https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Italijan z luksuzno restavracijo v Lendavi: »V življenju so pomembnejše tiste stvari, ki se delajo iz veselja«

Lendava, 16.05.2014 ob 7:00  

Restavracija Bella Venezia, je po besedah Aldo Bassija, poslovneža in lastnika restavracije, vsekakor nastala iz veselja, iz strasti. Želel je prinesti del večnih Benetk, njegovega mesta, kjer sicer živi, v Lendavo ter  tako narediti nekaj lepega za to mesto. V restavraciji pa je že vse nared za odprtje, ki naj bi bilo v prihodnjih dneh.


Kako to, da ste se odločili odpreti restavracijo ravno v Lendavi?

V Lendavo prihajam že vrsto let kot turist in mi je všeč mesto, ki je zelo lepo z veliko vinogradov. Tako sem prišel na idejo o restavraciji predvsem zaradi lepote mesta, umirjenosti  življenja tukaj, kjer ni veliko prometa. Ni mi všeč gneča velikih mest. Lendava je majhna, sicer za posel ni to najboljše območje Slovenije, ampak je zelo zeleno in sproščujoče. Griči naokrog pa ponujajo tudi romantiko za umirjeno življenje, za sprehode. In vse to me je pritegnilo. V Italiji, blizu Benetk je povsem drugače, veliko industrije, prometa, stresa.  Zato mi je tukaj všeč. Tudi restavracije nisem odprl, ker bi želel s tem zaslužiti, saj je Lendava majhen kraj, ampak bolj iz lastnega veselja.

Kdaj ste prvič prišli v Lendavo, vam je kdo svetoval ali je bilo slučajno?

Prvič me je sem pripeljal moj prijatelj iz Hrvaške, ki ima vinograd v Pincah. Potem sem prišel vedno večkrat in na koncu sem se odločil, da bom naredil nekaj lepega v tem mestu.  Sedaj živim polovico svojega časa tukaj, drugo polovico pa v bližini Benetk. Restavracijo odpiram iz svojega veselja, v tem uživam, ne zaradi zaslužka. Vsi detajli v restavraciji so moja ideja. Tukaj tudi hodim na lov s prijatelji, ker sem lovec, tudi zato sem rad tukaj. Če bi želel veliko zaslužiti, bi kaj takega odprl v Mariboru ali pa v Ljubljani. Imamo 10 zaposlenih. Seveda pa bomo lahko šele čez nekaj mesecev po odprtju povedali, kako so ljudje lokal sprejeli in ali so zadovoljni z njim. Z mojo restavracijo je tako, kot ko se zaljubiš v žensko: to je strast, veselje, ljubezen, veš da je prav tako in ne razmišljaš, kako bo. To je usoda življenja oz. »destino della vita« – kot pravimo Italijani. Ljudje veliko govorijo o odprtju restavracije, ampak se mi zdi to normalno, saj je Lendava majhno mesto.

S čim se sicer v Italiji poslovno ukvarjate?

V Italiji imam dve podjetji, eno obstaja že od leta 1980 in je v tem sektorju največja v Italiji, ukvarja pa se z dezinfekcijo. Na srečo v tem sektorju ni krize, čeprav je tudi v naši državi nasploh kriza. Drugo podjetje sedaj vodi hčerka, ukvarja pa se s prodajo opreme za male živali, predvsem akvarijev.

Je to vaša prva restavracija?

To je prva in verjetno tudi zadnja. Je pa to bila vedno moja velika želja. In sedaj se je uresničila. Je pa res, da vse kar sem se naučil ob vodenju svojega lastnega podjetja v Italiji, mi je sedaj v veliko pomoč pri vodenju tudi tukaj. Pri vodenju podjetij so problemi vedno enaki. Ima m pa tudi dobre sodelavce v restavraciji, tako mislim, da ne bo problemov z vodenjem. Tako ko grem vmes za teden ali dva v Italijo, je restavracija pri mojih sodelavcih v dobrih rokah. Stvari smo dobro organizirali na začetku in potem, ko je vse tako zastavljeno, stvari lažje tečejo. Prav tako tega nismo gradili na kreditih, ampak iz mojih lastnih sredstev, zato tudi nisem v skrbeh za poplačilo kreditov, saj le-teh nimam. Zadovoljen bom, če bom z zaslužkom lahko pokril plače zaposlenih in tekoče stroške.

Ali nameravate vlagati  še kam drugam v tem okolju, morda v industrijski coni?

Župan Lendave nam je predstavil kakšne so možnosti vlaganja v Lendavi. Zdi se mi dobro poznati takšne možnosti v tem okolju, saj je okolje kljub trenutni krizi primerno za vlaganja, prav tako se za vlaganja  v Slovenijo zanimajo drugi italijanski poslovneži. Interesanten se mi zdi lendavski avtodrom, tako z inženirji iz Murske Sobote pripravljamo projekt, ki se bo morda realiziral, če najdemo še druge italijanske vlagatelje, saj se gre tukaj za velike vložke.  Seznanjen sem tudi z drugimi možnimi projekti v Lendavi, tako pomagam iskati vlagatelje iz Italije, kar mi je v zadovoljstvo, saj z veseljem rad kaj naredim za Lendavo. Ampak sedaj smo najbolj skoncentrirani na odprtje restavracije in potem pridejo druge stvari na vrsto.

