https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

FOTO: Otvoritev Pomladnega sejma v Gornji Radgoni

Sejem, 04.04.2014 ob 10:00  

V Gornji Radgoni se je odprl Pomladni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti. Vzporedno s Pomladnim sejmom je letos prvič potekal tudi Mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga.

 

V začetku meseca aprila je sejemski prostor na stežaj odprl vrata Pomladnemu sejmu, ki bo trajal od 3. do 6. aprila. Na sejmu razstavljalo za Pomladnim sejem 163 razstavljavcev in v Green sejmu  97 razstavljavcev. Pomladni sejem je sestavljen iz 27. Sejma gradbeništva MEGRA, 3. Sejma energetike ENGRA, 3. Sejma komunale, urejanja okolja in ekologije KOGRA, ter iz Pomurski 2. Podjetniško obrtni sejem POS ter 1. mednarodnega sejma Green. Na svečani otvoritvi sejma so ob spodbudnih besedah za gospodarski razvoj ter glasbi podelili še  certifikate kakovosti zaslužnim podjetjem ter nagrade posameznim študentom, ki so z lastnimi nalogami vlili upanje na razvoj  podjetij.

V uradni otvoritvi Pomladnega sejma je, kot prvi govorec predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec, predstavil in pozdravil prisotne funkcionarje v dvorani ter napovedal obisk evropskega komisarja za okolje, Janeza Potočnika in ministra Dejana Židana  v petek, 4.4.2014. Janez Erjavec je s simboliko petih prstov v pesti predstavil delovanje in pomembnost slehernega sejma v času štirih razstavitvenih dni. »Letošnji sejem ponuja še posebej rešitve v smislu iskanja obnovljivih virov energije ter racionalne in okolju prijazne uporabe energije. Sonce, veter, biotermalna energija, biomasa ponujajo obnovljive vire.« Janez Erjavec je zaključil govor z zahvalo vsem, ki prispevajo k tem projektom in s tem prispevajo k temu, da skupaj nekaj naredijo za trajnostni razvoj Slovenije, Evrope in Sveta.

V nadaljevanju je župan, Anton Kampuš izkazal zadovoljstvo nad pričetkom sejemskih obdobij v letu 2014.  Pomemben podatek je župan navedel v izjavi, da imajo vsi gradbinci v Pomurju delo in da ni potrebno za to potovati v tujino. Spodbudno je podprl razvijajoče se gospodarstvo ter navedel, da je v mestu sejmov in Radgonske penine prostor za povezovalce uspeha.

Po pozdravu je direktor zbornice gradbeništva in IGM, Jože Renar navedel, da se slovensko gradbeništvo še vedno sooča z posledicami krize. Kljub težkim začetnim besedam, je v navajanju morebitnih ukrepov pozitivno zaključil govor.

Državna sekretarka pri ministrstvu za kmetijstvo in okolje, mag. Andreja Jerina je v uvodu opravičila odsotnost ministra Židana, ki je v času otvoritve bil na posvetu vlade pri finančni obravnavi učinkovite rabe virov. Mag. Andreja Jerina potrdi in podpre besede predsednika uprave Janeza Erjavca, ob uporabi simbolike prstov. Strokovno predstavi prednosti pri uporabi obnovljivih virov. Potrdi, da je prvič po letih krize prikazala statistika gospodarsko rast in makroekonomska analiza napoveduje gospodarsko rast tudi v bodoče. Po navedbah, naj bi bila Slovenija ob Estoniji in Belgiji tista država, ki uspeva z najboljšo mešanico ukrepov zmanjševati nastajanje odpadkov in reciklaže. V nadaljevanju prikaže pomembnost razumevanja narave, kajti podobne situacije, kot so bile letos ob pojavu žleda, se lahko ponovijo. Večkrat omeni, da nikakor ne smemo podcenjevati narave in da majhni alarmi lahko prerastejo v naravno katastrofo, v kolikor se narave ne bo ščitilo.

Sledila je svečana podelitev okoljskih certifikatov, ki veljajo za perfekcionizem v gradbeništvu in kakovost v graditeljstvu. Doc. Dr. Marjana Šijanec Zavrl je predstavila zgodovino certifikatov, ki so bili do sedaj podeljeni 166 krat. V ocenjevanju se upoštevajo okoljski, družbeni in ekonomski vidiki. Za doseg tovrstnega priznanja morajo, po besedah Doc. Dr. Marjane Šijanc Zavrl, biti doseženi zadovoljstvo kupca, uporabnika, naročnika in vse do širšega družbenega okolja. Dobitniki okoljskega priznanja so bili Hipox d.o.o.Gras d.o.o.AJM d.o.o.Roto Group d.o.o.

V zaključku svečane otvoritve sejma Pomlad, je bila podeljena še 3. Saubermacherjeva nagrada, ki je, po besedah mag. Mojce Letnik, nekakšen mejnik med sodelovanjem družbe Saubermacher in izobraževalnih ustanov, ki spodbujajo mlade k novim, inovativnim rešitvam. Nagrado je osvojil Matej Mlakar za delo z naslovom »Vpliv dodatkov na produkcijo bioplina pri razgradnji odvečnega blata v pilotnem anaerobnem reaktorju«.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.