https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Za rakom na dojkah letno umre 400 Slovenk

Murska Sobota, 27.11.2010 ob 0:35  

V Murski Soboti sta v organizaciji Kluba prekmurskih študentov (KPŠ) o raku dojk, samopregledovanju in zdravemu načinu življenja v murskosoboški knjižnici spregovorili prim. Mojca Senčar, dr. med. in prim. Gabriela Petrič Grabnar, dr. med., obe članici Europe Donne Slovenskega združenja za boj proti raku dojk.

Po statističnih podatkih število obolelih žensk za rakom na dojkah skokovito narašča. »Čeprav imamo v današnjem času veliko možnosti, da se poučimo o simptomih raka na dojkah, smo Slovenci še vedno premalo osveščeni. Veliko žensk namreč na zdravljenje pride prepozno; sicer pa je v začetnem stadiju rak dojk v večini primerov hitro in učinkovito ozdravljiv,« pove dr. Senčarjeva, ki je tudi sama postala žrtev zahrbtne bolezni.

Za hitro odkrivanje raka so potrebni sprotni samopregledi dojk in mamografija na vsaki dve leti pri ženskah, starih nad 50 let. »Že dekleta v poznih najstniških letih bi se morala zavedati nevarnosti raka in si redno pregledovati dojke,« še pravi Senčarjeva, ki je omenila tudi podatek, da je najmlajša obolela za rakom dojk sedemnajstletnica iz Pomurja.

Z zdravim načinom življenja nad raka

Stres in slabe življenjske navade so sopotniki sodobnega človeka in velikokrat pripomorejo k nastanku raka. »V rizični skupini so ženske, ki so zgodaj dobile menstruacijo (pred 12. letom); tiste,  ki še niso rodile ali pa so prvič rodile po 35. letu; tiste, ki več kot 10 let v telo vnašajo hormone (največkrat v obliki kontracepcijskih tablet); neaktivne osebe s slabimi prehranskimi navadami (s povišano telesno težo) in tiste, za katere je možno, da bi raka na dojkah podedovale,« razloži prim. Gabriela Petrič Grabnar in svetuje čim več rumeno-zelene zelenjave ter čim manj rdečega mesa in nasičenih maščob v prehrani.

Statistične napovedi so črne

Podatki napovedujejo, da bo v naslednjih letih za rakom zbolel vsak tretji Evropejec, umrl pa vsak četrti. Letno sicer v Sloveniji za rakom na dojkah zboli 1100 žensk, od tega jih 400 umre. »Navkljub nevzpodbudnim predvidevam je možno raka preprečiti z redno telesno aktivnostjo, zmernim sončenjem, zdravo prehrano, rednimi zdravniškimi pregledi ...« med drugim svetuje dr. Senčarjeva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.