https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Policijska uprava Murska Sobota beleži letos za okrog 80 odstotkov več vlomov kot lani

Murska Sobota, 26.03.2014 ob 13:00  

V prostorih Policijske uprave Murska Sobota je potekala tiskovna konferenca, na kateri sta spregovorila Bojan Rous, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota in Suzana Rauš, policijska inšpektorica in predstavnica za odnose z javnostmi.


Rous je predstavil informacije o preiskavah kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in prepovedanih drog.

Letos za okrog 80 odstotkov več vlomov kot lani

Pomurski policisti in kriminalisti v letošnjem letu beležijo velik porast vlomov v stanovanjske hiše, počitniške hiše, gostinske lokale in podjetja. Od 01. 01. 2014 pa do sedaj so obravnavali preko 100 vlomov (70 dokončanih in 30 poskusov). Storilci so z izvršenimi vlomi povzročili za okrog 150.000 evrov škode, k temu pa ni prišteta škoda, ki je bila povzročena s premagovanjem ovir, in sicer z nasilnim odpiranjem vrat in oken ter povzročena škoda v notranjosti objektov.

 

Pri hišni preiskavi zasegli predmete in prepovedane droge

Po besedah Rousa so policisti med kontrolo cestnega prometa 18. 03. 2014 ob 17.45 zaustavili vozilo, v katerem so bile 3 osebe, od tega 2 povratnika kaznivih dejanj. V vozilu so imeli motorno žago, za katero so ugotovili, da je izvirala iz kaznivega dejanja vloma v trgovino v Beltincih. Zaradi utemeljenih razlogov za sum je bila osumljenim odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje.

V nadaljevanju policijske preiskave je bilo ugotovljeno, da sta dva izmed treh utemeljeno osumljena storitve kaznivih dejanj več vlomov v stanovanjske hiše, za kar so obstajali neposredni in posredni dokazi. Pri  osumljenih  so policisti opravili 2 hišni preiskavi in zasegli več predmetov (motorne žage, delovno orodje in zlatnino) ter ugotovlili, da izvirajo iz kaznivih dejanj. Pri enem osumljencu je bila zasežena tudi manjša količina prepovedane droge (kokain in indijska konoplja, na podstrešju pa so bili zaseženi pripomočki za umetno gojenje konoplje).

 

Zaradi kaznivih dejanj osumljenim odvzeta prostost

Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da so pri izvrševanju vlomov sodelovale še 3 osebe, vsi povratniki premoženjskih kaznivih dejanj. Eden izmed treh je bil že v začetku leta 2013 priveden k Preiskovalnemu sodniku za izvršitev več vlomov v stanovanjske hiše in je bil nekaj mesecev v zaporu. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je eden izmed osumljenih, pred časom bil kot delavec, ki je opravljal različna dela pri nekaterih oškodovancih na domu in je tako dobro poznal razmere in okoliščine v stanovanjskih hišah.

20. 03. 2014 je bila tudi ostalim utemeljeno osumljenim odvzeta prostost in zaradi obstoja pripornih razlogov odrejeno pridržanje. Policisti so pri vseh treh opravili hišne preiskave in zasegli več predmetov, za katere je bilo ugotovljeno, da izvirajo iz kaznivih dejanj.

 

Po priporu osumljenih so se vlomi na območju Pomurja nehali

Štirje od šestih osumljenih so bili zaradi obstoja pripornih razlogov privedeni k Preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor. Gre za 50-letnega, 31-letnega in 28-letnega osumljenca iz Upravne enote Lendava in 32-letnega osumljenca iz Upravne enote M. Sobota.

Na podlagi do sedaj zbranih obvestil in materialnih dokazov dokazujejo navedenim štirim storitev devetih kaznivih dejanj. Glede na način storitev, na zavarovane sledi s krajev kaznivih dejanj, in na zbrana obvestila obstajajo razlogi za sum, da so utemeljeno osumljeni izvršili večino vlomov, katere so obravnavali od 01. 01. 2014 pa do sedaj, kar potrjuje tudi dejstvo, da so se vlomi v stanovanjske hiše po načinu storitve od časa, ko so bili osumljeni prijeti, na območju Pomurja, nehali.

