https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Murskosoboška bolnišnica bo morala vrniti 2,2 milijona evrov

18.04.2014 ob 7:00  

Zaradi nepravilnosti, ki so jih odkrili že maja 2012, bo morala Bolnišnica Murska Sobota vrniti 2,2 milijona evrov evropskih sredstev, ki jih je po ugotovitvah službe vlade za razvoj neupravičeno izplačala za energetsko sanacijo stavbe.


Četudi so sume prijavili na policiji, ki je preiskovala naročilo, le-ta ni odkrila kaznivih dejanj, na tožilstvo pa je bilo posredovano poročilo. Zaradi tega direktor Bolnišnice Murska Sobota Bojan Korošec ne komentira svojih morebitnih napak, saj upa, da mu bodo vsaj deloma pogledali skozi prste, kajti nobenega dvoma ni, da bi takojšnje vračilo denarja lahko ogrozilo poslovanje bolnišnice. Po poročanju portala rtvslo.si pa je ugotovitve o nepravilnostih potrdil tudi Urad RS za nadzor proračuna. Nepravilnosti naj bi bile povezane s sumom goljufije pri nabavi opreme in pri izvedbi postopkov javnega naročila, pri čemer naj bi bile napake povezane z zmanjšanjem obsega naročenih del glede na razpis ter pozneje sklenjenih aneksov k pogodbi zaradi dodatnih in več del, s katerimi se je povečala končna vrednost naročila.

Ministrstvo za zdravje že išče možnosti za poplačilo, saj bi lahko visoka kazen, po kateri mora Splošna bolnišnica Murska Sobota vrniti evropska sredstva, ogrozila njeno likvidnost. Zato bo ministrstvo za zdravje predlagalo ministrstvu za finance obročno odplačevanje, in sicer 18 mesečnih obrokov. Kaj vse to pomeni za bolnike in zaposlene, pa za zdaj še ni mogoče napovedati.

S sveta zavoda SB Murska Sobota so sporočili, da so danes potrdili finančni načrt in program dela s sanacijskim programom za l. 2014. Leto bodo zaznamovale enake cene zdravstvenih storitev s strani ZZZS oziroma cene, ki so veljale dne 30.6.2013, kar za bolnišnico pomeni znižanje dohodkov za 700.000 evrov. Primanjkljaj mislijo nadomestiti z varčevalnimi ukrepi iz sanacijskega programa, ki vključuje varčevanje na vseh nivojih poslovanja, vendar ne na račun kakovosti zdravljenja pacientov. V primerjavi z ostalimi slovenskimi bolnišnicami spada soboška med tiste najuspešnejše oziroma med tiste z najmanjšo izgubo. Največja investicija v l. 2014 ostaja izgradnja urgentnega centra v višini 6,3 milijone evrov. Zaradi izplačila polovice tretje četrtine plačnega nesorazmerja osnovnih plač javnih uslužbencev v februarju 2014 v višini 762.347 evrov se bo likvidnost bolnišnice še dodatno poslabšala.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2014 ob 8:02 Gost gost

      Levo od table, ki stoji za vhodom v bolnišnico in poveličuje tudi Korošca, da je pripomogel k temu, da je bolnišnica postala učni center, postaviti tablo kjer naj se napiše, da so Korošec, Grabar in Maček kri za vračilo 2.2 milijona €. Tako je najboljše, biti tiho in po možnosti oditi na strokovni izlet (Osijek).

      30 78 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2014 ob 10:14 M gost

      In to je v naši državi problem. Goljufajo lahko brez sankcij, izgube pa pokrivamo iz državne blagajne. Ti isti ljudje nam grozijo z odpovedmi in kako resno je treba varčevati, na drugi strani (svoji), pa jim je cilj pri vsakem poslu dati nekaj dodatnega v svoj žep. Na eni strani delvace odpuščajo oz. jim ne podaljšujejo pogodb, po drugi strani si rodbino in poznanstvo zaposlujejo tudi po nešteto nepravilnostmi (ne upoštevajo se zakoni!). Nihče se pa tudi ne vpraša, KDO je dobil posel ob teh dodatnih del in koliko ga je dejansko bilo. Močno mi to smrdi po pranju denarja!

      31 73 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.04.2014 ob 8:16 Pacijent gost

      Najslabše organizirana bolnišnica, v kateri imaš privat radiološki oddelek, ki direktno slabo vpliva na račun kakovosti zdravljenja pacientov.

      1 70 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.04.2014 ob 9:55 gost gost

      Ni nam pomoči, Pomurcom!! Vedno bomo ubobožani,revni,, vedno na repu, zadnji v državi!! Že Pomurec uredništvo ste - so objavili popolnoma napačne informacije. Nobene goljufije ni bilo, protikorupcijska komisija je ugotovila, da ni bilo koruptivnega dejanja, nasprotno zelo gospodarno je bilo izvedeno! Bila pa je postopkovna napaka, Poglejte si bolnišnico, kako je urejena, kakšen je standard, namestitev, pojdite v eno drugo, mariborsko, novomeško, In ga porabiti za druge projek, seveda me v Pomurju!!. Zaradi postopkovne napake. projekt pa je bil varčen, saj se niti ni vsega denarja porabilo!! Kje ste z Uredništva Pomurec, da se ne pozanimate o dejstvih? Da bi vsi Pomurci skupaj stopili in ta denar zadržali v regiji! Plačali kazen za napako. v bolnišnici teče že drugi projekt, urgentni center, vi pa samo pluvate. Res pomurci ne znamo ločiti pleve od semena in ceniti napore, trud, delo nekoga, ki se trudi za dobro drugih? DRŽIMO SLUPAJ IN SE BORIMO, DA NAM LJUBLJANA NE VZAME ŠE TEGA, KAR ŽE IMAMO!!!

