https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ukrajinci s poklonom žrtvam v Murski Soboti letos ločeno od Rusov

09.05.2014 ob 8:15  

Ukrajinci so se za ločeno počastitev zmage nad fašizmom in nacizmom odločili zaradi napetih razmer med Ukrajino in Rusijo.


Letos mineva 69 let od zmage nad nacizmom in fašizmom. Takrat so v Murski Soboti odkrili spomenik zmage v čast in slavo zmagovalcev druge svetovne vojne, partizanovi in sovjetskih vojakov.

V počastitev zmage nad fašizmom in nacizmom sta se ruska in ukrajinska delegacija vsako leto 9. maja zbrali in se skupaj poklonili padlim v vojni. Tokrat pa obeležitev spomina omenjeni delegaciji izvajata ločeno. Včeraj so spomin padlim s položitvijo venca že počastili Ukrajinci, Rusi pa bodo to storili danes.

Kot je včeraj pojasnil ukrajinski veleposlanik Mikola Kiričenko, je eden izmed razlogov, zakaj so venec na spomenik zmage letos položili dan pred dnevom zmage nad fašizmom, tudi dejstvo, da je Nemčija kapitulacijo podpisala 8. maja.

So se pa za ločen poklon padlim odločili predvsem zaradi razmer v Ukrajini, poroča RTV SLO. Pojasnil je: »Na žalost danes vodstvo Ruske federacije zaradi imperialističnih in geopolitičnih ambicij potiska svet na rob vojne. Ustvarjajo nove konflikte med narodi, pozabljajoč na visoko ceno, ki jo je plačalo človeštvo v drugi svetovni vojni.« Kot je še povedal, je zanj spomin na tiste, ki so žrtvovali svoja življenja v imenu velike zmage nad nacizmom, svet, njihov podvig pa nesmrten, pri tem pa dodal: »Naukov zgodovine ne smemo pozabiti in narediti moramo vse, da se njena tragična dogajanja ne ponovijo.«

Ukrajinska delegacija se je padlim junakom poklonila tudi na murskosoboškem pokopališču. Na fronti ob Muri je za osvoboditev Prekmurja umrlo 521 sovjetskih vojakov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.