 

Med preiskavami zasegli konopljo, kokain in ekstazi

Pomurski policisti in kriminalisti so bili v zadnjih dveh tednih uspešni tudi pri preiskovanju kaznih dejanj povezanih s proizvodnjo in preprodajo droge.

"Pri različnih osumljencih, ki pri izvršitvi navedenih kaznivih dejanj med seboj niso povezani, je bilo opravljeno 5 hišnih preiskav, 2 osebni preiskavi in 2 preiskavi osebnih avtomobilov. Med vsemi omenjenimi preiskavami je bilo zaseženo za približno 1 kg konoplje ter nekaj kokaina in ekstazija. Pri eni hišni preiskavi pa je bil ugotovljen prostor za umetno gojenje konoplje z 32 sadikami in z vsemi pripomočki za umetno gojenje ter približno 100 g posušenih vršičkov in listov prepovedane konoplje," je v svojem nagovoru pojasnil Rous.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.03.2014 ob 15:50 gost gost gost

      S temi malimi policijskimi avtomobili, baje policaj v penziji dobro odavle. Drujgi nemrejo vcuj prijte.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. aleksandrija
      26.03.2014 ob 21:05 aleksandrija

      vse večja brezposelnost v prekmurju terja davek vse več vlomov in kraj. Narod nekako mora živeti.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.03.2014 ob 21:34 Robin Hood gost

      Najprej čestitke za prijetje vlomilcev. Seveda pa je že staro znano pravilo, da se vedno pojavi nekdo nov. Ko se ene kriminalce odstrani iz scene, se čez čas pojavi nekdo drug, ki prične operirati na tistem območju. Podoben način je z drogami. Dokler bo povpraševanje, bo tudi ponudba. Če se nekega dilerja zapre, čaka nekaj novih, da prevzamejo posel. Tako na žalost to funkcionira v svetu in tudi mi nismo imuni na tak način . Družbena in ekonomska situacija je taka, da ni nič posebnega, če je število vlomov v porastu. Glede na gospodarske kazalce menim, da bo še v porastu. Zato predlagam policiji, da se namesto prežanja na poštene ljudi, ki se peljejo s šihta in mogoče niso privezani, raje usmeri svoje sile v prežanje na potencialne vlomilce in morebitne roparje. Menim, da bi bilo potrebno imeti več civilnih patrulj v nočnem času in na odročnih krajih. Prav tako na določenih povezovalnih poteh in vozliščih, kjer je velika verjetnost, da se vlomilci peljejo. In še eno bistvena zadeva. Potrebno je spremeniti odnos do prijaviteljev. Gre zato, da se večkrat prijavitelja kakšnega sumljivega vozila ali oseb obravnava kot storilca ali se ga pa odpravi v stilu, kaj bi pa sploh ti rad. Veliko ljudi veliko ve. Ampak na tak način nočejo sodelovati in enostavno nič ne vedo. Za dobro sodelovanje med občani in policijo, bo morala policija še veliko narediti. Lahko pa tako sodelovanje prinese dobre rezultate. In še eno področje je, kjer bi bila potrebna veliko večja angažiranost policije. To je gospodarski kriminal in skupaj z njim korupcija. Pri teh zadnji zadevah pa je zraven policijskega znanja potrebno še veliko, veliko drugega. Pa o tem kdaj drugič.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.03.2014 ob 22:34 vsevedka tetka gost

      jaj tej lopovi! cestitke policistom za trud in vse kar naredijo da smo varni! hvala! lp

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.03.2014 ob 0:49 lauraas gost

      Čestitke policiji in uredništvu za temo. Zakaj nihče ne pove ali so storilci romi, ko se pa gre za pomoč, se pa direkt naglaša da so romi.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.03.2014 ob 7:58 niko gost

      Tudi z moje strani Bojanu za uspešno delo vsa pohvala,zdaj se bo moral spoprijeti z malo večjimi ribami in udariti tudi po gospodarskem kriminalu in korupciji v zdravstvu,šolstvu,javni upravi na občinah,nenazadnje tudi v sodstvu,odvetništvu in notarijatu nekaj hudo zaudarja zato te čaka še veliko dela

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.03.2014 ob 9:47 kobra 11 gost

      Vse kar omenjas gost - niko je res in imas se kako prav

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.