https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti očarale balerine iz Trnuljčice

Murska Sobota, 20.05.2014 ob 12:00  

V Gledališču Park v Murski Soboti je potekala baletna predstava Trnuljčica v izvedbi baletnega oddelka Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer. Mlade balerine so zaplesale balet pod mentorstvom in koreografijo Ane Germ.


V baletni predstavi Trnuljčica so zaplesale balerine oddelka plesne pripravnice in baleta Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer. Glavno vlogo princese Aurore je odplesala Nuša Krajnčan, zlobno vilo Carabosse Mia Belak, dobro vilo Jorgovano Rebeka Kerčmar, kraljico Ajda Ivezič, kralja Dario Dogša (gost) in princa Jakob Korošec (gost). Za kostumografijo je poskrbela Lucija Lilić Medved, za scenografijo pa Drago Ficko in Danijel Blagovič.

 

Zgodba Trnuljčice je brezčasna in primerna za vse starosti. Govori o princesi Aurori (lat. Jutranja zarja), ki je na dan svojega rojstva bila prekleta, da se kot polnoletna zbode na igli pletilke in utone v stoletni spanec. Reši jo lahko le poljub princa iskrene ljubezni. Klasično pravljico je leta 1697 za francoski dvor napisal pravljičar Charles Perrault, širšemu evropskemu bralstvu pa je postala znana v 19. stoletju, ko sta jo po svoje predelala vsem znana nemška pravljičarja brata Grimm.

 

Po motivih te zgodbe je ruski skladatelj Peter Iljič Čajkovski leta 1889 napisal glasbo, koreografijo pa je sestavil Marius Petipa za istoimenski balet (Spjaščaja krasavica), ki je svojo premiero doživel leta 1890 v St. Peterburgu. Balet Trnuljčica velja za eno najlepših odrskih plesnih predstav v zgodovini baleta, klasično delo, ki je danes na rednem repertoarju vseh zahodnih baletnih hiš. V Ljubljani so jo prvič uprizorili leta 1964, v Mariboru pa leta 2004 v koreografiji Dinko Bogdanića.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.