https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomer, čebelam prijazna občina

Ljutomer, 09.04.2014 ob 7:15  

Že v mesecu marcu je v Mladinskem centru Prlekije podžupan mesta Ljutomer, Janez Vencelj predaval o pomembnosti čebel. Vendar je v tokratnem predavanju  prikazal pomemben vpliv občine na razvoj čebelarstva in razumevanje mladih te vrline.

 

V Mladinskem centru Prlekije je potekalo ponovno strokovno predavanje o slovenskih čebelah, vendar tokrat podžupan Ljutomera, Janez Vencelj ni predstavil čebelje družine, temveč je govoril o vplivu mesta na uspešen razvoj čebelarstva. Čeprav je bil namen srečanja predavanje o  čebelah, je podžupan namenil velik del tudi sami predstavitvi Ljutomera. Mesto slovi kot mesto, v katerem je bil že leta 1868 izveden prvi tabor v Zedinjeni Sloveniji in kot mesto medijskega pionirja Karola Grossmana. V letu 1905 je zaživel prvi slovenski film, le 10 let po izumu bratov Lumiere prvega filma. Ponos mesta predstavlja tudi Franc Miklošič, velik jezikoslovec in rektor dunajske univerze. Leto 2013, v katerem je poteklo že 200 let od rojstva prleškega velikana, je bilo imenovano Miklošičevo leto.

Ljutomer se razprostira na površini 107 kvadratnih kilometrov, ima 9 krajevnih skupnosti in 44 naselij. Danes živi na tem območju  12.275 ljudi. Mestne pravice je Ljutomer pridobil že leta 1927. V mestu se nahajajo 4 osnovne šole, ena podružnična in gimnazija. Občina je poznana tudi po bogati obrtniški dejavnosti, ki zajema konjeništvo, prevozništvo, kovaštvo, domačo in tujo obrt, pekarstvo, čebelarstvo in druge dejavnosti. S pojmom čebelarstva je Ljutomer kot mesto povezan že iz leta 1927. Kot poznanega in priznanega čebelarja, pesnika in dramatika velja omeniti še Cvetka Golarja. Ob znamenitem čebelarstvu so Ljutomerčani ponosni še na svojo vinogradniško tradicijo na območju Železnih dveri in Jeruzalema, kjer se goji eno izmed najkvalitetnejših vinskih sort. Občina Ljutomer je v letu 1999 ustanovila javni gospodarski zavod za turizem lokalno turistično organizacijo Prlekija Ljutomer, ki deluje v smislu pospeševanja turizma in promocije na področju občine. V promocijo so vključili tudi promocijo čebelarskega muzeja in čebelarstva na sploh. Zakonca Jožef in Dragica Tigeli sta tudi aktivna člana ČD Ljutomer. Za šolske skupine organizirata delavnice na temo čebelarstva, Jožef je tajnik ČD,  Dragica vodi  čebelarski krožek na podružnični OŠ Cven.

V občini deluje Čebelarsko društvo, ki je leta 2011 praznovalo 90 let obstoja in delovanja. Društvo ima trenutno okoli 63 članov, preko katerih se gospodari s približno 1700 čebeljimi družinami. Društvo razpolaga tudi z učnim čebelnjakom, ki je postavljen pri osnovni šoli Ivana Cankarja in ima v njem 5 čebelarskih krožkov svojo čebeljo družino. Sam čebelnjak je sofinancirala občina Ljutomer. V letu 2012 je bila občina tudi imenovana kot tretja čebelam najbolj prijazna občina. Prav tako je bila dana pobuda županje Karbove, da se po parkih, zelenicah in drugih javnih površinah načrtno sadijo medovite rastline. Občina intenzivno spremlja obnovo v smeri varovanja okolja. V občini je vsako soboto odprta tudi tržnica, na kateri pa je obvezno prisotna tudi čebelarska dejavnost. Prav tako se v vseh TIC-ih nahajajo informacije o čebelarskem muzeju in čebelarstvu v ljutomerski občini. V letu 2011 je bilo izvedeno tudi državno čebelarsko tekmovanje mladih. Danes, kot že omenjeno, deluje v občini 5 čebelarskih krožkov.

To so čebelarski krožek na OŠ Ivana Cankarja, OŠ Cven, OŠ Stročja vas, krožek na OŠ Cezanjevci in na OŠ Mala nedelja. Krožki medsebojno sodelujejo preko Čebelarskega društva in njihovih mentorjev. Vsak krožek ima v učnem čebelnjaku v Ljutomeru eno čebeljo družino, katero s pomočjo mentorja in skrbnika učnega čebelnjaka vzdržujejo in si s tem pridobivajo praktično znanje in izkušnje. Občina se zaveda, da je Ljutomer pretežno kmetijsko območje in brez čebel bi bil tudi kmet brez dela in pridelka. Kako pomembno je medsebojno sodelovanje narave in človeka, izkazuje tudi udeležba županje Karbove in podžupana, Janeza Vencelja, ki je aktiven čebelar in podpredsednik čebelarske zveze Slovenije. Vsako leto županja pogosti in nagovori mlade čebelarje, ki so bili udeleženi na čebelarskem državnem tekmovanju. Občina Ljutomer, ki je naklonjena čebelam, izvaja že leta ekološke aktivnosti, s katerimi lahko zmanjša negativni vpliv človeških dejavnikov na naravo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. RobinHood
      09.04.2014 ob 22:52 RobinHood

      Ejjj, Luka. Sem slišal, da si postal trobilo Lotmerške županje. Po nekih kanalih bi tudi naj nekaj cvenka prišlo do uredništva Pomurca. Ne direktno, da ne bi bilo preveč očitno. Ampak več kot očitno je že to, da se en navaden prispevek o čebelarstvu zaklene za komentatorje, ki niso prijavljeni. To pove vse. O samem prispevku je škoda izgubljati besed, ker sploh ni v ospredju čebelarstvo, ampak propaganda podžupana in SMS, ki ima svoj punkt v tem "mladinskem centru". "Mladinski center" in SMS, potem pa tam vidiš same dedke. In tudi prvi predstavnik SMS je dedek. Da te kap. Podobno pot ubirate tudi ko so objavljene seje občinskega sveta. Zanimivo, ni kaj. Lepo skrbite, da ne bi kdo preveč udaril po vodstvu Lotmerške občine. Sicer pa ljudje itak vedo kaj in kako. To, kar delate s temi komentarji pa je samo še potrditev, kar ljudje že itak vedo. Ubogi današnji novinarčki. Sramota, za kakšen drobiž vas je že možno kupiti. Še večja sramota pa je, da dedek s klobukom kima županji zato, da ima dobro plačo. Med vsemi ljutomerskimi politiki je največ potegnil za svoje kimanje.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.