https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ob svetovnem dnevu knjige nas bo zajel Bookcrossing val

16.04.2014 ob 11:30  

Društvo Humanitarček bo 23. aprila, na slovenski in svetovni dan knjige, pripravilo čisto pravi Bookcrossing val po vsej Sloveniji. Ljubitelji knjig bodo regijo preplavili z gratis knjigami, kar pomeni, da boste v obtok lahko "izpustili" kakšno svojo knjigo ali prišli do nove. Več o tem smo se pogovarjali s koordinatorko za Pomurje Lidijo Nerat.


Na ta dan bodo po vseh mestih Slovenije izpustili veliko knjig, ki bodo odšle na potovanje pod sloganom »Svet kot potujoča knjižnica«. Pogovarjali smo se s koordinatorko Bookcrossinga za Pomurje Lidijo Nerat, ki je pred kratkim postala članica humanitarnega društva Humanitarček in se tako priključila njihovim akcijam, med drugim tudi Bookcrossingu. Prav Lidija bo ena izmed tistih, ki bodo pustili knjige po Pomurju in prispevali k temu, da bo Slovenija ta dan neke vrste potujoča knjižnica: »Upam, da bo na ta dan zaokrožilo čim več knjig, tudi tistih, ki zaprašene samevajo na vaših policah. Na ta dan bodo po Sloveniji izpuščene knjige - morda najdete kakšno v parku, na avtobusni postaji, na vlaku, v ambulanti... Vzamite knjigo, preberite in jo kjerkoli izpustite naprej

Vse to pa se bo dogajalo 23. aprila na Svetovni dan knjige, ki je po besedah Neratove  pomemben dan: »Knjige so neke vrste idej, izražajo avtorjeve misli, pomembne so za nas, za naše učenje, za našo znanje in razumevanje. Zapisane so besede, ki ne bodo šle v pozabo. Brali so jih naši predniki, beremo jih sedaj mi in verjetno jih bodo tudi v prihodnosti

Namen projekta je deliti dobro knjigo z drugimi

Namen projekta Bookcrossinga pa ni samo to, da krožijo knjige same po sebi, pomembno je, da kroži vsebina, pravi Neratova in dodaja: »Ni mišljeno, da bi se knjig na ta način znebili, temveč, da delimo dobro knjigo. Oddanih je bilo že veliko knjig na vseh koncih Slovenije in tudi izven naših meja je že zašla kakšna.« Društvo Humanitarček se je akciji pridružilo konec leta 2013. Kdaj točno je bila v Sloveniji registrirana in izpuščena prva knjiga nimajo podatka, po svetu pa to deluje že več let.

Bookcrossing točka v Pomurju je Galerija 23 v Murski Soboti

Uradna točka Bookcrossinga v Pomurju je zaenkrat le Galerija 23 v Murski Soboti, menjava knjig pa poteka tako, da obiščete Bookcrossing točko, kjer se brezplačno izmenjujejo knjige: »Vabim pa vse, da se pridružijo, vzpostavijo v svojem okolju točko, ter omogočijo, da se bodo tam menjavale brezplačne knjige,« dodaja Neratova. Sicer pa menjava knjig poteka tudi tako, da se jih izpusti na mestih, kjer je veliko ljudi - najljubša kavarna, avtobus, vlak, čakalnica ali se jo podari mimoidočim. Kot za konec pove Lidija Nerat, so k sodelovanju vabljeni vsi: »Vzamite knjigo, ne bojte se je – preberite jo, ter izpustite naprej.«

Na spletni strani društva Humanitarček si lahko preberete, kako se priključiti in registrirati knjigo, več informacij o samem projektu pa dobite na uradni strani Bookcrossinga .

Sodelujete lahko tudi vi, tako da pobrskate po knjigah, na katerih se vam nabira prah, jih registrirate in knjigo pustite 23. aprila na javnem mestu ali na kakšni uradni BC točki. Na njihovi uradni strani pa označite, kje ste knjigo pustili.

Foto: www.bookcrossing.com

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.