https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kako nevarni so energijski napitki?

17.05.2014 ob 14:00  

Užitek ali norost pri uživanju energijskih pijač


V Litvi so izpostavili dilemo glede vprašanja varnosti pri uživanju energijskih napitkov pri mlajših državljanih. Z ukrepom prepovedi prodaje tovrstnih pijač mlajšim od 18 let, ki bo veljal od novembra dalje, so razburili nekatere nasprotnike. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, so kritiki že opozorili o na težave ob prepovedi, saj je za pričakovati, da bo ta prepoved povzročila veliko škodo proizvajalcem brezalkoholnih pijač. Za prepoved se je država odločila predvsem zaradi  zdravstvenih razlogov in hkrati upa, da bodo njenemu zgledu sledile še ostale članice evropske unije. Predstavnik litovskega ministrstva za zdravje Almantas Kranauskas je poudaril, da ravno velike koncentracije kofeina povzročajo odvisnost in hiperaktivnost in po zdravniškem mnenju obstaja možnost, da uživanje energijskih pijač vodi do uporabe mamil. 

 

FOTO: Siol.net

Zdravniško mnenje o uporabi energijskih pijač

Preverili smo kakšna so zdravniška mnenja o uporabi in uživanju energijskih pijač. Po podatkih, navedenih na spletni strani filternet.si, je Anja Kaučič, dr. med mnenja, da je budnost bistvenega pomena za uspešnost opravljenega dela. Vendar pa, sama budnost ni dovolj. Zato velike količine kofeina ob prisotnosti sladkorja povzročijo, da težje zberemo urejene misli. Prav zaradi visoke vsebnosti sladkorja v pijači, se tovrstna poživila uvrščajo pod živila, ki zasvajajo. Če povemo bolj preprosto in razumljivo, to predstavlja vnos sladkorja v organizem in kot posledica hitrega padca sladkorja, se ustvari želja po novem vnosu.

 Posledice nekontrolirane uporabe

Ravno ta vnos previsokih koncentracij kofeina v telo pa povzroča situacije nestrpnosti, nespečnosti, razdražljivosti, prebavne težave in aritmijo srca.  Pogosto se pa dogaja, da mladi mešajo energijske napitke z alkoholnimi pijačami. Omenjena mešanica pa povzroči zmanjšan učinek alkohola. Strokovno predstavlja kofein  stimulanta, ki spodbuja delovanje živčnega sistema, med tem ko velja alkohol za depresanta, ki zavira delovanje živčnega sistema. Velika nevarnost zaužitja prevelikih količin energijskih pijač je, da lahko povzroči srčno-žilni napad. Zdravniške ugotovitve v Litvi navajajo, da je možnost, da se mladi po pretirani uporabi energijskih napitkov, hitreje odločijo za uporabo mamil, kar morda potrjujejo tudi splošne informacije na spletnih straneh. V primeru mešanja drog in energijskih napitkov se učinek  na centralno živčni sistem potencira.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.05.2014 ob 21:48 - gost

      vstopna droga - energijski napitek

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.05.2014 ob 8:42 pomurec gost

      Če se jih pije z razlogom (pred težjo fizično aktivnostjo) in le občasno, ni nič narobe z njimi. Na žalost pa danes temu ni tako. Sem na lastne oči videl, da jih osnovnošolci spijejo po 2-3 dnevno, kar je dejansko zelo nevarno za zdravje. Kofein namreč dviga stresni hormon kortizol, kar lahko vodi do hudih zdravstvenih težav. Tako da ta prepoved za mlajše od 18 let morda niti ni tako rigorozna. Čeprav se mi zdi tukaj bolj pomembna vloga staršev oz. vzgoje.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.