https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Do začetka Mundiala samo še osem dni

04.06.2014 ob 12:26  

V Braziliji je že vse nared, da se prične jubilejno dvajseto svetovno prvenstvo v nogometu. Tam žal ne bo Slovenije, vseeno pa nas čaka mesec poln nogometnih užitkov.

Uvodno tekmo bodo odigrali domačini Brazilci z našimi južnimi sosedi Hrvati, in sicer prihodnji četrtek ob 22. uri. Skupinski del tekmovanja bo trajal nato do četrtka, 26. junija, vsak dan pa bodo na sporedu od dve do štiri tekme.

Po petku brez tekme se bodo z osmino finalom pričeli izločilni boji, štiri dni po dve tekmi na dan, v petek, 4. julija in v soboto, 5. julija, pa bodo na sporedu četrtfinalni obračuni. Polfinalni srečanji bosta v torek, 8. julija in v sredo, 9. julija, za vikend pa bo nato v soboto 12. julija najprej tekma za tretje mesto, dan kasneje pa še veliko finale.


Favoriti - Brazilija, Španija, Argentina ...

Prvi favoriti prvenstva so domače "Karioke", toda rumeno-modri, ki so v zgodovini bili že petkrat prvaki, so nazadnje slavili pred dvanajstimi leti. Poleg tega se je doslej samo šestkrat zgodilo, da so domačini tudi postali zmagovalci, nazadnje Francozi leta 1998. Na prvem prvenstvu, ki ga so leta 1950 gostili Brazilci, je bil po zaključnem turnirju štirih reprezentanc kot zmagovalec določen Urugvaj.

Visoko med favotiri kotirajo tudi aktualni svetovni in evropski prvaki Španci. "Furija", ki bo sestavljena iz izkušenih nogometašev in mlajšimi, ki šele prihajajo, pa bodo za obranitev naslova morali prelomiti tradicijo - namreč še nikoli ni na južnoameriških tleh slavila kakšna evropska reprezentanca. Na štirih prvenstvih v Južni Ameriki so doslej slavili dvakrat Urugvaj, po enkrat pa Brazilija in Argentina.

Na svoj tretji naslov svetovnih prvakov računajo tudi Argentinci, ki pa so nazadnje zmagali že dalnjega leta 1986. Štiri leta kasneje, torej 1990, so izgubili v finalu proti Zahodni Nemčiji, zadnjih pet svetovnih prvenstev pa se niso uvrstili niti v polfinale. Bo Messiju in druščini uspelo prekiniti to prekletstvo letos?

Blizu, a hkrati daleč so na zadnjih treh svetovnih prvenstvih bili tudi Nemci. Leta 2002 so v finalu izgubili proti Brazilcem, štiri leta kasneje so bili na domačem prvenstvu samo tretji, isto pa jim je uspelo tudi pred štirimi leti. Reprezentanca, ki je v veliki meri sestavljena iz največjih nemških klubov Bayerna in Borussie, ter nekaj legionarjev v drugod po Evropi, upa na svoj četrti naslov svetovnih prvakov, prvič po letu 1990.

Strokovnjaki kot vedno med favorite štejejo tudi Italijo, Anglijo, Francijo in Urugvaj, presenetila pa bi lahko tudi Belgija ali kakšna od afriških reprezentanc.

 

Kdo pa  je vaš favorit?

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.