https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenija v vrhu Evrope po odstotku mladih, ki živijo doma

05.04.2014 ob 8:00  

Število mladih v Evropi, ki živijo doma, se je med letoma 2007 in 2011 zvišalo s 44 odstotkov na 48 odstotkov.


Sodeč po poročilu Evropske fundacij za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer Eurofound se Slovenija z 85 odstotki skupaj z Malto uvršča v vrh Evrope.

Foto: www.sxc.hu

Po poročanju STA se je delež mladih, ki živijo doma, povečal v vseh evropskih državah. Mladi moški (starostna skupina 25-29 let) v večji meri živijo pri starših kot mlade ženske, večji je tudi delež moških, ki živijo doma, v starostni skupini 18-24 let.

Največji porast beležijo na Madžarskem (l. 2011 za 36 odstotkov več kot l. 2009), sledijo Slovenija (21 odstotkov porasta), Litva (17 odstotkov) in Poljska (15 odstotkov).

Vse daljše življenje pri starših, v kar so mladi prisiljeni zaradi ekonomske krize, ima lahko resne posledice na njihovo neodvisnost, prehod v odraslost in tudi na njihov občutek družbene izključenosti, je opozorila raziskovalka pri Eurofoundu Anna Ludwinek.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2014 ob 13:05 ms gost

      To je res zelo zelo pohvalno za Slovenijo da mladi morajo živeti pri staršah .In što je tomi krijv ?Starši ,ali mladi ali lopovi keri vodijo državo v propast . Žalostno ampak resnično tudi moj starejši sin se odpravlja v Canado ker doma dela pa dela pa nega zaslužka in nič prišparati .Nemren ga zadržati in naj ide .Rodbine je gor puno in so mu pripravleni pomočti .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2014 ob 13:21 gost gost

      Živijo pri starših, po kafičih pa glumijo frajere....

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.04.2014 ob 10:41 smrkci gost

      Kriva je država in zakonodaja,da so mladi še pri staršah,čisto enostavno dela ne dobijo zakaj bi si pa ustvarjali družino če pa jim država ne da dela jaz jih podpiram mlade.Če bi jaz bil v njihovih letih bi sito delal,kot oni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.04.2014 ob 12:13 Stewen gost

      HOTEL MAMA - HOTEL BABICA - Po eni strani je to, ker deca živijo pri ajteki in mami, dobro, saj kaže, da družina v širšem pomenu besede - deluje. Po drugi strani pa je ostajanje doma v varnem "hotelu" mame ali celo babice - "nevarno", saj kaže, da je njihov sinček (posebej, če je še edinček), da je njihova hčerkica (posebej še, če je edinka) v najbolj ustvarjalnih letih (tja do 30) le preveč cartan(a) - brez obveznosti, med drugim plačevanja takšnih in drugačnih položnic ... Starši in stari starši morajo torej dolgo skrbeti za svoje otročičke, četudi na svoj račun (zaradi njih zase nimajo denarja). Na namški tv sem gledal oddajo Hotel mama, ki je obravnavala ostajanje polnoletnih mladih v varnem zavetju svojih staršev, kar je neprijetno zlasti še tam,kjer stanujejo v blokih. V omenjeni oddaji so prikazali zgled matere, ki je za svojega sineka najela in plačevala stanovanje v sosednjem bloku, a ta se ni in ni mogel odpraviti na "nouvi dom". Mamin sinček pač. - Zapisano je ena stran zgledov Hotel mama. So pa tudi zgledi, ko starši ostanejo brez služe, to pa imajo otroci, zato ti skrbijo za starše. Večkrat so to celo dijaki in študenti, ki pomagajio s svojo štipendijo. Torej ne bi smeli "udariti" kar vsepovprek po otrocih, ki se še niso osamosvojili, saj bi to v določenih zgledih lahko prineslo težave staršem. - Tam, kjert pa ni materialnih ovir, pa naj bi se otroci le čimprej osamosvojili (tudi ločno stanovanje v preveliki dužinski hiši šteje!) in zaživeli samostojno. To pa seved ne pomeni, da hčerka, ki se ji v ne da kuhati, ne bi smeta tu in tam povpršati mamice: Si kaj dobrega skuhala? Odgovor bo seveda pritrdilen. Ljudje smo po srcu vendar dobri in tudi današnje kosilo je marsikje pripravila mama, ker je pač hčerkica dolgo spala. Dober tek želim! Kdo pa bo pral posodo tam, kjer še nimajo popmivalnega stroja? Spet nama!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.