https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin Pomurja

Kulturni dom, 20.04.2014 ob 7:30  

V prostorih Kulturnega doma Gornja Radgona je potekalo Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin Pomurja.

 

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, izpostave Gornja Radgona in pod vodstvom Simone Pirc Katalinič, je potekalo 6 otroških gledaliških  predstav. Igre je strokovno izbrala igralka in pisateljica, Maja Gal Stromar, katera je bila tudi prisotna na vseh igrah. V polni dvorani otrok, so se predstave  izvedle s krajšimi odmori med posameznimi igrami.

Prva je nastopila Gledališka skupina ŠKRATI Vrtca Lendava. Delujejo že peto leto, vendar so vsako leto vključeni drugi otroci. Zaigrali so igro Muca Copatarica, avtorice Ele Peroci, v kateri se prepleta zgodba razposajenih otrok, ki ne skrbijo za red. Muca Copatarica jim ponoči odnese copate, za katerimi se otroci odpravijo poiskat Muco Copatarico.  

Druga igra je predstavljala znano zgodbo avtorja Kajetana Koviča, Maček Muri, za katerega je tudi oblikovala kantavtorica Neca Falk znano melodijo. Igro so izvedli člani Dramskega krožka OŠ Gornji Petrovci, katerega obiskujejo učenci od 1. do 7. Razreda osnovne šole. Zgodba se prične, ko se maček Muri prebudi in odtava v mesto. Povabi Muco Maco na kosilo in kmalu se Maček Muri zaplete v ljubezensko zgodbo.

V tretji igri so člani gledališke skupine Brečlave Bečarke zaigrali zgodbo Cirkus "da te kap".  Nastopajoče učenke iz 4. In 5. razreda osnovne šole sodelujejo pri predstavi v okviru interesne dejavnosti IGRAJMO SE GLEDALIŠČE. Predstavo Cirkus "da te kap" so ob pomoči mentorjev napisale same. To je predstava o družinskem cirkusu, v katerem nastopajo ženska iz gume, veliki čarovnik, najmočnejši ljudje na svetu, neverjetni požiralci ognja, balerina in vedeževalke. Zgodba se zaplete ob prisotnosti klovnov, ki pa si svojo vlogo v cirkusu predstavljajo nekoliko drugače.

Četrta zaigrana igra je bila izvedena s strani Gledališke skupine "Mlodi Prleki" Kulturnega športnega mladinskega društva Tempo, pod imenom "Koliko je ura". Mirni dol je vasica, ki živi po stari navadi. Prebivalce vsako jutro prebuja glas močnega petelina, ki je ponos Mirnega dola, vse dokler… dokler se župan ne odloči za nakup mestne ure. Mestna ura povsem spremeni življenje v vasici. Vse obrne na glavo.

Kot peto igro so člani Gledališke skupine OŠ Fokovci predstavili zgodbo "Mulci proti doktorju Zlobi" Skupina mulcev izvede reševalno akcijo, saj so prepričani, da so njihovi starši pod vplivom mračnih sil dr. Zlobe naredili načrt, kako bodo zasužnjili otroke. Tako mulci odpotujejo v preteklost, da bi dr. Zlobi preprečili izvesti svoj načrt. A kaj, ko stvari niso vedno take, kot se zdijo na prvi pogled. Včasih se je treba pogovoriti, da bi dobili odgovore.

Kot šesta igra in zadnja igra, so člani Gledališke skupine "NN" Viz Veržej predstavili zgodbo "Nihče ni popoln". Predstava je lahkotna komedija in pripoveduje o odnosih med generacijami. Na zabaven način podaja njihove nerodnosti in skuša približati nekdanji način življenja sodobnemu času.

Igre so bile izvedene zelo strokovno in brez napak, pri čemer ne smemo prezreti dejstva, da so nastopali otroci iz vrtca samostojno, brez prišepetalcev in odraslih mentorjev na odrskih deskah. Že večji vpliv samostojnega dela so prikazali nekoliko starejši člani gledaliških skupin, pri katerih se opazi igralniški talent  in želja po nastopih.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.