https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Črenšovci: Z rebalansom našli sredstva za ureditev ogrevanja dvorane na Srednji Bistrici

Črenšovci, 17.04.2014 ob 12:15  

Občinski svet občine Črenšovci je na včerajšnji 25. redni seji sprejel rebalans proračuna, v katerem so rezervirali sredstva za ureditev ogrevanja dvorane na Srednji Bistrici.

 

Na pripravo rebalansa proračuna, ki predvideva 10.431.405 evrov prihodkov in enak znesek odhodkov, je med drugim vplival tudi padec davka na nepremičnine, zaradi česar so se med prihodke občine lahko znova vključile določene postavke. Poleg tega je občina pridobila nepovratna namenska sredstva za sanacijo šol v Črenšovcih in na Bistrici, rebalans pa je bilo potrebno pripraviti tudi zaradi novih cen oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja odpadnih komunalnih voda, o čemer so svetniki odločali na prejšnji seji.

Vendarle našli sredstva za ureditev ogrevanja dvorane na Srednji Bistrici

Po razpravi in sprejetih amandmajih, je občinski svet odločil, da se v rebalansu proračuna oblikuje rezervacija sredstev v višini 27.000 evrov. Ta rezervacija naj bi bila namenjena ureditvi ogrevanja dvorane na Srednji Bistrici ter ureditvi razsvetljave na igrišču Dolnja Bistrica. Kot je bilo sklenjeno, je  predloga potrebno dopolniti s konkretnimi tehničnimi rešitvami oz. pridobiti ustrezna dovoljenja. Prav tako so svetniki v rebalans naknadno vnesli financiranje izgradnje ograje za otroško igrišče pri VGD Trnje, ki bo proračun bremenila v višini 2.000 evrov, ter namenili 5.000 evrov sredstev PGD Žižki, kar predstavlja razliko do 50-odstotnega  deleža pri nabavi vozila, ki so ga kupili v letu 2012.

Sredstva, ki so jih v amandmaju namenili zgoraj omenjenim projektom, bodo pridobili z zmanjšanjem sredstev, ki jih namenjajo KTD Črenšovci . Sofinanciranje izdaje publikacije društva so s prvotno načrtovanih 4.500 evrov zmanjšali na 2.000 evrov, prav tako pa bodo namenili manj sredstev za sofinanciranje otroškega gledališkega abonmaja, ki mu je bilo prvotno namenjenih 2.500 evrov, po novem pa bodo temu namenili le tisoč evrov. V sprejetem rebalansu načrtujejo tudi prodajo občinskega stanovanja na Srednji Bistrici, s čimer si obetajo prihodke v višini 20.000 evrov, ter prodajo zemljišč, ki bi v občinsko blagajno prinesla 10.000 evrov.

Znani prejemniki občinskih nagrad

Občinski svet je na predlog Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve odločil, da bodo letošnji prejemniki občinskih nagrad PGD Srednja Bistrica ob 90-letnici delovanja, NK Črenšovci, ki praznuje 40-letnico delovanja, in Župnijska Karitas za 20 let delovanja. Kljub temu, da so se svetniki s predlogom strinjali, se je odprla debata o tem, da občinske nagrade tokrat ne bodo podelili moškemu vokalnemu kvintetu Aeternum, ki praznuje 10-letnico delovanja. Ker pa občinskemu svetu sprejeti pravilnik dovoljuje, da podelijo nagrado le trem kandidatom, so se odločili za tiste z daljšo tradicijo, pri tem pa podali mnenje, da se omenjeni pevski zasedbi nagrada lahko podeli v prihodnjih letih.

Občinski prostorski načrt predvidoma že letos

Alenka Šumak iz družbe ZEU, ki pripravlja Občinski prostorski načrt (OPN) za Občino Črenšovci, je svetnike seznanila s potekom aktivnosti. Kot je pojasnila, po izdelavi vseh zahtevanih dokumentov zdaj čakajo na mnenje kontrolnega organa. Če bo mnenje pozitivno, bo šel OPN v javno razgrnitev in če bo vse teklo kot mora, bi lahko občinski svet o sprejetju OPN-ja odločal že v tem letu. Na seji se je znova odprla polemika o tem, da je gradnja hiš z ravnimi strehami dovoljena le v občinskem središču. Tudi nov OPN naj ne bi dopuščal gradnje streh na celotnem območju občine. Kot je pojasnila Šumakova, so pri pri tem morali upoštevati zakonodajo, ki določa, da se ohranjajo pozitivne značilnosti naselij, da se ohranja arhitekturna tipologija in da se znotraj tega vključuje sodobno načrtovanje.  

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2014 ob 16:28 kulturnik gost

      Bravo, župan in nekateri svetniki občine Črenšovci, vzameš kulturi in otrokom in ga daš gasilskemu društvu da pokriješ razliko do 100 % deleža pri nabavi vozila! Prava stvar!!

      16 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2014 ob 11:59 K2 gost

      Kulturnik, se povsem strinjam. Ampak moraš razumeti, da se na tak način enostavno kupuje volilna masa. Skrajni čas, da se zamenja župana!

      7 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.04.2014 ob 12:31 JARČEK gost

      Tole dvorano zaprite dol , pa naj Ozmec , ali žuti notri krave naselita , pa de več haska kak zdaj !!! Ta dvorana je samo strošek ! V njej pa se grozno malo odvija !!!???

      6 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.04.2014 ob 15:12 Črenšovčar gost

      Moje mnenje: Anton Törnar: večen župan -> večno mrtvilo v občini. Narodi pa očitno to odgovarja, ka ga li dele voli ... :(

      4 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.04.2014 ob 12:54 Ančka gost

      Mrtvilo si tij Črensovčar. Angažiral bi se v kakšnem društvu, ki ga tudi sofinancira občina in se ti ne bi "mrtvilo" doma pred računalnikom. V občini je nad 40 društev in sekcij in žalostno, če te nič od tega ne interesira. Občina ni samo župan, občina so tudi občani. Občina smo mi vsi.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.09.2014 ob 19:44 gost gost

      malo pogledni te velko polano kak se lepo razvija.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.