https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Pomurec Boštjan Horvat na listi Igorja Šoltesa za svetlejšo prihodnost mladih

22.05.2014 ob 16:55  

Na bližajočih se evropskih volitvah bo na listi dr. Igorja Šoltesa pod zaporedno številko tri kandidiral Boštjan Horvat, diplomirani ekonomist s Hotize, ki živi v Murski Soboti.  Že štiri leta je zaposlen na občini Kobilje kot svetovalec župana in je sodeloval pri uresničitvi pomembnih občinskih projektov s področja komunalne infrastrukture, kulture in obnovljivih virov energije. Pred tem je bil zaposlen kot asistent vodje projektov v enem od vodilnih slovenskih svetovalnih podjetij s področja projektnega vodenja, investicijskega planiranja in zagotavljanja nepovratnih virov financiranja.

Kako to, da si se odločil za vstop v politiko? In zakaj evropske volitve?

Odločitev ni bila lahka, predvsem zato, ker je trenutno javno mnenje o politiki zelo negativno. Pri končni odločitvi pa je pretehtalo nezadovoljstvo s trenutno situacijo, ki vsakodnevno vpliva na moje delo. Zaskrbljen sem, ko se pogovarjam s sovrstniki in prijatelji, ki ne najdejo zaposlitve, delajo za minimalno plačo ali pa so si prisiljeni iskati zaposlitev v sosednji Avstriji. To se mi ne zdi prav! Sam vem, kako težka je pot do zaposlitve. Vem, koliko neplačanega dela, prostovoljstva, dokazovanja, razočaranj, vzponov in padcev je potrebnih, da si najdeš delo. Menim, da lahko z mojimi izkušnjami s pripravo novih programov in črpanja nepovratnih sredstev pomagam pri izboljšanju zaposlitvenih možnosti.

Evropske volitve pa zato, ker se moramo zavedati, da je zakonodaja Evropske unije posredno odgovorna za okoli 80 odstotkov nacionalnih zakonodaj. Zaradi tega je izredno velikega pomena, da ima tudi Pomurje svojega predstavnika, ki pozna lokalno situacijo in problematiko ter jo bo zagovarjal tako na državni kot tudi evropski ravni.

Kdo so ostali kandidati na vaši listi? Zakaj Lista dr. Igorja Šoltesa?

Razen mene so kandidati  iz Dolenjske, Gorenjske, Štajerske, Ljubljane in Primorske. Pokrili smo praktično celo Slovenijo. Zavedati se je namreč potrebno, da je Evropa vedno bolj tudi zveza regij in ne le držav članic ter da evropske volitve niso zgolj ljubljanske volitve. Lista dr. Igorja Šoltesa pa zato, ker vse stranke in nenazadnje tudi javnost že leta pozivajo, da je potrebno dati priložnost mladim. Pri oblikovanju naše liste pa se je to prvič tudi v resnici zgodilo. Poleg nosilca, ki je strokovnjak na svojem področju, listo sestavljajo mladi izobraženi neobremenjeni kandidati, ki so se vsak na svojem področju že izkazali.

Katere so ključne teme, ki jih boš ob morebitni izvolitvi v Evropskem parlamentu zastopal?

Pospeševati je potrebno mobilnost mladih, ki bo šolajočim in iskalcem zaposlitve omogočila nabiranje izkušenj in ustvarjanje idej v tujini oziroma bolj razvitih delih Evrope. Istočasno pa je potrebno zagotoviti učinkovit in pravičen trg dela, da se bodo te ciljne skupine lahko vračale domov, kjer bodo imele možnost zaposlitve. Za uresničitev tega cilja pa so na EU in državni ravni potrebni podporni sistemi, kot so stimulativna davčna politika, ki ne ubija, temveč razvija, delujoč pravni sistem in omejevanje korupcije. Absolutno sem proti privatizaciji naravnih virov – primer je pitna voda, ki mora ostati javna dobrina. Menim, da se velja potruditi, da se evropska politika počasi spreminja v smer, kjer se bo podpiralo predvsem lokalno samooskrbo z hrano in drugimi kmetijskimi pridelki. Visoko na moji lestvici prioritet bo tudi skrb za zdravo in čisto okolje in s tem povezano kakovostjo življenja.

In vaša napoved za nedeljske volitve?

Želim si, da bi me Pomurke in Pomurci podprli. S tem bi poslali jasen signal obstoječim političnim strukturam, da bo potrebno tudi glede Pomurja zavzeti aktivnejši pristop reševanja nakopičenih težav, ki bo v soglasju s prebivalci naše regije.

Še zaključna misel.

Želim si, da bi moja izvolitev prispevala k temu, da bi moj prvorojenec in njegovi vrstniki čez desetletje odraščali v regiji, kjer bi bile razmere bistveno boljše, kot so danes. Želim si, da bi bilo takrat lažje dobiti zaposlitev, da čista pitna voda ne bi bila vprašanje, ampak dejstvo. Želim si Pomurja, kjer ne bi bilo dvojnih obdavčitev in mladim podjetnikom zaradi nefleksibilne zakonodaje ne bi bilo treba odpirati proizvodnih obratov v zamejstvu. Čas je, da 25. maja podpremo več Pomurja v Evropi (več naših izdelkov na evropskem trgu) in več Evrope v Pomurju (več nepovratnih sredstev)! Vse skupaj vljudno vabim, da se nedeljskih volitev udeležite.

    Fotogalerija