https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Zmago Jelinčič: »V Evropi se da marsikaj narediti, vendar le če ne kimaš velikim gospodom«

Murska Sobota, 22.04.2014 ob 7:00  

Minuli teden je prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti v Murski Soboti zbiral podpise za podporo h kandidaturi za evropskega poslanca. Ob tem nam je zaupal svoj kritični pogled na delovanje trenutnih slovenskih evroposlancev in naše sedanje vlade. Kot je povedal, od sedanjih evropskih poslancev ni »za Slovenijo noben hudič nič delal«, slovenska vlada pa »namesto, da bi skrbela za svoje ljudi, leze v rit evropskim direktivam.«


Kakšen rezultat pričakujete od svoje stranke na volitvah v Evropski parlament?

Stranka bo, kot kažejo zadnja merjenja, dobila dober rezultat. Trenutno smo na drugem mestu, kar je sicer presenečenje za vse ostale, razen za nas. Konec koncev je bila Slovenska nacionalna stranka edina kritična do vstopa Slovenije v EU in smo takrat edini opozarjali na realne napake in realne probleme, ki se bodo pokazali. Dejstvo je, da se je pokazalo, da je vse tisto, kar smo govorili, res.

Kako ste zadovoljni z delom sedanjih slovenskih predstavnikov v evropskem parlamentu?

Evropa dela v glavnem za sebe, v prvi vrsti je tu Nemčija, ki gre svojo pot. Kar Hitler ni mogel narediti z orožjem, Merklova danes dela s financami. Slovenska vlada in slovenski t.i. evroposlanci pa niso naredili nič za Slovenijo. Deset let so se flodrali po poslanskih klopeh in delali za Albanijo, za Črno goro, za Subsaharsko Afriko, za Maroko … za Slovenijo noben hudič ni nič delal. Prav tako naš komisar Potočnik, ki sedi tam gor in mesečno dobiva čez 20.000 evrov plače, za Slovenijo ni naredil čisto nič.

Še več, nekateri poslanci so glasovali v skladu s svojimi strankarskimi preferencami, ki so bili proti interesom Slovenije. Na primer Peterle je glasoval proti Sloveniji, ker je Ljudska stranka od njega zahtevala tako. To se ne dela! Če si zastopnik Slovenije, se moraš postaviti pokonci in reči "fantje je… se, jaz sem za Slovenijo in bom za Slovenijo delal." Zato mi tudi gremo notri v Evropo. Sam dobro poznam te evropske zadeve, saj sem bil 16 let v skupščini Zahodnoevropske unije. Tisto ni imelo kakšne pesebne moči, se je pa videlo, kako deluje ta stvar.

V Evropi se da marsikaj narediti, seveda le če si glasen, če nisi tiho, če ne kimaš velikim gospodom in če nisi hlapec. Na žalost so bili naši poslanci v glavnem hlapci vsem tujim interesom. Tega se je držala tudi slovenska vlada, kar je totalna neumnost. Če pogledamo, koliko denarja smo dali za Grčijo, za Portugalsko … Kaj pa mi? Kaj smo pa mi dobili? Dve nesreči smo imeli, najprej poplave, potem pa žled. Pri žledu je pol milijarde škode in zadnjič je vlada rekla: "Joj, mogoče nam bo pa Evropa dala 15 milijonov iz nekega sklada." To je svinjarija, ki kaže na nesposobnost naših predstavnikov v evropskem parlamentu. Tam bi mogli oni vstati, zahtevati besedo ali pa dati pisne predloge na ustrezne organe, da bi iz tega potem kaj dobili.

Kaj bi vi radi v Evropi spremenili?

Še ena zadeva je, ki jo hočem sprožiti v Evropi, to so zaslužki evropske birokracije, ki so strahotni. Prvič je število birokratov bistveno previsoko, okoli 35.000 uslužbencev, kar je zagotovo vsaj pol preveč. Potem njihove plače in njihova nedotakljivost, zaradi česar delajo, kakor se jim zdi. Tako imamo celo vrsto bedastih odlokov, na primer, da morajo biti kumarice ravne, da morajo biti jabolka enake velikosti, skratka posegajo v slovenske nacionalne interese.

En zanimiv primer je na primer to, da so v Sloveniji prepovedali mrhovišča za medvede. Cela Evropa skupaj nima enega medveda in oni so najpametnejši in nam solijo pamet, kaj se sme in kaj ne, potem pa medvedi pri nas hodijo po vaseh. Tudi na primer, kaj se grejo na področju zdravilnih zelišč. Prepovedali so baldrijan. Baldrijanove kapljice naj bi bile smrtno nevarne, a ni še nihče umrl od njih. Od viagre jih crkne vsako leto okoli 150, ampak to ni nič hudega, saj evropska farmacevtska industrija dobro služi s tem.Tudi domača zdravila bodo prepovedali, da bodo tabletke prodajali. In, a se je kakšen od naših gospodov dvignil? Nobeden ni rekel nič!

