https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Po uro krajši noči nas bo pričakalo sončno jutro

 

Ta vikend bomo dokončno pozdravili pomlad in tudi vreme bo takšno – pomladno, saj je pred nami sončen konec tedna, ko se bo ogrelo do 20 stopinj Celzija.  Danes ponoči bomo kazalce na urah pomaknili za eno uro naprej in tako prešli iz zimskega v poletni čas.


Obdobje poletnega časa se začne zadnjo nedeljo v marcu ob 2. uri, ko se ura prestavi za eno uro naprej. Ure pa naprej ne pomikamo le v Sloveniji, ampak to naredijo skoraj vse evropske države in tudi severna Amerika. Poletni čas je bil prvič uveden v Nemčiji in Avstriji leta 1916, vendar se je po drugi svetovni vojni večinoma ukinil. Zaradi energetske krize pa so ga ponovno vpeljali v šestdesetih in sedemdesetih letih.

Kot poroča 24ur.com je v Sloveniji prehajanje na poletni čas uredil zakon iz leta 1983, ki je bil sprejet zaradi naftne krize.

S premikom ure se prihrani električna energija

Države EU so leta 2007 izdelale poročilo o vplivu določb o poletnem času na delovanje določenih sektorjev. Po podatkih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je Slovenija ugotovila, da je ureditev poletnega časa glede organizacije dela primerna in da se prihrani pri porabi električne energije.

Konec tedna obeta obilo sonca

Kot so zapisali na Agenciji za okolje (ARSO) pa je pred nami sončen in topel vikend. Živo srebro se bo čez dan povzpelo vse do 20 stopinj Celzija. Takšno vreme pa sledilo tudi na začetku prihodnjega tedna, od srede naprej pa bo bolj oblačno z občasnimi padavinami. Ni kaj, sončne žarke velja izkoristiti in se naužiti svetlobe in toplote. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.