https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Veliki Polani poteka že peta Dialekta

Velika Polana, 31.05.2014 ob 15:30  

Drugi dan sedaj že tradicionalnega Festivala slovenske narečne književnosti, katerega so se udeležili ustvarjalci iz vse Slovenije, se je začel s simpozijem Kulturno-socialne vloge narečne književnosti, nadaljeval z Dialektinimi branji in končal z Lübeznijo ter razglasitvijo najboljših del literarnega natečaja.

 

Dvorana Doma Daniela Halasa v Veliki Polani je bila polna književnikov, ki ustvarjajo v narečju ter ljubiteljev tovrstne književnosti. Še posebej veliko se jih je zbralo pozno popoldne na pesniško-glasbenem recitalu oziroma performansu Lübezen v sklopu prireditve Moja beseda iskri v tvojih očeh, tvoja beseda pozvanja v moji duši. Simona Cizar in Vesna Radovanovič sta ob glasbeni spremljavi harmonikarja Vida Ščavničarja interpretirali prekmurske narečne pesmi Ferija Lainščka. Oder je bil izvirno okrašen s kipi kiparja Roberta Juvana, scenska postavitev in fotografije pa delo fotografa Denisa Cizarja.

Sledila je podelitev nagrad in priznanj mladim udeležencem Dialektinega literarnega natečaja, osnovnošolcem in srednješolcem. Letošnji natečaj je potekal na temo Jas/jes/ges/dža.selfi. Mladi so v narečju napisali pesmi, krajše prozno ali dramsko besedilo in tako predstavili svoj odnos do letošnje teme - medmrežnega pojava predstavljanja sebe v obliki selfiejev. Avtorjem najboljših deset so podelili nagrade in priznanja.

Namen festivala je spodbujanje literarno-estetsko kakovostne narečne književnosti in druženje ter izmenjava izkušenj tovrstnih ustvarjalcev.

Avtorica: Ksenija Glažar

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2014 ob 17:19 hotiza gost

      nimacje velki

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2014 ob 17:23 gost gost

      joj kako lepo je

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.05.2014 ob 17:28 vinko megla gost

      Na rejsan je fajn mogoce zatou ka palik te lejko ksenki jejo pa pijejo koga pa sploj briga njuva knizevnost.Rajsi se naj pobrigajo zakoj drugo nej za takse norije grablasi

      2 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.05.2014 ob 22:55 gost

      O takšij razpravljalcaj človek niti nema besed ...

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.06.2014 ob 19:55 Smrkci gost

      Super, da vzpodbujajo tudi mlade in se družijo tudi manj mladi, vse čestitke za kulturni veter, ki ga dajeta Franci Just in Feri Lainšček, dokazujemo, da je tudi pomurska kulturna scena na nivoju, vsaj tu na capljamo za ostalimi, še enkrat čestitke vsem!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.06.2014 ob 20:11 gost

      od kdaj pa obstaja v Veliki Polani Dvorana Doma Daniela Halasa??? kolikor vem obstaja Dvorana Doma krajanov :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.