https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Vokalna skupina Zarja: »Naj bo še tako naporno, vedno se nasmejimo«

Puconci, 27.5.2014  

Vokalna skupina Zarja je nastala leta 1997, takrat še pod imenom Pevsko društvo Puconci, na pobudo ljubiteljic ubranega petja, ki so prišle dobesedno z vseh vetrov, nekatere so pele v cerkvenem zboru, druge v zboru medicinskih sester, nekatere pa so bile začetnice.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Vse do leta 2011 je vlogo umetniškega vodje imel takratni učitelj glasbene vzgoje na OŠ Puconci Marjan Povh, kateremu so zelo hvaležne za ves vložen trud, potem pa je naslednjo sezono prevzela vajeti prof. Suzana Škafar. Namen društva je ohranjati, posredovati slovensko pevsko kulturo in jo dvigniti na višjo raven. Najprej so bile članice društva samo pevke društva, kasneje pa so se jim pridružili še podporni člani, ki pomagajo pri delovanju društva in organizaciji prireditev, so pa tudi njihovo zvesto občinstvo. Člani so tako iz domače občine kot tudi izven njenih meja.

Vir: Arhiv VS Zarja

Vsem ljubiteljicam petja v skupini je skupno to, da zelo rade pojejo vse mogoče zvrsti od črnske duhovne do ljudske glasbe, vse to pa vsaj v troglasju, če ne še več, »saj si rade zakompliciramo stvar,« se je pošalila Mira Budja, predsednica Vokalne skupine Zarja. Vse so pa tudi predane svoji skupini. Po dolgem dnevu v službi ali na kmetiji se na vajah srečajo najmanj dvakrat tedensko in le redko se zgodi, da katerakoli manjka. »Naj je vaja še tako naporna, da ne vemo več, kako bomo odpele, sploh ko se pripravljamo na koncert, nas rešuje to, da se na koncu vaj vedno od srca nasmejemo,« je povedala Mira.

Leta 2003 so pevke posnele svojo prvo zgoščenko pod imenom CANTICORUM IUBILO (pesmi z radostjo). Po napornem snemanju so skupaj opazovale zahajajoče sonce in takrat se jim je porodila zamisel, da se pevski sestav preimenuje v Žensko vokalno skupino Zarja. Njihova druga zgoščenka s priredbami prekmurskih pesmi je izšla l. 2010 v sodelovanju s folklorno skupino iz Moščancev, s katero so sodelovale na projektu Čuješ pesen, ode ka zapleševa.

Vir: Arhiv VS Zarja

Najprej so začele z nastopi v domači občini, nato pa se je glas ponesel tudi izven meja občine in začele so nastopati po Pomurju in tudi zunaj meja Slovenije, tako so se predstavile pri avstrijskih, madžarskih in hrvaških društvih. Vsako leto se udeležijo območnega srečanja odraslih zborov v Murski Soboti in slovenskega tabora zborov v Šentvidu pri Stični, kjer skupaj z več kot 2000 ostalimi pevci uglašeno zapojejo pod vodstvom dirigenta Igorja Švare. Vsako leto  izvedejo božične koncerte v pomurskih cerkvah, puconski je že tradicionalen. Na teh koncertih gostijo pomurske, zamejske in tuje zbore, posebno sodelovanje in prijateljstvo se je razvilo z mešanim pevskim zborom Đalski iz Zaboka na Hrvaškem. Leta 2010 so se uspele uvrstiti na regijski koncert izbranih pevskih zborov Sozvočenja v Ljutomeru. Ob posebnih priložnostih jih po novem spremljata kitarista Borut Perkič in Jože Glažar Dodo.

Nova sezona pomeni nove izzive. Na vrsti so novi koncerti in nastopi. Pohvale, pobude in kritike jih spodbujajo k temu, da toliko rajši gojijo kulturno dediščino. Vesele so vsakega vabila, saj jih nastopi in pozitivni odzivi občinstva spodbujajo k dobremu petju in uveljavitvi na zborovskem področju.

In kdo so pevke, ki predstavljajo Zarjo? Kot prvi sopran pojejo Tanja Horvat, Ines Lehar, Ema Jug in Silva Kološa, drugi sopran pojejo Vesna Novak, Jožica Barbarič in Polona Budja, prvi alt predstavljajo Darinka Crnkovič, Tanja Černi in Valerija Kocen, drugi alt pa so Dragica Flegar, Mirjana Budja in Anemary Puhan.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.