https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: 6. Razstava pirhov in velikonočnih bander slovenskih pokrajin v Veržeju

Veržej, 12.04.2014 ob 12:00  

V Puščenjakovi dvorani Centra DUO v Veržeju so v petek, 11. aprila, odprli 6. razstavo pirhov in velikonočnih bander slovenskih pokrajin 2014. Na ogled bo do 5. maja. Skupno je razstavljenih 719 pirhov in 18 bander iz posameznih slovenskih pokrajin.


Z velikonočnimi prazniki je povezanih veliko ljudskih šeg in navad, opravil ter izdelkov domače in umetnostne obrti, pri čemer so v ospredju pirhi, pisanice, remenice ali remenke, ki bogatijo slovenske pokrajine. To kulturno pestrost Slovenije želijo predstaviti čim širšemu krogu javnosti, zato so organizirali že šesto razstavo pirhov iz cele Slovenije in zamejstva, za popestritev so dodali še razstavo velikonočnih bander, ki se še vedno uporabljajo ob vstajenjski procesiji. Razstavo spremlja tudi strokovni zbornik, ki obravnava procesije slovenskih pokrajin.

Pri omenjenem projektu uspešno sodelujejo različni partnerji, Zavod Marianum Veržej, TIC Veržej, Občina Veržej, JZ Krajinski park Goričko, Pomurski muzej Murska Sobota, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - Zavod MS in Terme Banovci, ki uspejo s skupnimi močmi vsako leto znova pripraviti zanimivo razstavo, predvsem pa ob njej izdati strokovni zbornik.

Na letošnji razstavi pirhov se predstavlja 36 posameznikov in društev iz Pomurja in drugih delov Slovenije, Hrvaške in Avstrije, 17 šolskih in vrteških skupin s področja SV Slovenije. Skupno je razstavljenih 719 pirhov in 18 bander iz posameznih slovenskih pokrajin.

Na otvoritvi razstave so spregovorili župan Občine Veržej Slavko Petovar, direktor Zavoda Marianum Janez Krnc, Ivan Kuhar (Center DUO Veržej), razstavo pa je blagoslovil murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. Nastopila sta učenca GŠ Slavka Osterca Ljutomer.

Razstava bander in zbornik

Na razstavi bander so uspeli zbrati primerke z večine slovenskih pokrajin, vse pa odražajo ljudsko pobožnost, ponavadi k določenemu svetniku nekega okolja ali priprošnjiku cehovske skupnosti. Bandere so bolj ali manj ohranjene, večina še jih je v uporabi, marsikje pa so spravljene v kakšnem zaprašenem cerkvenem podstrešju in so luč sveta ponovno zagledale prav zaradi letošnje razstave. Če bodo prav zaradi razstave poromale spet po mestnih in vaških cestah, pa je namen razstave več kot presežen, so povedali.

Kot omenjeno, so ob razstavi izdali tudi zbornik, katerega letošnja tema predstavi velikonočno procesijo na Slovenskem in zamejstvu, bandere kot prve v procesiji pa si lahko ogledamo na razstavi, poleg stalnih pirhov. Letošnjih prispevkov je devet: iz Zasavja, Pomurja, Porabja, avstrijske Koroške, ribniškega območja, ormoškega območja, Koroške, pohorskega področja, osebne spomine iz Križevec pri Ljutomeru pa je zapisala domačinka Marica Škorjanec Kosterca. Uvodnik je prispeval Janez Krnc. Avtorice strokovnih prispevkov so: Jana Mlakar Adamič, Mateja Huber, Jelka Pšajd, Martina Piko Rustia, Nevenka Korpič, Karla Oder in Tina Zajc.

Zbornik sta uredila Janez Krnc in Jelka Pšajd, oblikoval Marko Suhoveršnik, lektoriral Ivan Kuhar, izdajatelj zbornika pa je Zavod Marianum Veržej. Razstavo je postavil Marijan Šadl.

Če je velikonočna vigilija uradno obhajanje Jezusovega vstajenja, so zapisali, je velikonočna procesija ljudska pobožnost. In ta ljudska pobožnost odseva tudi v sami vsebini prispevkov. Po prebranih prispevkih avtoric dobimo občutek, da je procesija bila del ljudskega verovanja, predvsem udeležba na procesijah in dogodivščine, povezane z njo pred, med in po procesiji, predvsem z banderami in križi.

Letošnji Zbornik ima zaradi »težje« teme manj prispevkov, kar pomeni, da se z velikonočno procesijo muzejski kolegi etnologi niso posebej ukvarjali. Ali kot je zapisala ena izmed avtoric: »Procesije in bandere so bile do sedaj najtežja naloga z verjetno najskromnejšimi rezultati.« Dodali so še, da je kljub skromnejšim prispevkom vsebina nova in sveža in kljub skromnosti bogata - ne samo za bralca, tudi za etnološko stroko.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.