obljublja 60 000 novih delovnih mest, kaj nič ne berete in poslušate osrednjuh medijev.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.03.2014 ob 12:41 Subvencija gost

      Bla, bla..... Samo subvencije - delodajalcem, kmetom itd. Zaposlitev na račun subvencije je kratkoročna. Poberejo denar pa spet na cesto. Če tovarne imajo potrebe po delavcih jih naj sami plačujejo, kot nekoč in po poskusni dobi zaposlijo za nedoločen čas. S temi subvencijami se podpira samo tajkunstvo. In zaposlitev mladih do 30 let, kaj pa tisti od 30 - 50 let, ki že imajo družine in otrokom ne morejo nudit nič, pa še za čeke nimajo? O teh Bratuškova in Srešova itd. ne razmišljajo. Kako minimalno subvencijo bi edino takrat naj država dala, ko v podjetju začno redno zaposlovati za nedoločen čas!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.03.2014 ob 19:58 Stewen gost

      IŠČITE IN BOSTE NAŠLI - Slovenija je sicer z odstotkom števila nezaposlenih visoko na EU-letnici, vendar naj bi bilo stanje še vzdržno. Če pa se bodo uresničile napovedi naše lepe premierke, potem bomo kmalu imeli manj kot 100.000 nezaposlenih. To pa bo v redu: tako za sedanje iskalce zaposlitve, kakor tudi za sedanje in prihodnje upokojence. Upajmo, da se ne bo zgodilo, ko bi na enega zaposlenega "prišel" en upokojenec, saj bi se tedaj sistem resnično zrušil. - Prav je torej, da mladi državljani opozarjajo na problem (ne)zaposlovanja. Čarobna paličica tu seveda ne bo pomagala, ampak širitev sedanjih gospodarskih zmogljivosti in ustvarjanje novih proizvodnih obratov. Takoimenovane tržne niše prav gotovo še so: tako v že utečenih kot novih dejavnostih. Tisti, ki si resnično želijo delo(mnogi so zadovoljni s socialo), morajo biti bolj vztrajni. Ni dovolj, da samo pošiljaš razmnože prošnje, ampak se je treba nekako pokazati oziroma izkazati, kaj več in znaš, ali si resnično deloholik ... To zadnje pa je lahko odločilno še posebej za tistega, ki mu uspe priiti v firmo, na primer da bi pridobil prakso. Tudi volonterstvo je most do redne zaposlitve. - Berem: maladi so natresli ducat predlogov. Na Hrvaškem so se lotili problema mladih nazaposlenih na ta način, da so jih napotili v določena podjetja, minimalno plačo pa so prejemali od države. Še preed iztekom roka zaposlitve je menda polovica mladih dobila redno zaposlitev. Še tisoče pa jih delo še išče. Tisti,ki doma ne vidijo priložnosti, odhajajo v tujino. Pa ne samo v evropske države, od koder bi lahko vsake toliko časa pridrveli v "ljepu našu" (na primer na mamin "rodjen dan", ampak - kot njihovi stari starši - v prekomorske države. Prebral sem, da se jih je za odhod samo v Argentino prijavilo 10.000. S tem nikakor ne namigujem, da bi slovenska mladina "morala" v tujino, stojim pa na stališču, da bi doma v Sloveniji morala biti bolj mobilna. Konkretno: če v MS, GR, LE, LJ ni dela zame, ga kaže iskati zunaj Pomurja. Žal pa taki, ki jim fizično delo smrdi, tudi tam ne bodo imeli veliko uspela. Zakaj jih pa potem šolajo? slišim velikokrat katerega od staršev. Na to vprašanje bi se tudi dalo "nakladati", a že sem predolg, Še dobro, da imajo naša že odrasla deca HOTEL MAMA.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.