https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Železniški tiri v Gornji Radgoni ogrožajo kolesarje

Gornja Radgona, 09.05.2014 ob 8:00  

Zaradi mnogih kolesarskih padcev pri prečkanju železniških tirov v Gornji Radgoni, smo preučili težave in vzrok pri prehodu čez tire.


Vsakodnevne informacije o nezgodah na slovenskih cestah nas nenehno silijo v razumevanje nevarnosti, ki nam pretijo na poti. Vendar je po statistiki nesreč, avtomobil še vedno bolj varno prevozno sredstvo, kljub doseganju višjih hitrosti, v primerjavi s kolesom. Tudi v Sloveniji je uporaba koles kot prevozno sredstvo, predvsem v poletnem času, priljubljena in ekološka. Ena večjih neprijetnosti pri prevozu s kolesom so nezaščiteni železniški prehodi. Ti predstavljajo tirnice vgrajene v betonske konstrukcije, preko katerih prehajajo pešci in kolesarji.

Vendar če podrobno preučimo, se da hitro oceniti, da povprečna širina koles, ki znašajo med 23 mm do 52 mm, z lahkoto zdrsne v tirnično odprtino, ki ima širino 85 mm. Tak zdrs se redkeje dogaja, če kolo prehaja pod pravim kotom na tirnice. Po zbranih informacijah prihaja na področju Gornje Radgone do neprijetnih zdrsov in s tem posledično nastajajo telesne in materialne poškodbe, na kolesarski stezi med krožiščem in Arcont-om. Kolesar prečka železniško progo ocenjeno pod kotom 42°. Pri nezadostni hitrosti kolo zdrsne v odprtino, pri čemer je potrebno še omeniti, da pri potovanju v smeri proti Gornji Radgoni, kolesar vozi po hribu navzgor.

Po natančnem pregledu poti smo prišli še do dejstva, da je prehod, preko katerega peljejo avtomobili, skrbno nasipan s peskom, med tem ko je na kolesarskem prehodu odprtina prazna, v kateri se nahajajo matice večjega premera, ki tudi zaustavijo premikajoče se kolo. Kot rešitev tovrstnih padcev in zdrsov se ponuja možnost uporabe umetne mase, ki jo uporabljajo že na mnogih podobnih železniških prehodih po Sloveniji.

O možnosti izvedbe obravnavanega varnejšega prehoda železniške proge bomo naslovili vprašanja tudi na Občino Gornje Radgone, ki je bila po neuradnih informacijah, že obveščena v preteklosti o težavah kolesarjev na železniških prehodih. Dokler se ne bo zgodila poškodba hujše vrste, si lahko odgovorni teh ali drugih institucij le zatiskajo oči pred perečo težavo.

Foto: teca.si

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2014 ob 8:21 Ge gost

      Ge ti ga ge problejm??

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.05.2014 ob 8:28 Jože gost

      Nekaj podobnega bi bilo smiselno vgraditi tudi na prehodu pri trgovini Marjanca. Tam varnost sicer ne predstavlja težave. So pa problem zvoki, ki jih avtomobili povzročajo ob prečkanju tračnic. Še hujše zvoke pa povzročajo tudi tovrnjaki, ki vozijo gramoz po uničeni Panonski cesti (zjutraj ob 5h!). Prebivalci okoliških blokov morajo zato poleti spati ob zaprtih oknih.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.05.2014 ob 8:46 eden gost

      Tale prehod čez tire v Radgoni je za kolesarje res zelo nevaren. Glede na to, pod kakšnim kotom gredo tirnice glede na cesto (kolesarsko stezo) se hitro zgodi, da ti tirnica zagrabi kolo in lahko sledi kar hud padec (sploh pri cestnih kolesih, kjer je širina gum samo 23 mm)... Že v suhem vremenu je nevarno, da ne govorimo v primeru dežja, ko postaneje tirnice še toliko bolj spolzke. Ampak pri nas se res mora vedno zgoditi najprej nekaj huda nesreča (bog ne daj, da bi kdo tukaj padel in zletel po cesti pod kak avtobil oz. tovornjak), da se bo začelo ukrepati...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.05.2014 ob 8:51 eden gost

      Tale prehod čez tire v Radgoni je za kolesarje res zelo nevaren. Glede na to, pod kakšnim kotom gredo tirnice glede na cesto (kolesarsko stezo) se hitro zgodi, da ti tirnica zagrabi kolo in lahko sledi kar hud padec (sploh pri cestnih kolesih, kjer je širina gum samo 23 mm)... Že v suhem vremenu je nevarno, da ne govorimo v primeru dežja, ko postaneje tirnice še toliko bolj spolzke. Ampak pri nas se res mora vedno zgoditi najprej nekaj huda nesreča (bog ne daj, da bi kdo tukaj padel in zletel po cesti pod kak avtobil oz. tovornjak), da se bo začelo ukrepati...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.05.2014 ob 9:05 železnica gost

      Kaj se res ne zmorejo ta glavni dogovoriti, da se ta proga vrže ven, ker vlaki itak ne vozijo. Tu in tam kakšen zarjaveli tovorni vagon. Ta proga ne bo nikoli več rentabilna in kot taka je tudi neuporabna. Karkoli vlagati v njo pa je norost. Vem tudi za način, kako zastonj odstraniti progo od Radgone do Ljutomera. Zbiralcem železa povedati, da si jo lahko peljejo. Bodo zastonj vse počistili, da ne bo niti šraufa nikjer. Z malo dobre volje in seveda inovativnosti bi se potem trasa uredila v kolesarsko stezo med Radgono in Ljutomerom. EUREKA !

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.05.2014 ob 9:45 kolesar gost

      Sam sem že pred 46timi leti padel s kolesom na tem prehodu,pa se od takrat ni spremenilo prav nič.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.05.2014 ob 10:41 gost gost

      Ja naj se naucijo vozit kolo pa nebo noben padel,al pa pred tiri stopi z kolesa in precka pes,v cem je problem?

      2 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.05.2014 ob 10:54 eden gost

      Problem je v takih pametnjakovičih kot si ti....

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.05.2014 ob 22:19 Ivo gost

      Saj ni tako enostavno, da se proga vrže ven od Gornje Radgone do Ljutomera. Lepo bi pa bilo če se v Gornji Radgoni nebi nakladal, tu in tam kak tovorni vagon lesa. Železniška postaja v centru Gornje Radgone pa je onesnažena.Župan v Gornji Radgoni bi moral v tej smeri ukrepati in naklad lesa preusmeriti na postajo Ljutomer ali Lipovci. Enaki problem je naklad tu in tam katerega tovornega vagona v Murski Soboti in onesnaženost okolja postaje Murska Sobota.Tudi župan Murske Sobote bi moral ukrepati s preselitvijo naklada iz Murske Sobote v postajo Lipovci in pokrbeti za čisto okolje centra Murske Sobote pred rekonstrukcijo postaje Murska Sobota.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.05.2014 ob 16:45 Janez gost

      Radgona je bila včeraj zvečer spet brez vode. Mislim, da že tretjič v enem letu. A bi se lahko kaki raziskovalni novinar lotil te teme ali bo moralo priti do kolapsa celotnega (azbestnega) vodovodnega sistema

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.