https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Aparatura za milijon evrov najverjetneje v uporabi z novim letom

Murska Sobota, 26.11.2010 ob 14:05  

V murskosoboški bolnišnici smo preverili, kako napredujejo priprave na vzpostavitev aparature za magnetno resonanco. Za zdaj poteka vse po planih, prostor za montažo bo pripravljen do 15. decembra, sledila pa bo namestitev. Prve preiskave bodo že po novem letu, če bo in kakšna bo čakalna vrsta, pa še ne vedo.

Ker se približuje napovedani termin namestitve težko pričakovane magnetne resonance, ki bi naj bil med 10. in 20. decembrom, smo v Splošni bolnišnici Murska Sobota preverili, kako potekajo pripravljalna dela. »Trenutno potekajo groba gradbena dela, če ne bo nepredvidenih  zapletov, bo prostor v grobem pripravljen do 15. decembra, ko bodo pripeljali  magnetno  resonance,« odgovarja predstojnica rentgenološkega oddelka Marija Šantl Letonja. Če bo temu res tako in če bo montaža potekala med predvidenim terminov, naj bi se tudi prvi pregledi začeli izvajati po novem letu.

Preiskave bodo po potrebi potekala tudi v več izmenah

Zanimalo nas je tudi, če v bolnišnici že vedo približno število ljudi, ki čaka na pregled na tej več kot en milijon evrov vredni aparaturi? »Nimamo še natančnega števila, ker nimamo čakalnih knjig.  Z začetkom rutinskih preiskav pa bo vpeljano naročanje s čakalnimi knjigami,« odgovarja Šantl Letonjeva. Na magnetni resonanci je možna cela vrsta različnih preiskav, ki trajajo različno dolgo, zato po mnenju predstojnica rentgenološkega oddelka ni možno predvideti, koliko preiskav na da bi lahko naredili.

»Posamezna preiskava na magnetni resonanci je odvisna od področja, ki ga pregledujemo, ter od bolezenskih sprememb, ki jih hočemo s preiskavo prikazati. Tako so različni protokoli za različne bolezenske procese, ki imajo različno časovno trajanje, odvisno od aplikacije intravensko kadolinijevega kontrastnega sredstva ter od sekvenc. Bistveno pa je, da bo delo na magnetu organizirano tako, da bo odvisno od čakajočih bolnikov in če bo potrebno, tudi v več izmenah,« pravi Šantl Letonjeva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.