https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Preiskovalna komisija pozvala Dejana Židana in Zorana Jankovića na zaslišanje

17.04.2014 ob 11:30  

 V slovenskem bančnem sistemu je preiskovalno komisijo zanimal postopek prodaje Mercatorja in posojila za Stožice, zato sta bila vabljena na zaslišanje Dejan Židan in Zoran Janković.

 

Židan je zagotovil, da se v prodajo Mercatorja ni vpletal, potrdil je le nasprotovanje prodaje ter dodal, da je imel možnost videti, kako je bančni sistem v Sloveniji neučinkovit. Židan je tudi poudaril, da Agrokor predstavlja grožnjo Sloveniji, kajti v Sloveniji se že 100.000 ljudi prav tako ukvarja s proizvodnjo hrane. Prav tako je potrdil, da se je srečal s predsednikom uprave Nove Ljubljanske banke in Nove kreditne banke Maribor ob prisotnosti takratnega finančnega ministra Francija Križaniča. Takrat je želel vedeti, kaj motivira slovenske banke za prodajo Mercatorja ter ugotovil, da se želijo znebiti zaseženih delnic, ki ne predstavljajo osnovnega kapitala bank. Po njegovem mnenju je pogovor potekal neformalno in navedel dejstvo, da niti on sam, kot kateri koli kmetijski minister, nima pristojnosti odločitve o sami prodaji ali zaviranju prodaje Mercatorja.

Na osnovi preiskav zaradi zlorab v slovenskem bančnem sistemu, bo preiskovalna komisija DZ nadaljevala delo.  Kot poroča žurnal24, Židan tudi meni, da njegovo osebno mnenje ni botrovalo za odstop tedanjega predsednika uprave v NLB Boža Jašoviča, ker tudi ni sam poznal nadzornikov banke.

Od Jankovića so člani preiskovalne komisije želeli izvedeti pomen njegove vloge pri posojilu družbi Grep za dokončanje trgovskega centra v športnem parku Stožice v letu 2010. Vendar kot je Janković navedel, njegove vloge pri odobritvi kredita sploh ni bilo. Enako je zanikal, da se s takratnim predsednikom vlade, Borutom Pahorjem o posojilu ni pogovarjal, kot tudi ne z nobenim ministrom ali nadzornikom bank. Potrdil je le telefonski pogovor s predsednikom uprave NKBM Matjažem Kovačičem in obisk na NLB zaradi pojasnitve projekta o javnozasebnem partnerstvu. 

Janković je tudi navedel, da je še vedno prepričan, da bo to najboljši trgovski center v Sloveniji in si zasluži primerno obravnavo. Da pa se je posojilo Grepu znašlo na DUTB, po Jankovićevih besedah, je za to kriva NLB zaradi nezaključenega projekta v vrednosti 150 milijonov evrov, posojilo pa je bilo podpisano v višini 115 milijonov evrov ter samo 100 milijonov izplačanih.

Ob zaustavitvi gradnje v Stožicah je Janković obiskal NLB ter nadaljeval pogovor o dokončanju. V interesu ljubljanske občine je bilo, da so vsi izvajalci poplačani. Janković se ne počuti krivega, da je v bančno luknjo padlo posojilo za trgovski center Stožice.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2014 ob 13:56 Mile gost

      Varuh krvave revolucije, njenih zločinov in genocida nad slovenskim narodom, zaščitnik komunističnih klavcev na največjem evropskem morišču, ki utemeljuje slovensko državo na genocidu nad lastnim narodom. Nedolžni pobiti ostajajo kot ideološki nasprotniki demokrati nepokopani. Danes simbolizira komunistično zlo na Slovenskem. Le kdo je ta človek?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2014 ob 19:55 Stewen gost

      VSEKAKOR PREBERI - Medtem ko zaslišujejo gospoda Židana in gospoda Jankoviča, pa še ni nič znano, kdaj se bodo zagovarjali dajatelji kreditov in prejemniki, ki jih ne vračajo,zato bomo to plačevali davkoplačevalci. Ti krediti so prenešeni na tako imenovano slabo banko, ki je pravkar objavila seznam prejemikov. Največ sta dolžna Zvon 1 in Zvon 2,kar dobro pa so se odrezali tudi pomurski kreditojemalci. Pa poglejmo (komentirajte pa sami!): Bioplin Vargazon 9.462.647 evrov, Mura v stečaju 9.607.673, Agroservis 2.464.677, Agroservis d. d. 1.911.727, Eko Nafta 1.512.735, Integral 1.159.812, Mizarstvo Antolin 558.934, Bioplin Gjerkeš 14.637.639, Pomurka d. d. 7.344.806, Domen Jurša 6.630.260, ABC Pomurka 3.975.512 evrov.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.04.2014 ob 21:52 Revolucija gost

      Zdi se mi da je v Sloveniji še dosti denarja podpiram to vlado in še škoda da niso dvignili vse za 100 procentov , kajti pri nas ni človeka ki bi rekel ZDAJ PA DOSTI ULICA. Živela demokracija

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.