https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Proračun v občini Ljutomer soglasno sprejet

Ljutomer, 02.04.2014 ob 13:00  

Proračun, ki ga je občinska uprava uskladila z amandmaji, vloženimi na seji prejšnji teden, je občinski svet potrdil s 17 glasovi za. Proračun predvideva prihodke v višini 21 milijonov 213 tisoč evrov in odhodke, ki po novem znašajo 22 milijonov 491 tisoč evrov. Po sprejetem proračunu naj bi se občina letos dolgoročno zadolžila za 690 tisoč evrov.


Po prekinitvi redne seje z dnem 24.3.2014, se je 22. seja nadaljevala 1 .4. 2014. Kot pomnimo, je bila 24. 3. 2014 seja prekinjena zaradi vloženih amandmajev, za katere je županja Karbova ugotovila, da so v nasprotju z zakonodajo. Po burni sejni razpravi ter obravnavanju vsakega izmed vloženih amandmajev, ki jih je večina svetnikov podprla, je nato potekalo usklajevanje vseh nadaljnjih rešitev za zaprtimi vrati. Na včerajšnji seji je vodja Oddelka za finance Občine Ljutomer, ga. Angela Lukman, poročala o poteku usklajevanj in povzela spremembe predloga proračuna glede na gradivo s prejšnje seje. Svetniki so v usklajenem predlogu črtali kar nekaj predlaganih investicij, ki bi zahtevale zadolževanje in zahtevali znižanje stroškov za delo občinske uprave ter si obenem povišali sredstva za sejnine in društva v katerih se udejstvujejo.

Županja Karba se je ob predstavitvi predloga dotaknila špekulacij, da se je kot posledica usklajevanj in daljšega postopka sprejemanja proračuna znižalo zadolževanje za 1,5 milijona evrov ter te trditve označila kot neodgovorne in neresne. Po besedah županje Karbove so informacije o znižanih stroških na osnovi prihrankov ali rezerv popolnoma nepravilne.Zadolževanje se je namreč znižalo s črtanjem projektov za občanke in občane (kanalizacija Kamenščak, prizidek vrtca v Ljutomeru, preplastitev cest v Bučkovci-Drakovci-delni, Sitarovci-Precetinci– skupaj 1,35 milijona evrov) ter uspeha na bolj ugodnem razpisu za pločnik na Kamenščak (110 tisoč evrov manj), razveljavitvijo davka na nepremičnine v višini 110.000 evrov in povečanjem planiranega dohodka za Sistem C v višini 473.946 evrov, pri čem gre za vračilo sredstev, ki jih je občina založila za projekt in sedaj niso več potrebna, zato jih država vrača.

 Dodala je še, da se ne strinja s takšnim predlogom, ki gre proti volji ljudi, izraženi v času javne razprave in da je škoda, ker se je izgubilo 3 mesece časa za izvedbo investicij zaradi sprejemanja proračuna, ki je z izjemo teh nekaj postavk ostal nespremenjen, spremembe pa bi svetniki brez težav lahko uveljavili že v decembru.Županja je prav tako poudarila, da se ne bo ukvarjala z lažmi, ki se širijo v javnosti in da si želi, da bo proračun končno sprejet ter da se lahko nadaljuje z delom in zaključevanjem projektov. Dopolnjen predlog, narejen z upoštevanjem pripomb svetnikov, je tudi bil soglasno sprejet.

 V nadaljevanju seje je bil obravnavan še Odlok o gospodarskih javnih službah, pri katerem je prišlo do zapleta pri amandmaju, glede katerega je županja opozorila svetnike, da je v nasprotju s slovensko zakonodajo. Kljub temu je svetnik Bogdan vztrajal na obravnavi amandmaja, kar je podprlo 10 občinskih svetnikov, 4 so bili proti. Obravnavan je bil tudi Odlok o mladini v Občini Ljutomer, ki je bil v 2. branju soglasno sprejet. Svetniki so sprejeli tudi predlog o spremembi pogodbe o izvedbi storitev svetovalnega inženirja za pripravo projekta »oskrbe s pitno vodo Pomurja – sistem C in predlog o spremembi pogodbe o izvedbi storitev projektne dokumentacije PGD in PZI vodnih virov s pripadajočimi objekti ter transportnih vodovodov – sistema C.

 Prav tako je bil soglasno sprejet sklep o porabi rudarske rente za gramoznico Krapje in Babinci. Po podrobni predstavitvi direktorja ŠIM Ljutomera, Branka Žnidariča o uspehih in dejavnosti ter o pomoči invalidom v letnem programu športa za leto 2014,  se sklep soglasno podpre.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.