Kako boste vi ob morebitni izvolitvi drugačni od naših sedanjih predstavnikov v evropskem parlamentu?

Jaz bom govoril, bom verjetno zelo tečen, a samo če si tečen, lahko kaj dosežeš. Imam navado argumentirano govoriti, prinesti kakšne podatke, posnetke, ki potrjujejo moje teze in tako mislim delovati tudi v Evropi. V Evropi se je trend nacionalnih strank dvignil, veliko jih bo takih v parlamentu. Sam sem ponosen, da sem nacionalist. Namreč, kaj je bistvo biti nacionalist? Predvsem, da imaš rad svoj narod  in skrbiš za njega, saj šele ko imaš rad sam sebe, lahko imaš tudi koga drugega rad. Če nimaš rad sebe, potem si internacionalec, komunist, socialdemokrat – to so internacionalne stranke, ki ne skrbijo za svoje narode. Zato jaz ostajam na tej poziciji in moram rečti, da je v Evropi kar nekaj teh strank, ki pridobivajo na moči, in teh gibanj, tako da bomo lahko kaj naredili. Seveda pa le na način, da nisi tiho, in jaz ne bom tiho.

Kaj pa Slovenija in sedanja vlada? Kako ste zadovoljni z ukrepi sedanje vlade?

Sedanja vlada je pokazala, da nima najmanjšega pojma, kako se vodi država. Edino, kar delajo, je dviganje davkov, kar je  svinjarija. Vedno več ljudi je na cesti in namesto, da bi skrbeli za svoje ljudi, lezejo v rit evropskim direktivam in še preden Evropa sprejme kakšen zakon, mi že tisto naredimo, samo da bi izgledali pridni in ne vem kako delavni. Skratka, vlada ne dela za Slovenijo. Zadolževanje, ki se ga grejo, je zločinsko. To, kar oni delajo s tem, da se vsakih par mesecev  zadolžijo za kakšne dodatne milijarde, to obremenjuje vse nas in to ne samo za danes, ampak bo slovenske državljane zadolžilo za 50 ali pa še več let. Ne bomo se izvili iz tega. Prodaja se vse, kar bi hotel kdo kupiti, nočejo pa povedati, kdo je to svijarijo naredil in še vedno skrivajo imena, ki so kriva za vse skupaj. Še zmeraj so določeni ljudje privilegirani, tako imamo te faktor banke in podobno. To se skriva, njim se daje denar, rešuje se tajkune.

Imamo tudi sodišča in tožilstva, ki ne delajo v skaldu z zakonodajo, ampak po svoje, kar je ugotovila tudi Evropska komisija. Finančno dobivajo na glavo sodnika samo še v Luksemburgu več kot v Sloveniji, glede na naš izplen oziroma, koliko naši sodniki naredijo, pa smo na repu lestvice v Evropi. Ob vsem pa imamo Slovenci največ sodnikov glede na število prebivalcev v Evropi, sodijo pa tako, da bi en normalen prekmurski kmet bistveno boljše, bolj realno in pošteno presodil, kot pa ti sodniki (ne vsi), ki se držijo načela, da je pomembno, kdo je na drugi strani in kako ga bodo obsodili, ne pa to, kaj je in kaj ni res.

Poleg tega imamo tudi neko tako imenovano KPK komisijo, kakršne nima nobena država v Evropi. To je nek unikom, ki je bil politično postavljen in deluje popolnoma na političnih temeljih. Imamo problem tudi z NPU, ki tudi zelo selektivno obravnava določene zadeve. Kaj je pa najhujše: govorimo o tem, da bi pritegnili tuji kapital, ki bi investiral v Slovenijo, vendar je to povsem nemogoče. Pri naši davnčni zakonodaji je nemogoče dobiti kogarkoli pametnega, ki bi vlagal v Slovenijo.

Namreč davčna kontrola oziroma Durs ima takšne kompetnce, ki združujejo kompetence policije, tožilstva in sodišča in za nič ne odgovarjajo. Nek davčni inšpektor ima pravico narediti kar koli, kar se mu zazdi, ni mu treba pojasnjevati, zakaj je to naredil in ko uniči firmo, človeka, družino, ni on nič kriv, celo nagrado dobi za to, da nekoga uniči. Uničujejo pa tiste, ki so politično neprimerni. Ne spravijo se na tiste, ki so dolžni … Bavčar je dolžan baje nekaj 10 milijonov evrov. A se ga kakšna davčna uprava upa dotakniti? Ne, lovili bodo tiste, ki so dolžni nekaj malega ali pa tiste, ki so politično neugodni in jih je treba utišati.

