https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Duo Kalliope prvič v Murski Soboti

Murska Sobota, 03.04.2014 ob 11:00  

Alja Petric in Tina Čeh sta glasbenici, ki sestavljata duet Kalliope. Kreirata avtorsko glasbo, ki se preliva v različne zvrsti. Skozi svoje ustvarjanje izražata lasten pogled nase in na svet. Njunemu muziciranju lahko prvič prisluhnete že to soboto v Grajski dvorani v Murski Soboti.


Kot pravita Alja in Tina, korenine njunega dueta segajo v leto 2008, ko sta se spoznali med študijem glasbe na Konservatoriju za glasbo v Celovcu: »Že takrat sva odkrili skupne interese in podoben pogled na svet, a so se najine poti kmalu razšle.« Zopet sta se srečali leta 2013 v Gračišču pri Kopru, kjer sta sodelovali pri »Etno HISTeRIA Orchestra« na festivalu Histeria. Le nekaj mesecev za tem se vzpostavi globoka glasbena vez med ustvarjalkama, ki zase pravita, da se odlično ujemata tako ustvarjalno kot osebnostno.

Kalliope – lep glas in muza epske poezije

Nadeli sta si ime Kalliope, ki pomeni »lep glas« in v grški metodologiji predstavlja hčerko Zeusa - muzo epske poezije. Ime simbolizira njun ženski - subtilni princip pristopa k ustvarjanju in estetiko dušne (duševne, notranje, osebnostne) pripovedi njune glasbe. Glasba Kalliope pripoveduje o življenju, o svetu in prevečkrat pozabljeni »notranjosti« človeka.

Avtorska glasba, ki jo kreirata je melodično prelivanje različnih zvrsti s katero zelo subtilno pristopata do poslušalca. V svoj repertoar vključujeta tudi etno skladbe različnih kultur. Skozi besedila in glasbo predstavljata svoje dojemanje vsakdanjika in pogled na svet: »Poslušalca vabiva, da se zazre »vase« in da jasno pogleda okoli sebe in na svoje življenje.«

Glavni instrument Tine je violina, Alje pa glas

V svojem glasbenem ustvarjanju kombinirata vsaka svoj glavni instrument: Tina violino in Alja glas oz.petje. Vse to pa spremlja kitara ter flavta, viola in manjši perkusivni instrumenti. V sodobno glasbeno ustvarjanje vključujeta tudi nekatere prvinske instrumente kot so himalajske posodice, dežna palica in kalimba. Glasbenici sodelujeta šele nekaj mesecev, a je kljub temu za njima že prvih nekaj uspešnih koncertov v Bruslju, kjer sta se s svojo glasbo dotaknili poslušalcev in s tem dosegli svoj namen. Sedaj ju čaka sobotni koncert, prvič v Murski Soboti, pred katerim sta povedali: »Čeprav je nastop pred domačim občinstvom vedno največji izziv, sva obe neučakani in navdušeni, da bova lahko svoje ustvarjanje predstavili tudi v svojem domačem okolju.«

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.