      69 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.04.2014 ob 12:19 GOST gost

      Uredništvo Pomurca je res napisalo NAPAČNA dejstva, skoraj laži.Kje so podatke vzeli, je res VPRAŠANJE IN ZELO ČUDNO?? KOT BI ŽELEI ŠKODOVATI BOLNIŠNICI.. SAJ VSI OSTALI NOVINARJI BOLNIŠNICI POMAGAJO, IN PIŠEJO RESNICO. DA BI BOLNIŠNICA ZA NAPAKO PLAČALA KAZEN, NE PA DA BI NEUPRAVIČENO VRAČALA DENAR V PRORAČUN. A DEJSTVO JE, DA SO NA POMURCU ZAPOSLENI LJUDJE, NE NOVINARJI, KI KDAJ ŽAL NE VEDO, ZAKAJ SE GRE. ŠKODA PA JE POTEM NAREJENA, KER LJUDJE SLEPO PREBEREJO....

      57 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.04.2014 ob 12:28 pomurka gost

      Tudi je san tak čula na Murskon vali, kak je napisal gost. pa verjamen, saj bi nam v Ljubljani vse najrajši vzeli in centalizirali!

      56 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.04.2014 ob 12:38 XY gost

      Vidim, da ste eni končno spregledali, da moramo stopiti skupaj proti postopni centralizaciji moči, sredstev in kapitala. Upam, da nas bo z vsakim dnevom vse več in da bomo stopili skupaj ter naredili nekaj dobrega za prihodnost naše pokrajine na vseh področjih. Potenciali teh krajev so enormni, samo jih je treba dobro izkoristiti, zagovarjati in predstavljati pred ostalimi(predvsem LJ).

      49 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.04.2014 ob 18:31 Čika-pajo gost

      Ko čitam te komentarje si ne morem kaj da ne bi zapisal naslednje. Kakšen je moto odvzemaja denarja ustanovam katere že tako ali tako teško gredo skozi te burne krizne čase. Ali je zo mogoče periferijo spraviti na še bolj večji rob da potem lahko elita dobro živi oziroma nepustiti takim ustanovam kot je naša bolnišnica povzdigniti glavo, ker z tem postane nevarna raznim centrom zdravstvene moči ali pa je razlog še globji prikazati bolnišnico njeno vodstvo in vse uslužbence kot nesposobne voditi ter zdraviti.Pomeni da bo bolnišnica z uveljavitvijo te kazni postala prvi primer prodaje privatnemu zdravstvu. Ni prvič da se v Prekmurju eksperimentira, kar ni nujno da je slabo ampak bolnišnica je še vedno last Prekmurskega človeka in bo last tudi ostala.

      36 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.04.2014 ob 20:52 Bolničar gost

      Ja likvidnost se poslabšuje že leta in leta, zdaj pa bo to vplivalo še na slabšo likvdnost privatnih TRR-jev nekaterih vodstvenih kadrov naše bolnišnice. Kakršnakoli napaka je bila storjena, se mora plačati kazen, žal je v Evropi že dolgo tako, seceda bi nekdo za takšno kazen moral tudi odgovorjati, zdaj pa bo spet vse šlo pod preprogo, utrpela bo pa vsa bolnišnica oz. vsi zaposleni. Nekateri gredo iz ene napake v drugo, ni potrebno več dosti, pa bomo šli na kant...Žal smo samo navzven najboljši, med najboljšimi od znotraj pa je marsikaj gnilega...

      7 30 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.04.2014 ob 21:01 replika-bolničar gost

      Mogoče rejsan nejsmo najbokši pa to samo zaradi takših kak si ti .Či pa msliš ka stvari lejko spremeniš na bokše predlagaj pa povej kak.Ja pa še nikaj kai mogoče ti že čul ka bi Slovaki ,Italjani Španci itd plačali kakšo kazen.Ge san nej ša zakoj je tak zato ka smo mi takši kamoremo eden drugoga v drek spravlati pa šinfati.

      34 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.04.2014 ob 21:26 ms gost

      Ja, res nam ni pomoči, če blatijo v bolnici zaposleni " bolničarji" , bolnico, ki jim daje kruh! Pa točno znajo, kak se to vodstvo trudi, koliko in kak dobro dela. Samo poglednite kakšni urgentni center se zida, pa smo prvi! Katera firma pa te dni zida?Znamo pa iz katerih let so te izgube. te niso vodili bolnice ti zaposleni kot jo vodijo zdaj!!!

      34 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.04.2014 ob 21:53 opa gost

      sram vas bilo :-( naslov članka ste spremenili ZAKOJ lejko povejte ???Štihec in Irena sošolca....če mate muda povejte resnico ajd e mađister in vsi ostali....hahaha sanja svinja kukuruz hehehe telko o ton portalu

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.04.2014 ob 13:16 Replika gost ms gost

      Ja res, če je pa samo to najboljše vodstvo, kero se maksimalno trudi, jim je pa treba še spomenik postaviti...Del vodstva je bil, če se prav spomnim tudi takrat, ko je nastal velik del izgube, s katerimi maš gost ms težave, predvsem likvidnostne, preveri pa potem nakladaj v prazno...

      3 29 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.04.2014 ob 14:30 xy gost

      Ta bolnišnica- ki je naša bolnišnica iam med vsemi slovenskimi najmanjšo izgubo- toliko o nakladanju v prazno. Poišči si replika prave podatke!!

      32 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.04.2014 ob 19:34 xy gost

      Odvisno xy katero izgubo imaš v mislih in katerega obdobja...vse je relativno !

      3 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.