Zavedati se moramo, da je to, kar dela vlada in kar bo še delala, nova oblika nacionalizacije. Tak je bil ta nepremičninski davek, ki ga je k sreči ustavno sodišče zavrglo. Vendar je ob tem treba vedeti, da bodo poskušali na drug način. Ta nova oblika, legalna nacionalizacija je drugačna od tiste, ki se je zgodila po drugi svetovni vojni.  Takrat so ljudem imetje pobrali, a če ti nekaj vzamejo, upaš, da se bo vendar nekaj spremenilo in boš potem dobil po pravni poti svoje nazaj. In ljudje so takrat dobili lastnino nazaj. Zdaj pa je bil namen vlade ta, da bi ljudem nabili toliko davka, da ga ne bi mogli plačati, in ker ga ne bi mogli plačati, bi dali premoženje (njivo, kmetijo) na dražbo. To premoženje bi prodali po minimalni ceni kakšnim prijateljem ali tujcem, minimalno razliko pa bi dali temu človeku, ki je bil prisiljen stvar prodati. Ljudje bi bili znova hlapci na svoji zemlji. To je bil svinjski, zločinski namen te vlade. Jaz upam, da bodo to naši ljudje že enkrat spregledali in rekli, da zdaj pa naj bo konec teh svinjarij, ki jih delajo.

Bi bilo kaj drugače, če bi bila vaša stranka v parlamentu?

Brez skrbi. To ugotavljajo tudi ljudje naokoli, namreč SNS je bila vest slovenskega parlamenta. Nismo gledali, kdo je levi, kdo je desni, ampak smo povedali za svinjarijo, ki smo jo zaznali. Res je spet težava v slovenskem sodstvu. Ti lahko poveš, kaj je kdo naredil, svinjarijo dokažeš, ampak on je še vedno užaljen in te civilno toži. Imam še kopico teh zadev odprtih na sodišču, ker me nekdo toži, saj so vsi užaljeni, ker sem jim v parlamentu povedal resnico. In to je bil tudi namen tega, da so nas zrinili iz parlamenta. Ko nas ni bilo več tam, so se lahko dogovarjali. Če nimaš nekoga, ki gleda levo in desno in kaže, kaj je narobe, se lahko dela zelo po svoje.

Zanimivo je to, da ko zdaj gledam nazaj na to, kakšne pobude smo mi takrat dajal, vidim, da se marsikaj, recimo vse svinjarije, ki se danes dogajajo, ne bi zgodile, če bi upoštevali, kaj smo takrat povedali. In tudi razne zadeve, pobude, ki smo jih mi takrat povedali, se danes dogajajo. Na primer v Ljubljani zdaj prenavljajo trg pred parlamentom. Tam ne bo več parkirnega prostora. Naša stranka je že pred približno 15 leti vložila zakon o tem, a takrat so se delali norca iz nas, zdaj pa delajo točno to zadevo.

Mi smo tudi rekli, da je največja neumnost dvig ddv-ja, pa nas niso hoteli poslušati. Zdaj ekonomisti ugotavljajo, da je to grozno, saj če dvigneš ddv, bodo ljudje kupovali zunaj: v Avstriji, na Madržarskem, Hrvaškem, namesto, da bi sosedje hodili kupovat k nam in bi naše firme na tak način služile. Tako smo pa postali država z največjim številom trgovin na svetu in država z najmanjšo proizvodnjo. Kar je pa dobre proizvodnje, pa mora zaradi neumne davčne zakonodaje iti v tujino. Na primer Pipistrel, ki dobiva nagrade na mednarodnih sejmih, zdaj dokončuje svoje hale v Italijo, ker mu naša država ne omogoči, da bi se sploh lahko razvijal, da bi zaposloval in plačeval ljudem. Namesto, da bi ti pomagali, te raje udarijo na vsakem koraku.

Že izvajte kakšne aktivnosti, da boste na prihodnjih državnih parlamentarnih volitvah uspešni?

Že delamo na tem. Na veliko reorganiziramo stranko, čistimo slabe kadre in prenavljamo organizacijo, tako da bomo šli že na lokalne volitve z veliko novimi obrazi, potem naslednje leto pa tudi na državnozborske volitve. Ta koalicija, ki je zdaj, se bo za vsako ceno obdržala vsaj do naslednjih volitev, saj nekaj še imajo za pokrasti, poleg tega pa je še nekaj pisnega materiala in dokumentov, ki jih morajo uničiti, zažgati in skriti.

 

Zmaga Jelinčiča Plemenitega smo povprašali tudi o možnih rešitvah za razvoj Pomurja, več o tem, v kateri smeri pa prvak SNS vidi razvoj dežele ob Muri, pa v drugem delu intervjuja, ki bo objavljen v prihodnjih dneh …

    Fotogalerija