https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Na Negovskem gradu je potekala v sodelovanju s Javnim skladom RS že 10. likovna kolonija

Negova, 02.06.2014 ob 9:30  

Na gradu Negova je potekala že 10. likovna kolonija, na kateri so umetniki ustvarjali dela, v temah in motivih pesmi Edvarda Kocbeka

 

Ob gradu Negova oziroma na grajski zelenici je potekala likovna delavnica v sodelovanju s JSKD za kulturne dejavnosti RS ter pod vodstvom Tatjane Mijatović. V koloniji so sodelovali likovno društvo Sveti Jurij ob Ščavnici, likovno društvo Sv. Martin na Muri iz Hrvaške ter likovno društvo iz Gornje Radgone. Tokrat so umetniki svoja dela posvetili znanemu slovenskemu pesniku Edvardu Kocbeku. Ob vprašanju, zakaj, se odgovor poraja v dejstvu, da je nedaleč od gradu Negova bil Edvard Kocbek tudi rojen. Rodil se je 27. septembra 1904 v občini Sveti Jurij ob Ščavnici.

Življenje pesnika sta dopolnjevali dve svetovni vojni, pri čemer je v drugi bil tudi politično aktiven. Bil je eden izmed ideoloških vodij katoliške kulturne levice in urednik revije z imenom Dejanje. Edvard Kocbek je s svojimi deli vplival na mnoge pesnike in pisatelje, zato so umetniki tokrat ustvarjali po motivih iz pesmi, v katerih je pogosto opisoval naravo ter kasneje politične motive o trpljenju ljudi.  Za lažje razumevanje namena likovnih delavnic je umetnica mag. Saša Bezjak pojasnila temo, kaj se dejansko pričakuje od umetnikov, pri čemer so v celoti svobodno izbrali stil in vsebino, le motiv je povezoval ideje in dela.

Za lažjo razlago je mag. Bezjak pojasnila ob analizi slikarjev Rithko, Pollock, Morandi ter mnogih drugih, ki so že ustvarjali podoben motiv. Dodatna pojasnila in povezavo med Kocbekovimi deli in med prikazanimi deli omenjenih slikarjev so podprla Kocbekova besedila, ki jih je recitirala Alenka Regoršek. Alenka je tudi vodila pogovor s Kocbekovim nečakom Bogdanom Šajnovičem, ki je pripovedoval nekatere dogodivščine iz svojega življenja, povezane s pesnikom, pisateljem in politikom Edvardom Kocbekom.Vrhunec uvodnega srečanja je bil dosežen ob prihodu znanega slovenskega pisatelja Toneta Partljiča.

V mnogih pripovedih je prikazal osebni pomen do Kocbeka, s katerim se je srečal petkrat. Partljič je tudi prebral Kocbekova dela, katera so se globoko dotikala njega samega. Po uradnem kulturnem srečanju so umetniki ustvarjali lastna dela na platna. Večina je uporabila slikarsko tehniko uporabe akrilnih barv, vendar se med deli opazijo poteze oljne barve ter modeliranje in izdelava kiparskega dela. Delavnica je potekala dva dni. Ustvarjena dela bodo razstavljena v septembru, v prostorih Kulturnega doma Svetega Jurija ob Ščavnici in v oktobru ob občinskem prazniku Gornje Radgone, v tamkajšnjem kulturnem domu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.