https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Danes 95. obletnica Murske republike

29.05.2014 ob 0:00  

Vilmoš Tkalec je s pomočjo podeželskega prebivalstva in vojaških enot 29. maja 1919 ob 11.30 na balkonu hotela Dobray v Murski Soboti razglasil Mursko republiko, ki naj bi združila vse prekmurske Slovence v eni pokrajini.


Vilmoš Tkale, ki je zelo pomemben za vzpodbujanje prekmurske zavesti in njene samostojnosti, je bil izvoljen za predsednika, kapetan Pernetzky pa je postal poveljnik njenih oboroženih sil. 12-članski sovjet je odločil, da bo 29. maj narodni praznik nove republike. Dva dni kasneje, 31. maja 1919, so o ustanovitvi nove republike obvestili še direktorat Železne županije ter ljudsko poverjeništvo za zunanje zadeve v Budimpešti.

K nastanku Murske republike je pripomoglo več dejavnikov

Madžarski nacionalizem je takrat doživljal svoj razcvet in postajal vse večji problem multinacionalni državi, saj je po razpadu monarhije na takratnem madžarskem ozemlju živelo več narodov in se srečevalo več kultur. Olje je na ogenj prililo občutljivo agrarno vprašanje v povezavi z revolucionarnim duhom časa, ki je oplajal revolucionarna gibanja po vsej Evropi.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2014 ob 22:49 gost

      tam v Murski ste tak sami lopovi tajkuni tak kot v žabariji

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2014 ob 11:24 gost gost gost

      Komentar je sigurno pisal lendavski madžaništa.ron , šteromi je fajn živeti v Prekmurji, ka zna, ka bi tan prek v zabačeni madžariji do kraja zacugno. Od takših nema kaj čakati- budale.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.