https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Vojska napovedala jubilejno rekrutacijo v Beltincih in dan odprtih vrat vojašnice

Beltinci, 25.04.2014 ob 14:30  

Danes so v Beltincih napovedali že 10. rekrutacijo v Beltincih ter predstavili aktivnosti ob dnevu odprtih vrat Vojašnice Murska Sobota, ki se bosta zgodili v mesecu maju.


Tudi letos rekrutacija z vrhunskimi športniki

Že 10. jubilejna rekrutacija se bo letos odvijala 9. maja. Vsako leto na seznanitev z vojaško dolžnostjo in vpis v vojaško evidenco Slovenska vojska povabi fante, ki v tekočem letu dopolnijo 18 let. Letos bo vabila prejelo 2137 slovenskih fantov, rojenih leta 1996.

V Beltincih bo ob tej priložnosti potekala že tradicionalna 10. rekrutacija, ki jo mladi iz občin Beltinci, Črenšovci, Velika Polana, Turnišče in Odranci obeležijo na tradicionalen način. Pražnje oblečeni fantje in dekleta se na vpis v vojaško evidenco slavnostno pripeljejo z okrašenimi vozovi in ob zvokih harmonike.

Kot je pojasnil  direktor UO MB Dušan Grof, se bosta mladim nabornikom tudi letos pridružila predstavnika slovenske vojske – športnika Miran Stanovnik in Filip Flisar, ki ju bosta letos spremljala smučar Andrej Jerman in prekmurska atletinja Sonja Roman. Mladi se bodo v kulturnem domu v Beltinich seznanili z vojaško obveznostjo, kjer jim bodo predstavljene tudi možnosti zaposlitve, prostovoljnega služenja in pogodbenega opravljanja vojaške službe, nato pa si bodo obiskovalci lahko ogledali bojna vozila, vojaško oborožitev in opremo. Družili se bodo lahko z zgoraj omenjenimi vrhunskimi športniki ter pokusili vojaški pasulj.

Letos na rekrutaciji v Beltincih 104 naborniki, pričakujejo pa tudi toliko deklet

Letos bodo predstavitve potekale na dveh prireditvenih prostorih, in sicer že tradicionalno na parkirišču za Picerijo Zvezda, ter na parkirišču za trgovskim centrom Mercator. V Beltince so letos povabili 104 vojaške obveznike, pričakujejo pa, da se jim bo pridružilo tudi pbl. toliko deklet. Na prireditveni prostor v Beltince naj bi se mladina ob 10. uri pripeljala z 10 do 15 okrašenimi vozili.

Kot je pojasnil župan občine Beltinci dr. Matej Gomboši, je ta prireditev za njihovo občino velikega pomena: »Vsak, ki pride na to prireditev, vidi, koliko to mladim pomeni,« ob tem pa dodaja: »To vzdušje, ki ga človek tam doživi, ko vidi vse te vozove, energijo in veselje vloženo s strani mladih, da opravijo svojo častno dolžnost, je res nekaj posebnega.«

Stanovnik: To prireditev bi morali posnemati po celotni Sloveniji

Svetovno znani motorist in poveljnik Športne enote SV Miran Stanovnik je rekrutacijo v Beltincih izpostavil kot enega od najbolj prestižnih dogodkov v Sloveniji, na katerem se ohranja kulturna dediščina in na katerem se da čutiti domoljubje: »Žal mi je samo, da ni na tem dogodku prisotnih več županov iz celotne Slovenije, ker to je dogodek, ki bi ga bilo treba posnemati.«

Tudi olimpijec Filip Flisar se že veseli, da se bo tudi to leto pridružil mladim na rekrutaciji v Beltincih. Kot pravi, je to dogodek, ki se ga ne da opisati z besedami, ampak ga je treba enostavno doživeti. Pravi, da lepoto tej prireditvi daje energija, ki jo oddajajo mladi, saj se čuti, da so mladi na tem dogodku prisotni s srcem.

Murskosoboška vojašnica bo 10. maja odprla vrata obiskovalcem

Poveljnik Vojašnice Murska Sobota Venčeslav Lorbek je predstavil program, ki ga bodo pripravili ob odprtem dnevu vojašnice, ki se bo zgodil 10. maja. Na ta dan vse zainteresirane vabijo, da se jim pridružijo v murskosoboški vojašnici med 9. in 16. uro, kjer se bodo lahko seznanili z vojaško tehniko, sredstvi vojske in vojaške policije, poleg tega pa si bodo obiskovalci lahko ogledali različna vozila Slovenske vojske, helikopter, spoznali protioklepni sistem SPIKE in drugo.

V okviru programa bodo nastopili tudi pevski zbor Štefana Kovača in šolarji, obiskovalci bodo lahko pokusili golaž, ki ga bodo skuhali veterani, poskrbljeno pa bo tudi za animacijo otrok. Uradna otvoritev bo sicer ob 10. uri, obiskovalce pa pričakujejo vse od 9. do 16. ure.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija