https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Jaka Škoberne - obetaven mladi kitarist, ki pobira zlata priznanja v Sloveniji in tujini

Odranci, 9.4.2014  

Jaka Škoberne je talentirani mladi kitarist iz Odranec, ki je za svoje nastope na različnih tekmovanjih prejel že kar nekaj zlatih in drugih priznanj.


 

 Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Uspeti želi kot profesionalni glasbenik

Jaka je začel igrati klasično kitaro že pri rosnih 7-ih letih, od takrat jo igra kar 8 let. Obiskuje 9. razred osnovne šole Franceta Prešerna v Črenšovcih, srednjo šolo pa bo nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Ker mu glasba in igranje kitare predstavljata veselje in strast, že zdaj razmišlja o študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani, saj se v prihodnosti vidi prav v tem poklicu. Želi si namreč postati profesionalni glasbenik, ki bi nizal uspehe v Sloveniji in tudi v tujini.

Zahvale za uspehe na tekmovanjih pripisuje svojemu učitelju

Kljub mnogim šolskim obveznostim igra kitaro prav vsak dan, ko mu čas dopušča trenira tudi do dve uri na dan. Kot je povedal Jaka, vadi pred tekmovanjem s svojim profesorjem kitare Dušanom Stojanovićem iz Glasbene šole Lendava približno 3 ure na dan, po vadbi pa trenira še kakšno uro doma. "Moj učitelj kitare me je naučil veliko novega in zato sem mu zelo hvaležen. Zaradi njega sem spremenil tehniko igranja kitare in tako dosegal še boljše rezultate na tekmovanjih," je pojasnil Jaka.

Vse se je začelo na Glasbeni šoli Lendava

Začetki igranja kitare segajo v čas, ko se je vpisal v Glasbeno šolo Lendava, katere pouk in vaje potekajo v Črenšovcih. Ko je bil še mlajši je sprva želel igrati harmoniko, potem se je pa vseeno odločil za klasično kitaro. Pred leti se je navdušil še za saksofon, ampak je igranje opustil ter se odločil, da se bo raje posvetil igranju kitare. Za svojega vzornika je omenil Vojina Kocića, profesorja kitare iz Švice, ki ga je spoznal prejšnje leto v Gorici v Italiji, ko je bil na tekmovanju.

Igra na ročno izdelano kitaro znamke José Ramirez, ki so mu jo starši kupili na potovanju v Madridu. Jaka je namreč levičar, zato so mu omenjeno kitaro tudi prilagodili za igranje na levo roko. Pravi, da zaenkrat ostaja solo kitarist, saj mu je to v največje veselje, drugače pa ne izključuje niti možnosti o ustanovitvi oz. igranju v bandu. 

Zlata priznanja pobira tako v Sloveniji kot v tujini

Jaka beleži svoj prvi nastop na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Črenšovcih. Leta 2008 je na Mörskem festivalu kitare, ki ga razpisuje Glasbena šola Murska Sobota, dosegel zlato priznanje. Na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Štajerske in Prekmurja si je leta 2009 prav tako priboril zlato priznanje. Leta 2012 je v svoji kategoriji tudi na tekmovanju Guitar Open Festival iz Subotice v Srbiji odnesel zlato priznanje. Leta 2013 je v Gorici v Italiji dosegel bronasto priznanje v svoji kategoriji (Concorso Europeo di Chitarra Classica "Città di Gorizia" Premio Enrico Mercatali). Zlato priznanje je odnesel tudi lansko leto iz Krškega na tradicionalnih Dnevih kitare, ki veljajo za največje tekmovanje v igranju kitare v Sloveniji. Tekmovanja v Krškem se namerava udeležiti tudi letos, ki pa bo to nedeljo, 13. aprila, zato se že skrbno pripravlja na nastop.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    

    

Jakinih TOP 5:

Svetovni voditelj: /

Knjiga/film: Oceanovih 12

Glasbena skupina/izvajalec: The Beatles

Kraj v Pomurju: Črenšovci

Želja v življenju: Postati profesionalni glasbenik in uspeti tudi v tujini

 

   PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2014 ob 18:34 elvir gost

      Ni iz odranec, ampak črenšovcev :-P

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2014 ob 15:58 gost - soseda gost

      Preselil se je, sedaj živi v Odrancih. :)

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.