https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Koreniki debatirali o ohranjanju naravne in kulturne dediščine

Korenika, 14.04.2014 ob 8:00  

Na eko-socialni kmetiji Korenika v Šalovcih so v okviru projekta »Panonski mozaik« organizirali okroglo mizo (s štirimi vogali) na temo »Ohranjanje in varovanje naravne in kulturne dediščine«.


Udeleženci okrogle mize so bili dr. Bernard Goršak, direktor JZ Krajinski park Goričko, Lovro Vehovar, univ. dipl. biolog in permanentni načrtovalec, Silva Požlep, svobodna raziskovalka sonaravnega bivanja, Dejan Rengeo, univ. dipl. agronom, dr. Zoltan Kepe, etnolog in višji kustos Galerije – muzeja Lendava, ter Luz Pereira Pachamama, ustvarjalka naravne kozmetike in sonaravnega življenja. Okrogle mize so se udeležili tudi ostali zainteresirani.

Mozaik - društvo za socialno vključenost je z udeleženci na okrogli mizi iskalo priložnosti in možnosti razvoja narodnostno mešanega območja Goričkega in zaposlovanja ranljivih skupin na področju ohranjanja in kreativnega predstavljanja kulturne dediščine.

Med udeleženci se je razvila zelo zanimiva debata na dano temo, saj se je večini zdelo, da ljudje več nimamo pravih delovnih navad, pojavil se je celo izraz »prešolanost«, kajti bolj pomembno se nam zdi, da svojega otroka dobesedno bombardiramo z vsemi mogočimi podatki in znanji (po nekaterih podatkih naj bi obstajala že matematika za šestmesečne dojenčke), ne pokažemo mu pa povezanosti z zemljo. Že stari narodi so se zavedali, da je zemlja pomembna, vendar ne v smislu, da jo branimo z orožjem in krvjo, temveč da smo samozadostni, čim bolj neodvisni, hkrati pa si med seboj pomagamo. Postavilo se je tudi vprašanje o pomenu ekologije, kajti ponekod se ta tema uporablja kot politično orožje. Zakaj so zelene rešitve nepriljubljene? Ker ponekod ne stanejo preveč in z njimi ni stroškov, kar pa ni sprejemljivo za nekatere, bodisi posameznike bodisi skupine.

Po 13. uri pa se je odvijala prireditev »Pozdrav pomladi«, kjer so za obiskovalce pripravili vodene oglede po kmetiji, predavanje na temo »Zdrav življenjski slog«, omogočili so izmenjavo starih sort semen ter predstavili tradicionalne obrti, kot so lončarstvo, pletenje iz šibja, ličja in slame, tradicionalno zeliščarstvo ter oblikovanje lesa. Popoldansko dogajanje so popestrili Ljudski godci in pevci KUD Šalovci, Zgrablenci na kvadrat KUD Budinci, Citrarji KUD Petöfi Sándor Domanjševci ter Gorički Lájkoši.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.04.2014 ob 13:10 ms gost

      Na Koreniki so lidje mogli delati za 1 € na vöro .

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.