https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Romi iz stavbe nekdanje kirurgije odstranili diskriminatorni grafit

Murska Sobota, 08.04.2014 ob 7:00  

Danes obeležujemo svetovni dan Romov. Ob tej priložnosti so včeraj v Murski Soboti iz stavbe nekdanje kirurgije odstranili grafit "Invalidi delajo, g. Romi uživajo". V okviru slogana "Nobene strpnosti do nestrpnosti" bi radi ta dan praznovali na človeku spodoben način, brez napisov, ki žalijo in predsodkov, ki jim preprečujejo enakopraven položaj v družbi.


V projektni skupini Romano Kher opozarjajo na izjemno zaskrbljujoč porast sovražnega govora v zadnjem času, na množične izraze nestrpnosti in sovraštva do Romov, ki so prisotni v javnosti, zlasti na svetovnem spletu.

 

Romi zavračajo predsodek o prostovoljni brezposelnosti

Ob tej priložnosti so se odločno odzvali, da zbrišejo predsodek do Romov, ki pravi, da so prostovoljno brezposelni. Po besedah Darka Rudaša, predsednika Foruma romskih svetnikov Slovenije, ta podatek ne drži in ga kategorično zavračajo. Z brisanjem tega grafita pošiljajo jasno sporočilo ob svetovnem dnevu Romov, saj želijo bivati in delati v takšni družbi, ki ne bo nikogar izključevala.

 

V sosednji Avstriji cenjeni in odgovorni delavci

"Romi v pomurskem prostoru ne morejo dobiti nobene zaposlitve, kljub dejstvu, da si želijo delati. Poleg tega še vedno obstaja velik predsodek delodajalcev. Zato so si naši Romi poiskali zaposlitev v sosednji Avstriji, kjer beležijo čez 500 romskih delavcev. Dela, ki jih opravljajo, so predvsem težka dela, katere Avstrijci zavračajo. Če bi bile uslišane vse tiste prošnje, ki čakajo na mizah delodajalcev v Avstriji, bi danes bil v Pomurju zaposlen pretežen del romskega prebivalstva. Čeprav se v eno smer vozijo po 100 kilometrov, so v Avstriji cenjeni in odgovorni delavci," je v svojem nagovoru pojasnil Rudaš.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2014 ob 7:21 Krizaeure gost

      Že več kot pet let je grafit na omenjenem mestu, pa ga nihče ni zbrisal? A je tako žaljiv, da ni nihče vložil prijave in zahteval izbris grafita? Grafit je na stavbi bivše kirurgije blizu radija, kar popolnoma drži. Prek ceste je policijska uprava s katere se sigurno vidi ta grafif, pa ni nihče ukrepal. Vodja policijskega okoliša in njegovi podrejeni, kateri skrbijo za red in disciplino v mestu pet let niso opazili grafita in ukrepali!? V "žuti kuči" kjer je tudi omenjeni radijo, so skoraj celotni kletni prostori namenjeni romskim organizacijam, tudi radijo Romic in z glavnega vhoda v Žuto kučo se tudi vidi napis, pa ni nihče reagiral. Pet osmih aprilov je minilo pa ni nihče ukrepal! Se to g. Rudaš pripravlja za lokalne volitve? Ali se vsi, ki ste barvali prej niste mogli zbrati? Ni bilo barve? Podpiram vaše delo, ampak pet let prepozno. Občutek imam, da je nekdo namerno pustil grafit tako dolgo na steni. Še eno me zanima. S katero barvo pa boste izbrisali grafit z Google Street view-a?

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      08.04.2014 ob 7:22 cnn gost

      Ka to pomaga ka vas 500 dela če vas par 1000 doma sidi. To samo njajte tan gor te napis. Je pa zadosta žalostno ka te napis je že gor 10 lejt pa ste ga zaj kumaj odstranili telko o ton kak ste vi delavni pa o tem kak poskrbite za svoj dober imiđ.

      20 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      08.04.2014 ob 8:49 haha gost

      eni komentari so resan smešni tu.Ge se lejko Romom zahvalin ka so mi zrihtali delo v avstriji ovak bi še ges ostal brezposelni pa san nej rom

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost
      08.04.2014 ob 9:29 Marinka gost

      Končno spet tema ,kjer bodo lahko zafrustrirani Slovenčki zlivali svoj gnev na Rome,ki so-smo itak za vse krivi. Krivi smo-so , da gre država v poden,ker so itak največji tajkuni,barabe, morilci in izkoriščevalci,...Romi. Krivi so-smo, ker so podnebne spremebe tako velike, da kmetom nič ne obrodi, ali pa jim vse vzame toča ali suša. Krivi so-smo, ker nas diskriminirajo zaradi narodnosti, ker smo itak vse najslabše kar si sploh lahko zmisli v svoji bedni glavi!. In res bi rada enkrat kak dokaz s strani kogar koli o višini socialnih transferjev, nadomestil ,...ki naj bi jih Romi prejemali več kot ostali državljani,ki so seveda upravičeni do njih. Najboljše in najlažje pa je itak obtoževat, se norčevat, delat pameten,...v virtuali,realnost pa je seveda drugačna!!

