https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Projekt Equity s smernicami za šport in rekreacijo invalidov

15.04.2014 ob 8:00  

V Centru za zdravje in razvoj Murska Sobota skupaj z domačimi in avstrijskimi partnerji izvajajo projekt Equity, ki obravnava enakost invalidov na področju športa v Pomurju in Podravju ter se osredotoča na ruralno okolje. Tokrat vam predstavljamo smernice za šport in rekreacijo invalidov ter primere dobrih praks v Pomurju, ki so jih pripravili Branko Mihorko, Boro Štrumbej, Jana Čander in Maja Cimerman Sitar.


Invalidom prilagojena športna aktivnost

Kot smo poročali že prejšnji teden v članku, se lahko vsakdo ukvarja s športom in rekreacijo, v kolikor se športna aktivnost prilagodi glede na določeno sposobnost in zmožnost. V največji meri se prilagaja pri osebah z invalidnostjo. S posameznim športom se lahko ukvarjajo tudi osebe z gibalnimi ovirami,
 slepe in slabovidne osebe, gluhe osebe, 
osebe z motnjami v duševnem razvoju in ostale osebe (transplantiranci, osebe z nevrološkimi boleznimi itd.)

Telovadba kot osnova gibanja

Gibanje je temeljni element razvoja, ki vpliva tudi na druga pomembna področja (socialno, psihološko, intelektualno in duševno). Invalidne osebe se morajo v gibanje oz. športne aktivnosti vključevati že v zgodnji mladosti, ker se lahko takrat najbolj vpliva na razvoj njihovih motoričnih sposobnosti. Izvedba telovadbe se prilagodi vrsti invalidnosti. Prilagojene vaje omogočajo vadbo v različnih položajih, kjer se po potrebi vključijo še pripomočki. Invalidi tako pridobijo osnovne gibalne vzorce, ki jim lahko koristijo ne samo v športu, pač pa tudi v vsakdanjem življenju.

Plavanje

Plavanje je celosten šport, ki lahko skladno razvija in oblikuje telo, hkrati pa ima najmanj negativnih stranskih učinkov, zato je primerno za različne stopnje in oblike invalidnosti, za vse starostne skupine, kot rekreativna ali tekmovalna panoga. Plavajo lahko tudi slepi, gluhi ter osebe z motnjami v duševnem razvoju. Pri vadbi je potrebno paziti in prilagoditi le-to specifiki invalidnosti.

Igre z žogo

V tem sklopu gre za vse igre z žogo (nogomet, košarka, golball in showdown – igra z zvenečo žogo za slepe, tenis, namizni tenis, odbojka, ragbi, golf, hokej, boccia - dvoransko balinanje, kegljanje, bowling, vaterpolo itd.). Vključijo se lahko vse vrste invalidnosti. Glede na specifiko invalidnosti pa se jih v kasnejšem obdobju preusmeri v določen šport z žogo. Gibanje in vadba morata biti prilagojena posamezni stopnji gibalne oviranosti. Pomembna je postopnost izvajanja vadbe ter varnost na vadbeni uri.

Foto: Paralympic.beijing2008.cn

Nordijska hoja in pohodništvo

Tek in hoja veljata za eni izmed najboljših rekreacijskih panog, s katerimi se lahko ukvarjajo ljudje z vsemi vrstami invalidnosti. Pomembno je, da se program prične počasi ter se postopno povečuje hitrost in trajanje teka ali hoje. Čedalje bolj se pojavlja tudi nordijska hoja, ki jo najbolje poznajo tekači na smučeh, saj se z njo srečujejo v obdobju brez snega. Priljubljena oblika aktivnosti v naravi pa je pohodništvo, ki je v prilagojenem programu in poteh primerno tudi za osebe na invalidskem vozičku.

Nordijsko in alpsko smučanje

Teka na smučeh kot tudi alpskega smučanja se lahko udeleži večina ljudi. Kot vsi ostali športi se lahko tudi ta dva športa prilagodi določeni invalidnosti. Poznamo stoječe, sedeče ter tudi smučanje slepih in gluhih. 

Več o projektu Equity si lahko preberete v spodnji povezavi:

 

 
 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.