https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Dervaričeva iz Žižkov svojo priložnost iščeta v ekološki pridelavi ameriških borovnic

Žižki, 06.06.2014 ob 7:00  

Poslovna zgodba zakoncev Dervarič se je pričela leta 2009, ko sta prevzela kmetijo od Matejinega očeta. Ker sta želela kmetiji pustiti svoj pečat, ustvariti nekaj svojega, sta se odločila za pridelavo ameriških borovnic.


Kljub temu, da se danes v Sloveniji, tudi v Pomurju, najde že več podobnih nasadov, pa sta se Dervaričeva takrat znašla pred velikim izzivom. Nasadi borovnic so bili predvsem v tem delu Slovenije novost, zato sta informacije iskala v osrednji Sloveniji, literaturi in na spletu.

Prve ameriške borovnice za domače »lušte« so pri Dervaričevih sicer zorele že pred desetimi leti, po kupih prebrane literature o tem danes zelo priljubljenem superživilu, pa je na zemljišču nasproti njihove kmetije pred petimi leti pričel rasti nasad.

1350 sadik različnih sort ameriških borovnic raste na 54 arih zemlje, posebej pripravljene za pridelavo bio pridelkov. Nasad, ki je eden večjih v tem delu Slovenije, je ograjen z zaščitno ograjo pred divjadjo, pokriva ga protitočna zaščita, urejen pa imajo tudi namakalni sistem. Sadike so zaščitene z zastirko, ki preprečuje rast trave, ob tem pa poskrbi tudi za organsko gnojenje. V nasadu med borovnicami srečate tudi Jako in Špelo, dve raci, ki skrbita za to, da se v nasadu ne množijo polži.

Za bio pridelavo sta se zakonca Dervarič odločila, ker jima je pomembno, da so plodovi čim bolj naravno pridelani. V preteklih letih so nabrali okoli 60 kg zrelih plodov, ki so jih večinoma razdelili domačim, prijateljem in sorodnikom, letos, ko sadike vstopajo v obdobje polne rodnosti, pa pričakujejo okoli 400 kg. Prve zrele plodove bodo obrali čez kak teden ali dva, Dervaričeva pa ciljata, da jih bosta prodala v ekološke trgovine in tržnice po Sloveniji.

Matej, diplomirani inženir elektrotehnike, ki je sicer zaposlen v Carthagu, in Mateja, ki skrbi za vzgojo dveh malih hčera, se na domači kmetiji poleg vzgoje borovnic ukvarjata tudi s pridelavo poljščin. Pri njih gojijo oljne buče, koruzo, žita, krompir in česen. V rastlinjaku, za katerega skrbi predvsem Mateja, letos testirata tudi pridelavo sladkega krompirja. Kot pravita, ju zanima predvsem pridelava živil, ki jih pri nas ne moreš ali pa jih le s težka dobiš.

Dozorjene borovnice želita prodati sveže. Kot pravi Mateja, so najboljše kot sveže sadje, zelo uporabne pa so tudi za pripravo marmelad, sokov, suhih sadežev, listi borovnic pa se lahko uporabijo za čaje. So vsestransko uporabne, nizkokalorične, z vsebnostjo rudnin in drugih snovi pa jih prištevamo med t.i. superživila.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.