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. gost
      08.04.2014 ob 10:08 Krizaeure gost

      Za večjo verodostojnost bi si morali prebrati tudi članek na sobotainfo.com, kjer je poanta, da je napis že pet let tam, pa ni nikogar motil. Tudi Rudaš ga je že davno opazil, pa ga ni zbrisal. Oba članka kažeta politično povezavo v mestnem svetu MS. Sobotainfo.com ki je kao pod županovo domeno, daje poanto na pet let obstoja članka in na neukrepanje. Pomurec.com, ki je v (so)lastništvu Roberta Celeca, pa ne problematizira tako dolg obstoj napisa, ampak samo vsebino, ki pa pet let ni bila sporna. Kdor pozna politične povezave v mestnem svetu MS, ve o čem govorim. Sam grafit se lahko bere na najmanj dva načina. Prvo kot grafit katerega je napisal invalid, ki mora delati, g. Romi pa uživajo. Drugo branje pa je, če je grafit napisal g.Rom, kateri se hvali, da on uživa, invalidi pa morajo delati. Možni sta obe diskriminaciji. V prvem prispevku na forumu sem pozabil pripisati, da se napis vidi tudi s pisarn državnega tožilstva, ki mora ukrepati tudi po uradni dolžnosti, če sem jim zdi da članek spodbuja kakršnokoli nestrpnost. Pet let ni nihče ukrepal.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!
    11. gost
      08.04.2014 ob 10:27 wewe gost

      Ne bi glih pravo sovraštvo praute roman, bole nekak nenaklonjenost ale neka v tun misle, se pomojen v nas rodij že v osnovneh šaulaj. Klasični primer mala romska deca, ne včijo se nika, ne delajo nika, samo gnjavijo lidij pa motijo pouk. Če pa kerome kaj poveš pa je včase cejla rodbina na šaule pa ščejo vse z nasiljon rejšite. Enostavno srednja šaula ka od faksa sploj ne gučin je enostavno zakon, romov nega ka tak daleč ne pridejo( so izjeme, en moj sošolec z osnovne zaj modno oblikovanje študera, čist vrejde človek, pa san prave ka njeme romi na živce idejo.) Dejansko romska evolucija lekar ne napreduje. Namesto ka bi doma oča pa mate kaj na tun napravla ka bi deca v šaulo odile pa vsaj nekšno 3letno srednjo mele, še tau nej. Boli njih za deco glavno ka se otroške vličejo od države. Pa te deca do pa deco mele pa isto delale. Tu nega kunca... Že moja mate je gučala ka so se cigane nej nika včilij pa v osnovnoj šaule od 4 razrejda dale nej prišle, pa zaj je isto pa je tau že znankar bar 25 lejt razlike. Kak dugo se une nedo skolejrale tak dugo nemajo kaj čakate ka mo se mij do njih kaj naček obnašale. V austrije pa delajo večijnoma goričke cigane(kere majo resno vrejd zejte kuče pa vse), tej iz pušče dvomen ka je že kere za delo prijo, razen oveh ka odavlejo cote ( neman nika praute, glavno ka dela pa ka kaj zaslujže)

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. Za komentiranje se morate prijaviti!
    13. gost
      08.04.2014 ob 11:01 Marinka gost

      Čudi me kako nekateri upate žaliti Rome, njihovo nepismenost, razgledanost,nedelavnost,...sodeč po vaših komentarjih pa ste res nekateri 100let za leseno žlico. Je pa že dokazano, da se vedno žali boljšega od sebe oz tistega ,ki mu kaj zavidamo, da tako skrijemo svoje frustracije! Sicer ne poznam vse akterje na objavljenih slikah, ampak za razliko od vas nekaterih tu gori imajo izopbrazbo, službo in razvito kulturno komunikacijo!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. Za komentiranje se morate prijaviti!
    15. gost
      08.04.2014 ob 11:10 za marinko gost

      Darko rudaš nekšen predsednik romov ale ka kole je že, ma nižjo glasbeno šaulo končano. Nej zaj tu napamet ka so izobražene pa neven ka vse nej, je pa potrebno povedate, ka se teh par romskih predstavnikov pa njihovih žen, resno primerno oblače pa obnaša kak se spodobe, ale ka če jih je tau mogauče 20 na 2000 oveh.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. Za komentiranje se morate prijaviti!
    17. gost
      08.04.2014 ob 11:25 Marinka gost

      Gost mislim, da TI na pamet govoriš,ker se tako boljšein lepše sliši, če so Romi VSI nepismeni, neizobraženi,...ker si potem neromi vzamete večjo pravico za žaljenje in poniževanje. Tako malo v vednost g.Rudaš ima KONČANO tudi srednjo grafično šolo, kar se da tudi preveriti. Gospodična Samanta Baranja dela doktorat trenutno-je pa diplomantka FF v Lj smer Nemščina in še ene smeri, G. Toni ima gostinsko šolo končano, O Mucu ne bi, ker se je veliko stereotipov o Romih okrepilo prav zaradi njega in njegove politike., in ja veliko nas je ,ki imamo višjo in tudi univerziteno izobrazbo, ampak kaj ko se na nas pozabi, ker je bolj priročno izpostavit tiste, ki so res problematični,. Ampak teh je med no-romi več, samo tisto sploh ni pomembno,ker veljajo za nekatera kot vi pravite dvojna merila. pa še to: za poznavalca romskih razmer za kakršnega se imaš, bi lahko vedel ,da je Rudaš svetnik v MO MS in predsednik foruma romskih svetnikov in ne predsednik Romov

