https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Z nacionalnim programom do rešitev za mlade v Sloveniji

09.04.2014 ob 10:00  

Problem brezposelnosti je na področju Pomurja zastrašujoč. V dobrih povezavah tako z državnimi institucijami kot neprofitnimi organizacijami, se skozi posamezne projekte da morda nekoliko ublažit stanje. V ta namen sta organizaciji Mladinska mreža MaMa in Mladinski svet Slovenije lotili spodbujevanja med mladimi za iskanje tovrstnih rešitev skozi skupno delo.

 

Mladinski svet Slovenije in Mladinska mreža MaMa si prizadevata k vzpostavitvi okolja, ki bo mladim omogočil razvoj v avtonomne in odgovorne odrasle posameznike. Pri tem je aktivno sodelovanje mladih pri odločitvah in dejavnostih na lokalni ravni ključnega pomena. Bistvo vključevanja mladih je, da imajo mladi možnost, prostor in podporo, da lahko sodelujejo in vplivajo na odločitve ter se lahko vključujejo v akcije in aktivnosti, s katerimi prispevajo h kakovosti življenja v lokalni skupnosti in širše, v celotni družbi.

S tem namenom sta MSS in Mreža MaMa pripravili nacionalni projekt strukturiranega dialoga mladih, mladinskih organizacij, organizacij za delo z mladimi, mladinskih svetov lokalne skupnosti ter lokalnih in nacionalne oblasti z namenom doseganja skupnih ciljev na področju boljše socialne vključenost mladih, s poudarkom na njihovi zaposljivosti ter zavedanju pridobljenih kompetenc.

Smernice za dialog med mladimi in drugimi aktivnimi na področju mladine ter odločevalci izhajajo iz Resolucije Sveta Evropske unije o sodelovanju na področju mladine 2010-2018 ter Resolucije Sveta Evropske unije o strukturiranem dialogu z mladimi o participaciji mladih v demokratičnem življenju v Evropi (2012), ki obe spodbujata sodelovanje odločevalcev pri dialogu z mladimi.

S projektom "Dialog mladih! 2.0: Vključujemo!" se želi opozarjati politične odločevalce na pomen upoštevanja mnenj mladih o različnih za mlade pomembnih tematikah.

"Dialog mladih! 2.0: Vključujemo!" izpostavlja boljše vključevanje mladih v družbo kot najpomembnejši izziv na področju mladinske politike. Področje mladinskega dela je tisto, ki mlademu človeku nudi prostor in podporo pri pridobivanju ključnih kompetenc za vsakdanje življenje. Mladi s svojo aktivnostjo večajo lastno zaposljivost ter se gradijo v aktivne državljane, ki prispevajo k razvoju skupnosti, v kateri živijo.

 

POTEK PROJEKTA

Preko projekta naj bi mladi dobili priložnosti za sodelovanje ter javnosti in predvsem odločevalcem posredujejo svoje mnenje in podajo konkretne predloge glede večje vključenosti mladih v družbo tako na lokalni kot na nacionalni ravni.

V okviru projekta se  bo po vsej Sloveniji izvedlo 10 dvodnevnih lokalnih srečanj. Namen lokalnih srečanj je posvetovanje z mladimi  o izzivih mladih v njihovih lokalnih skupnostih ter v njihovem vsakdanjem življenju,o možnosti vključevanja v družbo ter priložnostih za večjo zaposljivost mladih.

Na nacionalni ravni bo kot nadaljevanje projekta »Dialog mladih 2.0: Vključujemo!« potekalo tridnevno zaključno srečanje (projekt »Dialog mladih 2.1: Vklopi se!«), kjer bodo mladi sami pripravili nacionalna priporočila s konkretnimi predlogi o možnostih izboljšanja socialne vključenosti mladih v Sloveniji. Predstavniki lokalnih srečanj bodo soočili nacionalne odločevalce, predstavnike različnih ministrstev ter državnih služb, ki so odgovorne za obravnavane tematike, s ciljem, da se priporočila in predlogi mladih umestijo v ukrepe ministrstev.

 

Oglejte si tudi:

FOTO: Projekt za povečanje zaposlitve mladih

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.