https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Pisani mehurčki - tri prijateljice združene v gledališču za otroke

Murska Sobota, 6.5.2014  

Članice društva Pisani mehurčki Petra, Anja in Alenka so aktivno delovale na kulturnem področju za otroke že veliko časa pred ustanovitvijo društva. Potem je prišla pobuda, da bi se združile tudi formalno, punce so zbrale pogum in tako so danes na voljo za gledališke predstave, kreativne in poučne delavnice ter pravljično jogo.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

Na zadnji gledališki predstavi, ki so jo odigrale,  jih je k ustanovitvi društva spodbudila ravnateljica enega izmed pomurskih vrtcev. Tako pravi Petra, ena od članic: »Zbrale smo pogum in začele birokratsko vojno s statutom in drugimi administrativnimi zadevami in na koncu nam je uspelo ustanoviti Gledališko društvo Pisani mehurčki.« Gledališko pa zato, ker so želele, da je že iz imena  razvidno kakšna je glavna dejavnost njihovega društva. Sicer pa poleg predstav za otroke znotraj društva izvajajo tudi različne kreativne in poučne delavnice ter pravljično jogo. Njihova vsebina je primerna predvsem za predšolske otroke in otroke nižjih razredov osnovne šole.

Združile so se tri prijateljice, ki jih povezuje skupna pot še iz časa vrtca

Ustanoviteljice društva so tri prijateljice, katere se poznamo že kar lep čas: »Nekatere še iz vrtčevskih časov, iz časov tovarišic,« se smejejo. Anja Meško in Petra Jauk sta po izobrazbi pomočnici vzgojiteljici (vzgojiteljici predšolskih otrok), Alenka Petkovič pa zaključuje magisterij ekonomije: »Druži nas pa to, da smo vse tri  smo super mame nadobudnih fantov,« dodajajo punce.

Užitek pri ustvarjanju za otroke je najpomembnejši

Kar je najpomembneje, je to, da pri svojem delu neizmerno uživajo: »Sodelovale smo že na nekaj predstavah in delavnicah. In bolj smo igrale, bolj smo uživale.« Glede na odziv obiskovalcev - predvsem otrok, so začele vedno bolj uživati v vlogi različnih likov na odru. Tako so naposled tudi ustanovile društvo. Drugače pa Anja, Petra in Alenka izvajajo tudi pravljično jogo za otroke, za katero imajo pridobljen certifikat in je namenjena predšolskim otrokom.  Zaenkrat so njihove predstave in delavnice namenjene otrokom, v bližnji prihodnosti pa pripravljamo tudi krajšo predstavo za starejše osnovnošolce: »Na pobudo odrasle publike pa smo začele premišljevati tudi o morebitni predstavi za odrasle.« Ampak ker so šele štartale, pravijo, da bodo videle kaj bo prinesel čas.

S predstavami želijo čarati nasmehe na otroške obraze

Sicer pa s svojimi aktivnostmi želijo popeljati otroke v čudoviti svet gledališča, domišljije in zabave. Vsaka njihova predstava pa je poučnega značaja, tako da se otroci iz nje tudi kaj koristnega naučijo. Njihove želje pa so: »Želele bi si, da bi čimvečkrat pričarale otrokom smehljaje na obraz in jih razveseljevale skozi naše avtorske predstave.«  Seveda pa pri takem delu ne gre tudi brez spominov na lastno otroštvo, tako pravijo, da ko se pogovarjajo in sestavljajo scenarij za novo zgodbo, se dostikrat spomnijo svojega otroštva, o katerem pravijo: »Ni bilo tako zahtevno kot je danes, bilo je preprosto, brez kupov igrač, če smo se želeli igrati smo dostikrat bili primorani »vklopiti« domišljijo, živeli smo  brez računalnika, telefona, igric...«

Vključijo tudi otroke – tako se opogumijo in prebujajo lastno domišljijo

Zato skušajo tudi predstave narediti čim bolj preproste, otroke popeljati v svet domišljije, pravljice in v vsako predstavo vključijo otroke, da sodelujejo, da se opogumijo in se izpostavijo. Včasih pa imajo občutek, da otrokom danes primanjkuje domišljije, ker so prenasičeni z igračami, zato čutijo pravo zadovoljstvo, ko opazujejo kako uživajo na predstavi in se vživijo v lik.  Za konec pa punce pravijo, da v prihodnje načrtujejo še več pisanih mehurčkov, ki bodo razveseljevali otroke - male in velike.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.05.2014 ob 10:08 gost gost

      Super! V Soboti nucamo takša društva ka do animirala deco namesto računalnikov pa televizije. Čimveč predstav si želimo!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.