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. Za komentiranje se morate prijaviti!
    19. gost
      08.04.2014 ob 11:47 gost gost

      Joj no, v slovenije gej kaule 8000 romov, pa te zaj jih je 20 izobraženih, bi te zaj zarade toga jih trbelo v nebejsa veličate? Saj pa tau je logično,kere so izobražene na tej se pozabe, zatau ka itak sranja ne delajo pa delajo kak normalni lidgej. Itak ka ove iztopajo, kda se inauk zbidijš brez žlebov na kuče kak kolega iz beltinec, te mi guče kak so visi vrejde. Pa nej san ekspert za rome, ka me njihove mučke najmenje zanimajo, znau san pa ka je nekšen "višje" tej rudan nej pa ka je pa mi je tak daleč vseeno ka za šamanske razporeditve vij mate.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. Za komentiranje se morate prijaviti!
    21. gost
      08.04.2014 ob 12:09 Marinka gost

      Gost -edini šaman ,ki sem slišala ,da obstaja v SL je čistokrven slovenec-prekmurec . zato prosim ne piši neumnosti. Mene tudi NE zanimajo mučke ne med Romi in NE-Romi, samo prosim NE mečite vse v isti koš , NE posplošujte, ker tudi Romi ne posplošujemo. Kolo mi je ukradel čistokrvni Slovenec, pa zaradi tega ne generaliziram, da so vsi Slovenci oz vsi moji sosedje lopovi. SEm zato, da se poimensko tako za Rome kot NE Rome napiše, če so kaj protizakonito naredili, naj ne bo izjem. Takoj sem za to da se statusu Roma NE DA nobenih privilegijev, ker če hočemo biti enaki bodimo enaki tako pri dolžnostih kot pravicah. Samo NE pisat neumnosti in posploševat!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. Za komentiranje se morate prijaviti!
    23. gost
      08.04.2014 ob 12:14 Marinka gost

      muttrass -ne piši neumnosti, ker zaradi takih brezveznih izjav, velika večina verjame, da Romi živijo ko gospodje s pomočjo soc. transferjev, kar pa je daleč od resnice.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. Za komentiranje se morate prijaviti!
    25. gost
      08.04.2014 ob 12:20 gost gost

      Marinka, evo pa si tij tuj neka čednoga napisala gnes citeran:" Takoj sem za to da se statusu Roma NE DA nobenih privilegijev, ker če hočemo biti enaki bodimo enaki tako pri dolžnostih kot pravicah". S ten se strinjan, pa lep dan :)

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. Za komentiranje se morate prijaviti!
    27. Urednistvo_Pomurec
      08.04.2014 ob 13:38 Urednistvo_Pomurec

      Ker razprava ni šla v pravo smer in ker ste nekateri pisali žaljive komentarje, smo jih nekaj izbisali in nadalje omejili komentiranje na le registrirane uporabnike. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. Za komentiranje se morate prijaviti!
    29. smrt
      09.04.2014 ob 17:35 smrt

      Marinka ;;; ge je bil Rudaš 5 lejt ka je nej grafit izbrisal in vij vsi ostali ?Tou šolo ka ma Rudaš jih majo čistilke več .Meni je Rom vkradno skuter in gor vtrgno vikend pa nikomi nič .Odgovor je bil " ka njim naj vzamemo če nič nemajo " Za to ne posplošuj ti in ne trdi da niste zaščiteni .Jes da sem bil na zavodi za zaposlovanje san se moral javiti vsaki mejsec " vaši ,tvoji " pa na leto dvakrat kak to ?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. Za komentiranje se morate prijaviti!
    31. nevem
      09.04.2014 ob 19:45 nevem

      reklamo delajo za jupol,verjetno so ga do zdaj nej mele

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. Za komentiranje se morate prijaviti!
    33. playsix
      19.04.2014 ob 14:25 playsix

      DAJ KAJ SE PAMET-UJEJO!!! OD TEH ROMOV NOBEDEN NE DELA!!! VSAK OD TEH NA SLIKAH IMAJO SVOJ ZAVOD ALI DRUŠTVO ALI KLUB, Z KATERIM (BREZ DELA) ČRPAJO OD DRŽAVE IN EVROPE UNIJE SREDSTVA ZA PRIVATNE NAMENE!!! ROMSKI AKADEMSKI KLUB je od OKTOBRA 2010 do DECEMBRA 2013 prejel: 816.156,54€ ZVEZA ROMOV SLOVENIJE je od JANUAR 2003 do MAREC 2014 prejel: 3.808.548,52€ Vir: KPK SUPERVIZOR

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.