https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Odranska cerkev z nenavadno arhitekturo privablja obiskovalce

Odranci, 08.05.2014 ob 7:00  

Mnogim, ki se peljejo skozi Odrance, se pogled ustavi na cerkvi nenavadne arhitekture – okrogli kupoli in treh zvonikih. Tudi nas je zanimalo kaj več o tej župnijski cerkvi Svete Trojice, zato smo zaprosili župnika Lojzeta Kozarja, da nam pove kaj več. Prav tako smo pobrskali po zgodovinskih dejstvih, ki so še kako zanimiva.


Arhitekt današnje odranske cerkve je bil Janez Valentinčič, Plečnikov asistent, ki si je cerkev zamislil kot osmerokotno, vendar zamisli o gradnji ni bilo lahko izpeljati, zaradi zapletov z zemljiščem in ker takratna oblast ni hotela izdati gradbenega dovoljenja, zaplenila je celo ves material za novo cerkev in zaprla župnika in cerkvene odbornike. Ker cerkve niso smeli zidati, so si verniki postavili leseno cerkev, ki je služila za redno bogoslužje.

Oblast ni dovolila gradnje treh cerkvenih zvonikov
Verniki so za gradnjo nove cerkve naredili opeko, navozili gramoz in pesek. Vendar so ta material oblasti po 2.sv.vojni  porabile za gradnjo zadružnega doma. Verniki so videli, da cerkve v krajšem času ne bo, a so si še naprej prizadevali za zidano, za katero so tudi dobili dovoljenje leta 1964, ko so cerkev začeli graditi, a oblast ni dovolila gradnje treh zvonikov in še marsikaj je odpadlo, kar bi cerkev naredilo lepo.

Med gradnjo kupole se je ponesrečilo osem odranskih vernikov

Gradili pa so cerkveno kupolo, kjer se je med gradnjo leta 1966 zgodila nesreča, ki je zahtevala osem smrtnih žrtev. Teh osem odranskih vernikov pa je postalo osem duhovnih stebrov odranske župnije. Po teh žrtvah so bili kasneje tudi poimenovani stebri v cerkvi. Cerkev je bogata s freskami, ki jih je naredil akademski slikar in duhovnik Stane Kregar in so glede na površino (200 m²) njegovo življenjsko delo. Veliko zaslug pri večanju in dozidavah cerkve pa ima prvi odranski župnik, dolgoletni dekan in pisatelj, Lojze Kozar, po katerem je danes tudi poimenovan prostor okrog cerkve Trg Alojza Kozarja. Med drugim je Kozar v knjigi Neuničljivo upanje opisal povojne dogodke v Odrancih, gradnjo cerkve, nesrečo, zapor. Želja župnika in odranskih vernikov je vseskozi bila, da se cerkev dokonča.

Cerkev je razglašena za romarsko

V letu 2000 je bila odranska cerkev razglašena za romarsko in nekaj let kasneje so bili zgrajeni zvoniki po prvotnih načrtih.  Kakšen je bil pomen lesene cerkve, postavljene pred današnjo za odranske vernike, lahko preberemo v knjigi Lojzeta Kozarja Neuničljivo upanje:
»Tu smo bili doma, tu je bilo naše pribežališče pred hrupom ateističnega materializma, ki je bil na zmagoslavnem pohodu, verniki pa porinjeni na stran kot drugo ali tretjerazredni državljani… Ob nedeljah je bila cerkev dvakrat tako polna, da se je vernik le s težavo pokrižal, taka stiska je bila.«

Župnik Kozar: »Cerkev s svojo posebno arhitekturo prevzame in okrepi obiskovalce, ki jih je vsako leto več.«

Naključje- ali pa tudi ne – je, da se današnji odranski župnik imenuje tako kot prvi – Lojze Kozar, ta pa nam je o današnji cerkvi povedal: »Župnijska cerkev Svete Trojice v Odrancih ima posebno bogastvo, ki privablja številne romarje in popotnike. To bogastvo ni le čudovita Valentinčičeva arhitektura ali Kregarjeva poslikava, temveč je duhovno bogastvo, ki so ga v te zidove vtkali odranski verniki s svojim prvim župnikom msgr. Lojzetom Kozarjem. Te duhovne moči vidno zaznamuje osem stebrov v cerkvi, ki nosijo imena osmih odranskih vernikov, ki so v nesreči ob gradnji cerkve darovali svoja življenja. Svoje življenje je po kapljicah daroval tudi msgr. Lojze Kozar, ko je doživljal nasprotovanje takratne oblasti, zapor, različne kazni in omejitve. Pa vendar je bil za vse ljudi simbol upanja, ki je neuničljivo.« Kot je še dodal župnik Kozar,  o tem pogosto spregovori tudi romarjem in drugim obiskovalcem. V zadnjih letih, po dograditvi treh zvonikov leta 2004, se ustavljajo številni posamezniki in tudi skupine, ki želijo doživeti nekaj trajne lepote. Za konec je še dodal, da zapisi v spominski knjigi pričajo, da obiskovalci odhajajo pomirjeni, obogateni, da jih cerkev s svojo posebno arhitekturo, s svojimi dragocenimi freskami, predvsem pa z duhovno zgodbo prevzame, dvigne, okrepi njihove korake.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.