https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Dan mladosti v Kumrovcu z mladimi iz Ljutomera

30.05.2014 ob 14:00  

25. maja, ob nekdanjem "Dnevu mladosti", sta ljutomerska organizatorja popeljala udeležence na strokovno ekskurzijo v Zagorje na Hrvaškem.

Po poročanju članov Mladinskega sveta Ljutomer in Mladinskega centra Prlekije-Pokrajinski center NVO sta ob dnevu mladih, 25. maja organizirala izlet v Kumrovec. V preteklosti je "Dan mladih" pomenil velik praznik in ta vpliv se pozna še danes. Po poročanju obeh organizatorjev je bilo zanimanje tolikšno, da so morali zavrniti kar nekaj interesentov. Izlet se je pričel že v zgodnjih jutranjih urah.

Udeleženci dogodka so ogled pričeli v Starem Selu. Sama vasica je urejena izključno v turistične namene, kjer si lahko ogledate v muzeju na prostem ne le Titovo rojstno hišo, temveč še mnogo drugih, ki so vplivale na njegovo mladost in kasneje na razvoj skupnih dogodkov skozi zgodovino.

Mnogo hiš je še v originalnem stanju, zato si lahko ogledate življenje, kulturo in obrti iz časov Titove mladosti. O življenju v času pred in po 2. svetovni vojni so pisali Miha Mate, Anton Irgolič ter mnogi drugi pisatelji. Vendar, je muzej tako oblikovan, da se obiskovalec lahko kmalu zatopi v čas, ki ga je doživljal Tito. Podrobno so predstavljene posamezne obrti lesarstva, kovinarstva, krznarstva, ljudski običaji, vaške poroke in življenje na vasi. Za pogled nad celotnim Kumrovcem so se izletniki povzpeli še na hrib nad Kumrovcem, kjer še danes stoji Dom borcev NOVJ in mladine.

Domačini se v veliki meri zavedajo pomena turizma in pomembnosti samega kraja, kar je vidno že v organizaciji in urejenosti muzeja na prostem. Pod vodstvom  domačina Branka Ilića so si izletniki ogledali tudi nekdanjo politično šolo ter poizkusili domačo kulinariko, ki je bila, čeprav obsežna, povsem brezplačna. Vendar, potrebno je še omeniti, da ob mnogih obiskih iz Slovenije prihaja vse več turistov iz celotnega sveta, ki želijo podrobneje spoznati zgodovino Jugoslavije, ki je močno vplivala na potek 2. svetovne vojne. Toda, obisk Kumrovca je najslajši ob 25. maju, ob spominu na rojstni dan Maršala Tita.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.