Prostor, v katerem bo restavracija, izgleda tudi kot muzej kipov in motorjev. Je tudi zbirateljstvo vaša strast?

Muzej morda ni prava beseda, čeprav je notri najti umetniška dela, ki reprezentirajo italijansko kulturo in umetnost. Gre za muzej pod narekovaji.  Vse kar je notri je z namenom, da polepša ambient in tudi, da nekdo ki pride kaj dobrega pojest, lahko hkrati uživa v estetiki prostora. Notri so tudi motorji, ki so moja velika strast, gre za mojo privatno zbirko in predstavlja motoristično kulturo Italije. Predstavljajo zgodbo motorjev Italije, ki so poznani po celem svetu. Motorji so del italijanske kulture in to je močna tradicija. Imamo Ferrari, Fiat,…  Tako je v naših prostorih najti tudi vespe iz 30ih in 40ih let, ko so bile najbolj znane po svetu. Italija je poznana po svetu zaradi pesmih - canzonov, po picah, testeninah in tudi po motorjih ter  avtomobilih. Kipi znotraj prostora pa prav tako predstavljajo umetnost velikih mest, kot so Benetke, Rim, Firence. Sicer tudi sama arhitektura zgradbe spominja na stare beneške palače.

Vodja restvaracije bo Goran Žižek iz Čakovca

Pogovoru prisostvuje tudi Goran Žižek, vodja restavracije, ki ima z vodenjem že 20 letne izkušnje: »Aldo Bassi je Benetke prinesel v Lendavo, tako da vsi tisti, ki ne morejo v Italijo, imajo sedaj Benetke tukaj. Ideja je bila, da vsak, ki vstopi v prostor, začuti v njem pridih veličastnih in večnih Benetk.« Poleg Gorana, ki prihaja iz Čakovca, bodo zaposleni še iz Italije in Slovenije. Hrana bo samo italijanska, tudi kuharji so izurjeni v tradicionalni italijanski kuhinji, ki temelji na testeninah, picah, rižotah. V ponudbi pa bo tudi meso ter menuji za vegetarijance. Kot sta zagotovila, pa bo restavracija dostopna vsakemu, saj bo cena pic in testenin taka kot je v drugih naših restavracijah. Vina bodo italijanska ter tudi lendavska, saj bi vsak turist, ki pride v Lendavo, želel probati tudi lokalna vina, še sogovornika povesta ob koncu pogovora.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.05.2014 ob 8:55 gost kuhar gost

      Pa glij v Lendavi, o joj ...

      10 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.05.2014 ob 9:25 Borut gost

      Ugh, ka pa vem. z poslovne strani ne ravno najboljša odločitev saj kljub temu da je restavracija izjemno lepa menim da bo čez leto ali zaprta ali pa prevekslala na "Mikrovalovke". Jim bom sicer dal eno šanso...

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.05.2014 ob 12:02 gost gost

      Strašno kičasto vse skupaj izgleda. Bom pa sigurno šel probat hrano in če bo dobra bom spregledal interijer. :)

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.05.2014 ob 12:39 lepi gost

      Če ste prebrali zgoraj članek mislim da ga nekateri ne razumete, človek še ni začel pa ga že kritizirate, nevem kjevam taki argumenti, vse kaj se gradi in naredi ostane mar ne

      29 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.05.2014 ob 11:25 matejo12 gost

      gost - lepi če je nej pripravljeni na kritiko se naj ne sili v javnost!!! Eni še vedno tau nejste skapejrali! Ka se pa takšne gostilne tiče pa vsaki paupismeni človek zna ka je tau strel v prazno!!! V MB ka je 2 največje mesto so odprli japonsko gostilno. In večina je znala ka s toga nika nede. In rezultati so vidni.

      1 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.05.2014 ob 12:28 gostja gost

      KJE PA JE TA RESTAVRACIJA'

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.05.2014 ob 13:53 miha gost

      Matejo lekar si ti nepismene ka primerjas italijansko pa japonsko kujnjo dobro znamo kaksna je japonska kujnja za en drek.pustite cloveki naj proba nej pa ka ga vcasek dol zabijete .nebojte njeme navoscljive ,ite pa sprobajte pa te komentejrajte

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.05.2014 ob 22:26 Buš gost

      V Lendavi še nika nej ostalo dolgo

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.05.2014 ob 12:51 gost gost

      Vsaka čast za pogum.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.01.2015 ob 18:02 gost

      Včeraj sem bila tam in zelo navdušena zapustila restavracijo. Zame ni kičasto ampak vidno narejeno z ljubeznijo. Vem, da vsakič ko se vrnem v rodni kraj bom šla tja jest in upam da bo to tudi čez 20 let.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.06.2017 ob 12:16 Caci gost

      Vse lepo in prav, če na hrano ne bi čakal skoraj dve uri, nimajo pojma v glavne katastrofa ne priporočam.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.07.2017 ob 12:03 Super gost

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.