https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uspešno čezmejno sodelovanje pri projektu Rokodelska akademija 2

Veržej, 29.05.2014 ob 0:00  

V Veržeju so v sredo, 28. maja, predstavili projekt Rokodelska akademija 2, ki ga je deset projektnih partnerjev iz Slovenije in Madžarske začelo izvajati julija 2011, zaključili pa ga bodo avgusta letos. Projekt so pred kratkim predstavili v Bruslju, saj se je po mnenju Evropske komisije med več tisočimi projekti, ki so se izvajali v programskem obdobju 2007-2013, uspel uvrstiti v izbor najboljših primerov dobre prakse.


Vodilni partner projekta je občina Veržej, ostali slovenski partnerji pa so: Zavod Marianum Veržej - Center DUO, Center za poklicno izobraževanje, Javni zavod Krajinski park Goričko, Pomurski muzej Murska Sobota, Pomelaj, zadruga za razvoj podeželja in Prleška razvojna agencija. Madžarski partnerji so trije, in sicer Društvo Hegypasztor Kör, Muzej Savaria in Društvo za ljudsko umetnost v županiji Zala. Skupni proračun projekta znaša milijon 32 tisoč evrov, od tega je 85 odstotkov evropskih sredstev.

Projekt Rokodelska akademija, ki se izvaja že od leta 2009 (Rokodelska akademija 2 je namreč nadaljevanje projekta Rokodelska akademija 1, ki so ga zaključili v preteklem obdobju), je dober primer uspešnega mreženja projektnih partnerjev, rokodelcev in drugih izobraževalnih in kulturnih institucij, ki delujejo na čezmejnem območju Slovenija-Madžarska. S projektom so uspeli dopolniti in nadgraditi izobraževalne oblike s področja rokodelstva na obeh straneh meje in jih približati učencem v osnovnih in srednjih šolah ter drugim ciljnim skupinam. Na podlagi tradicionalnega rokodelskega znanja so spodbujali iskanje inovativno oblikovanih produktov kulture in kulturne dediščine, ki upoštevajo naravne materiale in sodobne trende na področju vključevanja rokodelske dediščine v turistično ponudbo.

Mateja Rus, Slavko Petovar in Janez Krnc

Vodja projekta na Občini Veržej Mateja Rus je povedala, da je sam projekt z vzpostavitvijo promocijsko-informacijskih centrov, izobraževalno-raziskovalnim delom ter oblikovanjem in pilotnim izvajanjem novih turističnih produktov, ki temeljijo na spoznavanju kulturne dediščine, pomembno doprinesel h kakovostnejšemu informiranju in pretoku znanja ter izkušenj med različnimi ciljnimi skupinami.

Župan Občine Veržej Slavko Petovar je ob uspešnem zaključku projekta povedal, da so skupaj z že izvedenim projektom Rokodelska akademija 1 v preteklih petih letih na območju izvajanja projekta uspeli vzpostaviti pogoje za ponoven razvoj rokodelskih dejavnosti v povezavi s sodobnimi trendi oblikovanja, trženja in povezovanja v turistične produkte. »Menim, da so prav vsi partnerji pokazali visok nivo strokovnosti in odgovornosti. Prepričan sem, da so se v času izvajanja projektov med partnerji vzpostavili odnosi, ki bodo odličen temelj za nadaljevanje skupnega dela na področju razvoja rokodelstva«, je o uspešnem sodelovanju dodal župan.

Direktor Zavoda Marianum Veržej Janez Krnc je poudaril pomembnost vzpostavitve temeljev izobraževanja za rokodelske poklice. Poleg pripravljenih nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK), so pripravili in pilotno izvedli tudi nekatera usposabljanja. »V kolikor želimo rokodelska znanja in spretnosti prenesti na mlade, ki jih bodo tudi v prihodnje ohranjali in svoje izdelke razvijali, je nujno, da jim ponudimo pridobivanje takšnih znanj tako v formalnem kot tudi neformalnem izobraževanju«, je povedal Krnc in dodal, da so s tem projektom še posebej dokazali, da je rokodelstvo lahko tudi zanimiva turistična popestritev regije, tako za obiskovalce, ki se aktivno vključijo v naravno in kulturno okolje, kot tudi za rokodelce, ki jim sodelovanje v turističnih projektih lahko pomeni preživetje oziroma dodaten zaslužek.

Vodja projekta Mateja Rus

Realizirane številne aktivnosti v okviru projekta

V okviru Rokodelske akademije 2 so v treh letih izvedli številne aktivnosti ter izdali veliko gradiva, ki je na voljo v informacijskih centrih. Med drugim so uredili kamp s pripadajočo infrastrukturo v Veržeju, oblikovali so osem novih izobraževalnih programov, izpeljali številna izobraževanja, tabore in raziskave (raziskava o sejmih v Pomurju in Železni županiji…).

Zavod Marianum-Center Duo je izvajal predvsem aktivnosti na izobraževalnem področju in področju aktivnega preživljanja počitnic z rokodelci. Organizirali so dve 180 urni usposabljanji za pridobitev Nacionalne poklicne kvalifikacije za rokodelska poklica slamokrovec in lončar.

Osrednja aktivnost Javnega zavoda Krajinski park Goričko v rokodelski akademiji je bila pridobiti ideje za oblačilni videz zaposlenih v promocijsko informacijskih centrih oziroma v rokodelskih središčih. Prav tako so v oblikovali devet izobraževalno-raziskovanih paketov za aktivno preživljanje počitnic.

Osrednji dejavnosti Pomurskega muzeja Murska Sobota sta bili vzpostavitev promocijsko-izobraževalnih centrov in raziskava o sejmih v Pomurju. Zadruga Pomelaj je izvajala številne aktivnosti na področju priprave izobraževalnih programov (npr. izvedli so usposabljanje za pletarja), kot tudi promocije rokodelskih dejavnosti na stojnici.

Prleška razvojna agencija je za potrebe promocije projekta izdala različne tiskovine in zloženke, izdelali so dokumentarni film in zemljevid ter vodnik ponudnikov rokodelstva na čezmejnem območju. Izdelani zemljevid je rezultat analize ponudnikov rokodelskih dejavnosti, ki so jo prvič izvedli v sodelovanju z madžarskim partnerjem Društvom Hegypasztor Kör. Prvič v zgodovini so na enem mestu uspeli zbrati rokodelce, katerih kakovost izdelkov je na visoki ravni in so se hkrati z rokodelstvom, pripravljeni spoprijeti tudi s turistično dejavnostjo.

Podrobneje si o samem projektu lahko preberete TUKAJ.

 

 

    Fotogalerija