https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Okrogla miza liste PS: Pomurje je slovenska baza za pridelavo hrane

Markišavci, 26.05.2014 ob 7:00  

V Šunkarni Kodila v Markišavcih je v četrtek potekala okrogla miza na temo Ali nas in v kolikšni meri Evropska unija omejuje pri razvoju gospodarstva, kmetijstva in turizma, ki jo je organizirali lista PS z nosilcem dr. Jožetom Mencingerjem, med povabljenimi sogovorniki pa so bili tudi Marjan Sedmak, kandidat PS za evroposlanca, Branko Ficko, poslanec PS in koordinator okrogle mize,  Franc Režonja, vodja OE KGZ Slovenije Murska Sobota, Jožef Meolic, predsednik OE KGZS Murska Sobota, Metod Grah, lastnik hotela Terme Vivat, Vlado Mandič, predsednik območne OPZ Slovenije Murska Sobota ter Danilo Krapec, direktor RRA Mura.

Jožef Meolic je mnenja, da izgubljamo bitko za neposredna vplačila, saj naj bi država izenačila visokogorske, zaraščene travnike z obdelovalnimi površinami. Zakaj se politika tako odloča, ne ve, saj država nima pravih argumentov za svoje odločitve. Pomurje je najbolj šibka regija z 20% brezposelnostjo, kjer je kmetijstvo dejavnost, ki bi morala našim ljudem dajati neko perspektivo.

Po Francu Režonji je Pomurje pokrajina, ki skrbi za prehrano za celotno Slovenijo, tu je tudi največja slovenska baza živilsko-predelovalne industrije in moramo zadržati neposredna vplačila. Boji se, da bi lahko po nekaterih izračunih celo preko 8 mil evrov sredstev izpadlo, kar bi bil velik šok za pomursko kmetijstvo oziroma za celotno gospodarstvo Pomurja.

Vlado Mandič z OPZ Murska Sobota je izpostavil probleme, ki so nastali z vstopom v EU. Tako npr. tuji obrtniki prihajajo k nam menjavat okna, vrata in podobno, dobijo plačilo in gredo domov, ne skrbi jih plačilo davkov in prispevkov, medtem ko pa naši delavci morajo za vsa dela, ki jih bodo opravili, predložiti najprej dokazila, nato pa poskrbeti tudi za vso dokumentacijo in plačilo davkov. Sicer ne pravi, da naši obrtniki rabijo nepovratna sredstva, rabijo pa neko podporo z ministrstev, da zaščitijo naš trg. Že samo zaradi tega, ker jim ni treba plačati nobenih davkov in prispevkov, so tuji obrtniki velika konkurenca našim in so zaradi tega tudi cenejši. Sprašuje se, zakaj naša država ne zaščiti svojih obrtnikov in našega trga, kot so to npr. storili v Avstriji ob našem vstopu v EU.

Danilo Krapec z RRA Mure je povedal, da se utapljamo v papirologiji in je veliko zavisti, namesto  da bi skušali čim več narediti z evropskimi sredstvi. Ko tako npr. dobimo stik s potencialnimi investitorji v Pomurje, se pojavijo težnje, da zakaj pa ne bi le-ti šli v Belo krajino ali Pokolpje. Država bi morala nekatere stvari decentralizirati v smislu odločanja. Prepričan je, da bo Pomurje slej ko prej postalo dobra pokrajina, ne po politični ureditvi, temveč po tem, kaj hoče biti. Pridelava hrane je v središču našega regionalnega razvojnega programa, ta pridelava pa bo temeljila na obnovljivih virih energije, na katerih sedimo, npr. na topli vodi.

Jože Mencinger je bil mnenja, da bi država morala reševati podjetja, pri čemer bi morala upoštevati tista podjetja z zdravim jedrom, kajti če je kakršna koli perspektiva za podjetje, ga je potrebno rešiti.

Strinjali so se, da država s svojimi predpisi in odloki vse bolj otežuje delo in podražuje proizvodnjo ter da nas država s svojimi predpisi postavlja v podrejeni položaj, saj našo proizvodi morajo iti skozi ogromno različnih postopkov, preden jih odobrijo, medtem ko pa čisto obratno velja za tuje proizvode.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.05.2014 ob 7:37 muhe na ..... gost

      Mencinger in Ficko, par, ki bo rešil Prekmurje. Še sebe nista sposobna rešiti, kja šele druge.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.05.2014 ob 9:55 gost gost

      kaj pa volitve..pomurec.com ali spite, vsaj prekopirali bi laho kako novico..

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.05.2014 ob 14:39 RRA Kura gost

      Vsaj 500 delavk in delavcev bo na Zavodu za zaposlovanje, regionalna jara gospoda z brki in brez brkov pa modruje in načrte za lastno rit kuje...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.