https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Opecova ministru Čuferju: Kako boste uredili problematiko obdavčitve delavcev migrantov?

22.05.2014 ob 8:55  

Poslanka SLS Jasmina Opec od ministra za finance v odstopu Uroša Čuferja zahteva pojasnila, kako bo izpolnil obljubo, ki jo je sredi aprila dal slovenskim delavcem, ki delajo v Avstriji. Takrat jim je na skupnem sestanku obljubil, da bodo v dveh tednih ponudili rešitve, kako urediti problematiko obdavčitve delavcev migrantov. Po več kot mesecu dni, delavci na predlagane rešitve s strani ministrstva še vedno čakajo.


V poslanskem vprašanju je Opecova ministru Čuferju pojasnila problematiko delovnih migrantov v Avstriji, ki morajo po odpravi davčne olajšave od novega leta, potem ko je Ustavno sodišče posebno davčno olajšavo za delovne migrante razglasilo za neustavno, plačevati visoka doplačila v Sloveniji. »Ob tem lahko rečemo, da se na ministrstvu niste potrudili, da bi poiskali ustrezno argumentacijo, zakaj to posebno davčno olajšavo ohraniti v veljavi. Tudi po tej odločitvi Ustavnega sodišča ni bilo nekaj posebnega truda, da bi se poiskalo neko bolj ugodno rešitev za delavce migrante, da ne bi doplačevali tolikšnega zneska,« Čuferju očita Opecova. Ob tem ga je vprašala, ali se pripravljajo kakršnekoli spremembe na področju obdavčitve delavcev migrantov in v kakšni smeri iščejo rešitve.

Minister za finance v odstopu je pomurski poslanki pojasnil, da so se sredi aprila že sestali s predstavniki delavcev migrantov in se dogovorili, da bodo našli neko rešitev, ki bi lahko bila korektna. Kot pravi minister, pa težava ne more biti urejena na način, kot je bilo to predhodno narejeno, saj bi bila tista rešitev ustavno sporna.

Opecova, ki se z odgovorom ni zadovoljila, je od Čuferja nato želela slišati, ali potem ko predlogov, kako rešiti težavo delavcev migrantov v Avstriji, po več kot mesecu dni na ministrstvu niso pripravili, sploh nameravajo najti rešitev za te delavce. Izrazila je sum v to, da so sestanek z njimi v aprilu sklicali le zato, da bi prekinili njihove aktivnosti glede organiziranja shoda, ki so ga delavci takrat pripravljali, izvesti pa ga niso mogli, ker niso dobili vseh potrebnih dovoljenj.

Čufer ji je ob tem zatrdil: »V bistvu, če ne bi imel namena, ne bi rekel.« Je pa Opecova nato predlagala: »V skladu z 246. členom Poslovnika Državnega zbora predlagam, da se o mojem vprašanju opravi splošna razprava, ker očitno moramo vsi skupaj združiti moči, da najdemo rešitev za te ljudi, ker rešitve po mojem mnenju obstajajo. Nismo izčrpali še vseh rešitev, med drugim lahko peljemo nazaj olajšavo za migrante ob razumnih in stvarnih razlogih kakor jih je imenovalo Ustavno sodišče. Lahko izenačimo davčne olajšave in davčne stopnje po našem in avstrijskem zakonu. Prav tako Ustavno sodišče dopušča možnost posebne olajšave, vendar v pravilni argumentacijo morda skozi neko socialno politiko o pomoči ogroženim območjem z visoko brezposelnostjo in podobno. Lahko bi tudi proučili možnosti, kjer bi dnevne delovne migrante z davčnega vidika obravnavali enako kot diplomate v tujini, delavce na ladjah, naše uradnike v Evropski uniji. Jaz pravim, da rešitve vedno obstajajo, samo voljo je treba poiskati.«

    Fotogalerija