https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Krk, otok majhnih vasi z velikimi skrivnostmi

1.5.2014  

 Po obisku otoka Krk, drugega največjega otoka v Jadranu, spoznamo, da lahko majhni kraji skrivajo tako velike skrivnosti, da so zabeležene na Unescovem seznamu izbranih

 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

 

Na potovanju po drugem največjem otoku Jadrana lahko popotnik spozna tako zgodovinske kot turistične vrednote. Otok Krk leži v Kvarnerskem zalivu in je prvi severni otok Hrvaške. Krk je veljal nekdaj za največji Jadranski otok s površino 405,22 kvadratnega kilometra, vendar je po zadnjih meritvah Cres nekoliko večji.  Oba največja otoka ležita na skrajnem severu Jadrana drug ob drugemu. Skozi zgodovino se je na otoku Krku menjavalo veliko lastnikov. Pomembnost otoka sega že v čas Rimljanov. Tako kot v mnogih obmorskih mestih se tudi tukaj najdejo zapuščine različnih kraljestev, med katerimi uvrščamo Avstro Ogrsko kraljestvo, Rimski imperij, Beneško ureditev ter mnoga druga evropska kraljestva ali imperije, ki so vladali skozi čas. Ostanke posameznih kultur opazimo na vsakem koraku. Na Krku najdemo večja ter manjša naselja, časovno popolnoma neodvisno razvita.

Omišalj, najstarejše mesto na otoku

Po prehodu čez most na otok, je najbližji kraj Omišalj, ki leži na skrajnem severu otoka. Sam kraj je nekoč predstavljal turistično zelo obiskan kraj, na kjer še danes stojijo mogočni hoteli, zgrajeni v značilnem  stilu 80-ih let skupne države Jugoslavije. Vendar se najdejo tudi moderni hoteli današnjega časa. Turistični del ob obali je strogo ločen od starega dela mesta, ki velja ob naseljih Krk in Dobrinja za najstarejšo naselbino na otoku. Med pomembnimi ostanki starinskega izgleda najdemo v mestu Romansko baziliko, zgrajeno med leti 1200 in 1300. Baziliko so kasneje nadgradili še z zvonikom in kupolo. Na nagrobnih kamnih ob baziliki se opazijo zapisi v glagolici, ki jo je v 9. stoletju oblikoval Ciril Konstatin.

V Njivicah nekoč ribištvo, danes turizem

Če krenemo proti jugu otoka, se pripeljemo do manjšega naselja imenovanega Njivice. Danes veljajo Njivice le za turistični kraj, ki pa se je razvil iz nekdaj ribiškega naselja. Prav tako se opazijo po nekaterih ruševinah ali kamnitih ostankih vplivi nekdanjih evropskih kultur.

Staro mesto Krk

Največje izmed vseh naselbin je prav mesto Krk. Kot že omenjeno velja za eno najstarejših naselbin na otoku. Sam začetek sega že v prazgodovino, zato se najdejo ostanki antične Grčije, Rimskega imperija ter Liburnov, ki so bili prvotni prebivalci na otoku iz časov pred Kristusovim štetjem. Mesto Krk ima dobrih 5000 prebivalcev in ohranja mnoge pomembne ostanke kultur. Tako si lahko ogledamo romansko katedralo iz 12. stoletja, ki so jo zgradili na ostankih starokrščanske bazilike iz obdobja med 5 in 6 stoletjem. Ob mogočnem obrambnem zidu je zgrajen frankopanski stražni stolp ter  poslopje sodišča iz začetka 1. tisočletja.

Unescov Vrbnik

 Po odhodu iz mesta Krk lahko izberemo pot proti jugovzhodu, kjer stoji znana turistična točka Baška, ali pa nekoliko vzhodneje proti Vrbniku. Vrbnik je oddaljen od mesta Krk le za polovico poti v primerjavi z Baško. V vasici Vrbnik živi 990 prebivalcev in je zgrajena na višini 50m nadmorske višine. S samega vrha vasice se opazijo večja mesta na celinskem Hrvaškem ozemlju Cirkvenica, Selce in Novi Vinodolski.  Sama zgodovina mesta se je pričela že v  srednjeveškem obdobju. Prvi zapisi omenjajo kraj že od leta 1100 našega štetja. Kot v večini vasic in mest na otoku Krk se tudi tukaj opazijo napisi v glagolici. Med pomembnejšimi arhitekturami najdemo Župnijsko cerkev, grajeno med 15. in 16. stoletjem. Vas Vrbnik se lahko pohvali tudi z veliko zbirko knjig. Kot posebnost si lahko v Vrbniku ogledamo tudi Unescovo znamenitost, za katero se najde relativno malo informacij. V bližini Župnijske cerkve se nahaja  najožja ulica na Svetu. To ni le prehod med dvema sosednjima hišama, pač pa predstavlja resnično ulico, v kateri imajo hiše lastne številke. Širina ulice znaša le 44 cm.

Šilo in Punat kot moderne turistične destinacije

Po obisku Vrbnika si lahko ogledamo manjše naselje Šilo, ki pa je bilo v preteklosti predstavljalo le ribiški zaliv in manjše pristanišče. Vas, postavljena visoko nad morjem, omogoča lep razgled na vzhodno stran otoka. Potovanje poteka naprej v nekoliko večje naselje, drugo največje mesto na otoku Krk, imenovano Punat. Punat je nekoliko modernejše naselje, v katerem se nahaja velika marina in pristanišče, ki sta imela pomembno vlogo že v preteklosti. Danes šteje marina 860 privezov v morju in 300 na kopnem. Velja za najmodernejšo marino v vzhodnem delu Jadrana. Mesto predstavlja danes pomemben turistični predel.

Sončna Baška s peščenimi plažami in kulturnimi spomeniki

Najbolj južno točko otoka predstavlja naselje Baška. Sam kraj je sestavljen iz Stare Baške ter novo nastalega turističnega centra z mnogimi hoteli. Zgodovina Baške sega že v čas prazgodovine. Posamezni zapisi in ruševine potrjujejo obstoj prvotnih zaselkov že iz leta 1248. Starodavne grobnice še danes govorijo o menjavi mnogih kultur na tem področju. Pav tako, kot v  drugih krajih na otoku Krk, se v Baški najdejo zapisi glagolice. Pri potovanju čez ves otok opazimo ob cestah posamezne spomenike, na katerih najdemo zapise glagolice.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.