https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

HKD Pomurje združuje Hrvate in prijatelje Hrvaške iz Pomurja

22.4.2014  

Hrvaško kulturno društvo Pomurje združuje Hrvate in prijatelje Hrvaške iz Pomurja. V Lendavi obstaja že od leta 2005, v tem času pa je postalo eno najdejavnejših društev tega območja, saj organizira različne dogodke, med drugim pa ima tri sekcije: tamburaško, folklorno in novinarsko. O njihovih dejavnostih smo se pogovarjali z Đaninom Kutnjakom, pobudnikom in predsednikom društva že od vsega začetka.


 

 V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

»Osnovni namen društva HKD Pomurje je ohranitev hrvaškega jezika in tradicije,« pravi Đanino Kutnjak. S tem namenom so začeli, organizirali društva iz Hrvaške, da so gostovala v Lendavi in okolici, saj niso imeli lastnega programa. Potem so videli, da potrebujejo svoj program in zato so ustanovili tamburaško sekcijo, začeli nastopati in tako so počasi začeli postajati prepoznavni. Njihov program se je širil, prav tako so vedno bolj odmevne začele postajati njihove prireditve, ki so jih organizirali. Med drugim Hrvatski bal, kjer vsako leto predstavijo drugo hrvaško regijo – gastronomsko, kulturno in turistično. Prav tako organizirajo Dan Hrvaške kulture, ki bo že ta teden – v soboto, kjer predstavljajo določeno hrvaško mesto.

Bliža se 7. Dan Hrvaške kulture

Letos bo to že 7. Dan Hrvaške kulture zapovrstjo, kjer bodo predstavili območje Varaždina. »S temi dogodki želimo približati našo kulturo in obogatiti dogajanje v Lendavi,« poudarja Kutnjak. Na dnevu kulture imajo letos na programu gledališko predstavo, prikaz znane Lepoglavske čipke ter folklorni koncert skupine iz Beretinec, katera prikazuje tradicijo svojega varaždinskega območja. Kot je poudaril Kutnjak, se iz takšnih prireditev potem porodi medsebojno sodelovanje na gospodarskem in ostalih področjih med občino Lendava in gostujočimi občinami iz Hrvaške: »Kultura naredi prvi korak in potem se to nadaljuje na področju gospodarstva, turizma

S svojimi aktivnostmi privabijo tudi prijatelje iz Hrvaške

Skozi leto pa organizirajo še druge prireditve: literarni večer, gledališke predstave, letno srečanje z zabavo, razstave (likovne, fotografske), izleti društva na hrvaške destinacije, proslava dneva državnosti, sodelujejo na Lendavski trgatvi, sveta maša v hrvaškem jeziku v lendavski cerkvi in božični koncert. Na dogodke vabijo tudi svoje prijatelje iz Hrvaške, ki se tako spoznajo tudi z Lendavo in se kasneje sem vračajo kot turisti.Sedaj imajo že peto leto tamburaško in folklorno skupino, plešejo pa medžimurske plese in tudi prekmurske: »Zbrali smo voljo in z velikim entuziazmom smo se naučili tudi sotiša in šamarjanke, da ob nastopih v tujini lahko pokažemo tudi plese kraja iz katerega prihajamo,« poudarja Kutnjak. Nastopajo na mnogih domačih in tujih folklornih festivalih in se veselijo uspehov. Vaje imajo enkrat tedensko in po besedah Kutnjaka jih to drži skupaj.

Lasten časopis, mini knjižnica in čitalnica

Novinarska sekcija društva izdaja lasten časopis »Glas HKD Pomurje«, ki izide dvakrat letno. Društvo ima tudi lastne prostore – »Hrvaški dom«, kjer se tedensko srečujejo.  Tam imajo tudi mini knjižnico, ki vključuje zbirko knjig v hrvaškem jeziku in tudi čitalnico, v katero dobijo vsak teden sveže hrvaške časopise in jih lahko pridejo prebrat vsi, ki jih to zanima.

Združujejo 250 članov iz vsega Pomurja

HKD Pomurje združuje okoli 250 članov s svojimi družinami iz celega Pomurja: Murske Sobote, Ljutomera, Gornje Radgone, Radencev in Lendave.  Okolje jih je dobro sprejelo, predvsem Lendava kot narodnostno mešano okolje. Sicer pa so, kot poudarja sogovornik, Hrvatje tukaj že dolgo prisotni, saj so v preteklosti prišli iskat boljše ekonomske možnosti, nekaj jih je prišlo tudi po vojni, nenazadnje pa je tudi sama Hrvaška blizu, tako da so ljudje tukaj vajeni različnih narodnosti. »S svojo tradicijo in kulturo bogatimo življenje v Lendavi,« zaključi Kutnjak.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.