https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S sveto mašo k povezovanju vernikov obeh Radgon

Gornja Radgona, 22.05.2014 ob 13:00  

Čeprav obe Radgoni že od nekdaj ločuje le reka Mura, ki s svojimi brzicami drvi nekam v daljavo. Po zadnji vojni za osamosvojitev oboje vedno bolj združujejo najrazličnejši skupni projekti in dogodki, ki strmijo k dobrim med sosedskimi odnosi in složnem življenju v pokrajini ob reki Muri.

 

Eden izmed takšnih dogodkov je bil na pobudo župnije iz Bad Radgersburga in tamkajšnjega župnika Tomasa Babskega skupna sveta maša obeh mest - Gornje Radgone in Bad Radgersburga. Sv. maša je bila darovana v sosednji avstrijski Radgoni v cerkvi, ki je posvečena sv. Mariji, v nedeljo, 18. maja, ob skupnem maševanju duhovnikov obeh župnij. Samo bogoslužje je potekala v obeh jezikih z obogatitvijo lepega korovskega petja Mešanega cerkvenega pevskega zbora Gornja Radgona.

Prav v tem sklopu dogodkov vernikov obeh Radgon je na ta dan na pobudo avstrijskih prijateljev potekal pohod, na katerem so sodelovali avstrijski, kakor tudi slovenski pohodniki od Negovskega gradu, preko Ivanjševcev, Rodmošcev, Zbigovcev,Polic, Gornje Radgone, vse do cerkve sv. Marije v Bad Radgersburgu. Že naslednja takšna skupna sv. maša obeh radgonskih vernikov je predvidena 12. oktobra v cerkvi sv. Petra v Gornji Radgoni z željo, da pa bi takšni dogodki se ohranili in da bi  ostala tradicionalna in trdna vez med ljudmi, obeh  narodov, katere veže skupna zgodovina ter  življenja skozi čas v pokrajini ob reki Mura.



Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.